Cele mai citite
 


Cluj:Toate angajamentele făcute unităţilor medicale din subordinea Consiliului Judeţean vor fi onorate
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toate angajamentele făcute unităţilor medicale din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj vor fi onorate în 2012, bugetul alocat acestora nefiind mai mic decât cele din 2011 şi 2010, au precizat, joi, oficiali ai acestei instituţii.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Victor Popa, a declarat pentru AGERPRES că instituţia pe care o reprezintă face eforturi pentru a "asigura chiar un supliment" pentru asigurarea asistenţei medicale şi a amintit, în context, cele patru subunităţi SMURD înfiinţate în zone montane şi la Mociu - aici pentru a suplini desfiinţarea spitalului din comună de către Ministerul Sănătăţii. La Mociu va funcţiona şi un ambulator, care va oferi servicii medicale localnicilor. Alocările din ultimii trei ani, din bani publici, pentru serviciul SMURD, din partea Consiliului Judeţean, s-au ridicat la aproape cinci milioane de lei.
"Concret, doar trei unităţi sanitare din Cluj-Napoca - Spitalul Municipal, Spitalul Militar şi Spitalul CFR - nu se află în administrarea CJ, restul sunt în subordinea acestuia şi au beneficiat de sprijinul de care au avut nevoie. Am respectat toate angajamentele pe care le-a făcut şi le vom respecta, în continuare, şi în 2012. În acest an nu vom gestiona un buget sub cele din 2011 şi 2011. Toate angajamentele făcute unităţilor medicale vor fi onorate", a arătat Victor Popa.
Reprezentantul CJ a spus că prioritatea instituţiei în domeniul sănătăţii este deschiderea şantierului Spitalului Regional de Urgenţă, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Clujul este un centru clinic universitar de tradiţie şi asigură asistenţă medicală pentru pacienţii din întreaga Transilvanie, iar cheltuielile cu spitalele sunt foarte mari.
"Noi am încurajat managerii de spitale să depună proiecte care pot beneficia de suport financiar din fonduri europene. CJ le asigură şi cota de cofinanţare, precum s-a întâmplat, de pildă, cu Spitalul Clinic de Recuperare", a spus purtătorul de cuvânt al CJ. Această unitate sanitară a finalizat în 2011 lucrările de modernizare a bazei sale de tratament balneo-fiziologic. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 3.000.000 de lei. Finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost de 2.266.940 de lei, iar cea de la bugetul de stat de 346.708 lei. CJ a cofinanţat cu 2% acest proiect, respectiv cu suma de 53.339 de lei şi a achitat şi TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile, în valoare de 534.396 de lei.
Consiliul Judeţean a alocat, în ultimii trei ani, unităţilor spitaliceşti din subordinea sa suma de 26.725.500 de lei, pentru lucrări de modernizare. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă dispune, în prezent, de săli de operaţie la standarde europene. Au fost executate reparaţii capitale, lucrări de mansardare şi recompartimentare, reamenajarea Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU), s-a realizat sistemul de supraveghere video şi reţeaua informatică, etc.
La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii a fost extinsă secţia UPU şi au fost făcute reparaţii capitale la cele mai multe dintre secţii şi la Laboratorul de analize de pneumologie pediatrică.
Cu sprijinul CJ, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" a derulat un amplu program de modernizare, care a inclus renovarea secţiei de chirurgie toracică, recompartimentarea saloanelor secţiilor de pneumologie, renovarea laboratoarelor clinice, introducerea sistemului propriu de încălzire centrală, reparaţii capitale la Pavilioanele I şi II ale Spitalului, precum şi la Sanatoriul TBC din Săvădisla.
De asemenea, toate secţiile cu paturi de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca au fost modernizate.
La Spitalul Clinic de Urgenţă "Octavian Fodor" s-au finalizat importante lucrări la blocul operator Chirurgie III şi de mansardare a clădirii, a fost extinsă secţia UPU şi au fost făcute reparaţii capitale la centralele termice de la Traumatologie şi Ortopedie şi din complexele Medicală III şi Chirurgie III, şi a fost modernizat compartimentul de Endoscopie-Ecografie.
"Alte numeroase proiecte de amploare au fost finalizate în ultimii ani", a afirmat Victor Popa. AGERPRES/ (A-Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un centru de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă se va înfiinţa la Cluj Judeţul Cluj va avea un centru de pregătire a paramedicilor de pe ambulanţele SMURD, prin amenajarea unui spaţiu adecvat, investiţie aparţinând Fundaţiei pentru SMURD, condusă de dr.Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii: 85 de milioane de lei pentru serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
Cluj: Directorul Spitalului Militar de Urgenţă: Medicul militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite (interviu) Directorul general al Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" din Cluj Napoca, comandant doctor Doina Baltaru, spune că un medic militar trebuie să aibă calităţi morale deosebite - demnitate, onoare şi spirit de sacrificiu, fiind obişnuit, prin educaţie, să respecte regulile, ierarhia...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Şeful DSP Cluj: Spitalul Clinic de Recuperare nu a preluat Centrul de sănătate din comuna Mociu Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca nu a preluat Centrul de sănătate din comuna Mociu, care nu mai funcţionează de la 1 aprilie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, dr. Dorina Duma.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.