Cele mai citite
 


Consultări privind noului proiect legislativ referitor la sistemul sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Întâlnirea care a avut loc joi la Ministerul Sănătăţii pe tema noului proiect legislativ referitor la organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor s-a constituit într-un dialog în care în primul rând s-au stabilit modalităţile de lucru şi participarea la acest proiect de lege, a declarat la finalul discuţiilor preşedintele CMR, prof. dr.Vasile Astărăstoae.
"Am stabilit principiile pe care dorim să construim această lege şi participarea experţilor în comisiile de lucru pe domeniile în care noi avem expertiză. Am discutat despre modalităţile de construire a pachetului de bază la care vom da un punct de vedere. Trebuie să vedem cum vom construi pachetul de servicii de bază. Aceasta ţine şi de lege, dacă legea va decide să se contureze pe un proiect sută la sută public nu mai sunt necesare discuţiile, la fel dacă se discută de un proiect sută la sută privat. Ca opinie strict personală, eu cred că un pachet de bază care trebuie să fie pe asigurarea universală trebuie să ţină cont de morbiditate, pe de o parte, şi în al doilea rând, de gradul de suportabilitate al cetăţenilor. Trebuie un echilibru, astfel încât orice cetăţean din România să poată să primească acele servicii medicale necesare pentru a-şi păstra starea de sănătate. Nu trebuie create inechităţi. În prezent, sistemul are mari inechităţi între mediul urban şi cel rural. Dacă ne referim la personalul calificat, în mediul rural avem 45% din populaţie, dar lucrează 11% din medicii din România, din care 90% sunt medici de familie", a detaliat prof. dr. Astărăstoae.
Referindu-se la chestionarul pe care l-au primit participanţii la discuţii, el a menţionat că este vorba de un chestionar orientativ, menit să evidenţieze punctele de vedere, după care, cu argumente, trebuie să se ajungă la cel mai mic numitor comun.
"Fiecare grup care este consultat are o motivaţie şi va trebui să nu existe un conflict între motivaţiile fiecărui grup, să fie acceptabil pentru cât mai mulţi, pentru că sută la sută nu se poate", a subliniat Astărăstoae.
Secretarul de stat în MS Vasile Cepoi a declarat că în cadrul discuţiilor au fost abordate principiile legii sănătăţii, principii care în toată Europa sunt aceleaşi, se merge după un concept social, anume principiul solidarităţii, subsidiarităţii, echităţii.
"Problema care a suscitat discuţii este raportul dintre responsabilitatea individuală faţă de propria sănătate şi responsabilitatea statului pentru asigurarea sănătăţii publice. În condiţiile în care creşte ponderea responsabilităţii individuale, se justifică mai mult un sistem privat. Dacă creşte ponderea responsabilităţii statului, se justifică un sistem public. Un alt aspect supus discuţiei a fost acela al impunerii unui sistem sau creării posibilităţii de a opta pentru un alt sistem", a arătat secretarul de stat.
Acesta a precizat că o serie de întrebări au fost supuse participanţilor la dezbateri în cadrul unui chestionar, pe baza căruia se va vedea opinia majoritară şi apoi se va identifica soluţia pentru aplicarea opţiunilor.
"Chestionarul îl primeşte fiecare partener de dialog, datele vor fi colectate şi discutate în grupul de lucru cu experţii şi pe baza concluziilor se vor formula articole de lege. O concluzie a discuţiilor de azi este aceea că soluţiile trebuie să fie echitabile şi foarte important este ca societatea să fie satisfăcută de rezultatele prevederilor acestei legi", a afirmat dr. Vasile Cepoi.
El a menţionat că, în paralel cu dezbaterile, grupurile de lucru vor începe să lucreze şi, de asemenea, începe şi elaborarea capitolelor de lege.
"Va fi un consiliu consultativ unde vor fi prezentate propunerile până la o anumită etapă. Se vor supune discuţiilor şi în final se selectează propunerile general acceptate. Dacă această lege este tehnic genială, dar nu va putea răspunde aşteptărilor societăţii, ea nu va putea fi aplicată", a evidenţiat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, consultările vor dura până la sfârşitul lunii februarie şi probabil în două, trei luni va exista un prim draft, o formă a proiectului de lege care va fi supusă dezbaterii publice, este de aşteptat în maximum şase luni.
Dr. Vasile Cepoi a spus că un alt punct supus discuţiilor a fost acela al realizării unei infrastructuri care să asigure un management al calităţii serviciilor medicale, care până în prezent nu se referea decât la spitale - este vorba de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.
"Această structură este cea care a fost propusă şi în raportul prezidenţial, este vorba de ANCIS - Agenţia Naţională pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate -, care urmează să se contureze cum va trebui să funcţioneze", a precizat Cepoi.
În opinia sa, nu vor fi diferenţe foarte mari faţă de vechiul proiect de lege în ceea ce priveşte acest organism.
"ANCIS se va ocupa de evaluarea serviciilor medicale, raportul cost-beneficiu şi va face recomandări cu privire la ceea ce trebuie să se facă. Nu dă sancţiuni, nu este organ de control iar bazele de date sunt anonime", a evidenţiat dr. Vasile Cepoi.
La consultările de la Ministerul Sănătăţii privind elaborarea noului proiect legislativ referitor la organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor au participat reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, Colegiului Psihologilor din România, Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România. AGERPRES/(A - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Medicii spun că lucrează şi la stat şi în privat pentru completarea veniturilor Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, afirmă că, în cazul în care s-ar lua decizia ca medicii din sistemul de stat să nu mai lucreze şi în privat, ar fi "o lovitură pentru ambele sisteme", iar doctorii ar alege să plece în străinătate.
Dezbateri la MS pe marginea proiectului legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar Dezbaterile pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor, au început, joi, la Ministerul Sănătăţii.
Tulcea: Colegiul Naţional al Medicilor, nemulţumit de propunerile CAS pentru contractul cadru Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a primit vineri, la Tulcea, mandatul Consiliului Naţional al organizaţiei pentru a participa la următoarele întâlniri organizate la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru contractul cadru de anul viitor.
Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua...