Cele mai citite
 


Discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate din România (conferinţă intl)
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetările şi studiile efectuate relevă că minoritatea roma se confruntă cu probleme nu numai de sănătate, ci şi din punctul de vedere al nevoilor economice pe care membrii acesteia le au, a declarat pentru AGERPRES dr. Eugenia Bratu, de la Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.
Din punctul de vedere al problemelor de sănătate s-a constatat că această grupare minoritară suferă de boli cardiovasculare, boli transmisibile, din cercetările efectuate reieşind că proporţia celor care au acces la serviciile de sănătate este mai mare în grupurile în care există mediatori sanitari.
Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) a organizat vineri conferinţa internaţională cu tema "Etica şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate din România", temă care este şi suport de curs rezultat al campaniei Advocacy pentru introducerea în curricumul universitar a unui curs în domeniul eticii şi nediscriminării grupurilor vulnerabile cu relevanţă în serviciile medicale de sănătate.
Cu acest prilej, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa", a declarat că începând cu anul universitar 2011-2012 acest curs a fost introdus în universitate. De asemenea, a fost elaborat şi un manual intitulat "Sănătate şi nediscriminare", în cadrul proiectului derulat de ADIS cu sprijinul financiar al Open Society Foundation/Roma Health Project.
Starea de sănătate a romilor este precară pe anumite grupe de afecţiuni din cauza condiţiilor economice, sociale şi culturale şi pentru că aceştia nu au acces la servicii de sănătate, a opinat rectorul Universităţii din Iaşi. El a accentuat asupra faptului că toleranţa, nediscriminarea reprezintă "obligaţie morală".
În anul 2011, la solicitarea ADIS a fost realizată o cercetare cu tema "Sănătate şi nediscriminare", care şi-a propus estimarea gradului de interes al studenţilor de a participa la un curs universitar privind etica şi nondiscriminarea persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, în special a persoanelor de etnie romă, în sistemul de sănătate.
Cercetătorul Mihai Cătălin Cazacu, cel care s-a ocupat de cercetare, a subliniat că aceasta a relevat că 96% dintre respondenţi consideră că există discriminare în România, 78% dintre studenţii intervievaţi având convingerea că originea etnică sau rasială este motiv de discriminare. 71% dintre participanţi au spus că o persoană poate fi refuzată la angajare pe criterii etnice, iar 61% au apreciat că accesul unei persoane într-un loc public poate fi refuzat pe criterii etnice.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a arătat că promovarea conceptului este o formă de prevenţie a eventualelor conflicte. Csaba Ferenc Asztalos s-a referit şi la proiectul de lege a sănătăţii, din care lipseşte "cu desăvârşire" referirea la discriminare sau inechitate în acordarea asistenţei medicale, adăugând că CNCD se va implica în dezbaterea publică a acestui proiect.
În România, conform recensământului din 2002 trăiesc 535.250 de romi. Neoficial însă, numărul lor este mult mai mare.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Problema discrimănării grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate din România, temă dezbătută în conferinţă internaţională Cercetările şi studiile efectuate relevă că minoritatea roma se confruntă cu probleme nu numai de sănătate, ci şi din punctul de vedere al nevoilor economice pe care membrii acesteia le au, a declarat vineri pentru AGERPRES dr. Eugenia Bratu, de la Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.
Primul curs de etică şi non discriminare, la UMF Iaşi Primul curs de etică şi non discriminare pentru studenţii medicinişti se lansează joi, la Iaşi, începând cu ora 17.30, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa'.
Primul curs de etică şi non discriminare pentru studenţii medicinişti Primul curs de etică şi non discriminare pentru studenţii medicinişti de la Iaşi a început pe 1 martie, se arată într-un comunicat de presă.
Vasile Astărăstoae: Pentru mine acţiunile DNA la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi sunt suspecte Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ. dr. Vasile Astărăstoae, a susţinut joi că are îndoieli privind corectitudinea cu care procurorii DNA au acţionat în timpul descinderilor făcute în cursul dimineţii la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, vizat fiind managerul unităţii...
Iaşi: Operaţii cardiovasculare la copiii, în cadrul unui proiect derulat de UMF Medici specialişti din marile clinici ale Uniunii Europene, împreună cu medici şi asistente din Iaşi şi alte judeţe ale Regiunii de Nord Est, vor efectua, la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof.dr. George I.M. Georgescu' Iaşi, 100 de intervenţii chirurgicale gratuite.
Iaşi: Festivităţi de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' Studenţi, părinţi, cadre universitare, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, participă duminică după-amiază în Piaţa Naţiunii din Iaşi la festivităţile organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' cu prilejul deschiderii anului...