Cele mai citite
 


Dacian Cioloş: Trebuie să decidem împreună ce agricultură vrem
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va inaugura vineri, în localitatea Bra /nord-vestul Italiei/, la ''Centro polifunzionale Giovanni Arpino'', anul universitar 2011/2012 al Universităţii de Studii privind Ştiinţele Gastronomice. Ziarul italian La Stampa publică discursul lui Cioloş cu prilejul ceremoniei oficiale.
Într-o lume din ce în ce mai urbanizată, este important să rămânem legaţi de pământ şi să păstrăm legătura specială pe care o avem cu alimentele, susţine comisarul european. Pentru a şti ce mâncăm, pentru a mânca ceea ce dorim, este necesar un dialog neîntrerupt între agricultori şi cetăţeni. Acest dialog are loc la diferite niveluri.

''La nivel colectiv avem posibilitatea, în Europa, de a dispune de un instrument formidabil reprezentat de politica agricolă comună, de care mă ocup în calitate de comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală'', afirmă Cioloş. Acest instrument permite să se coreleze aşteptările cetăţenilor în termeni de cantitate şi durată, pe de o parte, şi realitatea muncii de zi cu zi a agricultorilor pe câmp, pe de altă parte.

Cu toate acestea, pentru a fi eficientă, politica agricolă comunitară trebuie să fie susţinută de iniţiative ale cetăţenilor şi de alegerile din viaţa de zi cu zi ale fiecărui consumator.

''Iată motivul pentru care am ţinut să aduc un omagiu muncii desfăşurate de Universitatea de Ştiinţe Gastronomice şi de mişcarea Slow Food, luând parte la ceremonia de astăzi de deschidere a anului universitar'', subliniază comisarul european.

Ar trebui amintit faptul că, de data aceasta la scară individuală, dialogul dintre consumatori şi agricultori este reprezentat de alegerea făcută de fiecare dintre noi, zi de zi. Chiar dacă nu ne dăm seama, aşa cum se întâmplă pe piaţa locală, există agricultori în spatele fiecărei ramuri alimentare din supermarketurile noastre, în spatele fiecărui aliment din farfuria noastră. Acest lucru înseamnă că există un complex de măsuri agronomice, teritorii, cunoştinţe speciale în spatele fiecărui produs spre care ne îndreptăm atenţia.

Alegerile noastre gastronomice au implicaţii agronomice, potrivit lui Cioloş. Nu există bariere între cele două universuri, cel al mesei şi cel al câmpurilor, chiar dacă kilometrii parcurşi de mărfuri tind uneori să ne facă să uităm că hrana noastră provine în primul rând dintr-un lung lanţ productiv. Poate că uităm prea repede, în calitate de cetăţeni-consumatori, că alegerea noastră în faţa rafturilor cu alimente determină orientările adoptate de agricultori.

''Trebuie să decidem, împreună cu agricultorii noştri, tipul de agricultură pe care îl avem, tipul de agricultură pe care îl vrem'', îndeamnă Cioloş.

Pentru ca deciziile individuale să fie unele informate, mişcări precum cele generate de Slow Food şi iniţiativele politice pentru a pune în valoare şi a promova mai bine alimentaţia noastră sunt elemente esenţiale ale sensibilizării noastre şi a mobilizării cetăţenilor.

Toate aceste iniţiative contribuie la armonizarea alegerilor noastre alimentare de zi cu zi şi la aşteptările noastre faţă de agricultori. Este necesar să se dedice timp reflectării asupra alimentaţiei, asupra importanţei hranei în general: din punct de vedere biologic, economic, ambiental, cultural şi social. Acest parcurs permite întărirea sănătăţii publice a societăţii noastre printr-o alimentaţie mai sănătoasă şi echilibrată, permite îmbunătăţirea sănătăţii economice, sociale şi ambientale a agriculturii şi evitarea de a face excesiv de artificiale sectoare naturale prin definiţie: alimentaţia şi natura.

''Aş adăuga că în această perioadă de criză economică şi financiară putem conta pe agricultură şi sectorul agroalimentar. Sunt forţe asupra cărora putem insista, încercând să realizăm creşterea economică şi locurile de muncă ale viitorului. Este important să se continue să se investească şi să se atragă tinerii în acest sector, aşa cum facem datorită politicii agricole comunitare şi dorim să continuăm şi după 2013. Este important nu numai pentru piaţa europeană, ci de asemenea, la nivel mondial. Înarmaţi cu produse de calitate excelentă, renumite în întreaga lume, putem, datorită agriculturii noastre, să creăm şi să conservăm valoarea adăugată a teritoriilor noastre'', încheie Cioloş.AGERPRES/ (Adriana Doicaru).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
(Corespondenţă) Daciana Sârbu: Legislaţia menită să promoveze alimentaţia sănătoasă trebuie să fie o prioritate absolută în UE Bruxelles, 11 iun - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale era un proces absolut necesar şi redefinirea zonei sale de aplicabilitate va bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană...
Alimentaţia sănătoasă – Gastrotehnia Gastrotehnia este o ramură a nutriţiei care se ocupă cu arta preparării alimentelor, studiind transformările suferite de alimente în cursul preparării lor prin diverse tehnici culinare, precum şi influenţa acestor transformări asupra stării de sănătate a individului.
Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...