Cele mai citite
 


Chirurgii, vindecătorii cei cinici
luni, 5 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Chirurgii sunt nişte semizei în halat alb atunci când operează, vindecă şi salvează, însă faima lor de vindecători este întunecată de o latură sumbră a multora dintre ei şi anume cinismul cu care tratează pacienţii, scrie revista Der Spiegel. (Sursa: Agerpres)

Ceea ce pentru mulţi pacienţi reprezintă o imagine horror nu este nicidecum un subiect tabu în multe săli de operaţie. Un mic sondaj efectuat în SUA pe un eşantion de 110 medici a evidenţiat că 17 la sută dintre ei se distrează pe seama pacienţilor lor, mai ales atunci când aceştia zac în somnul indus de narcoză, fără să bănuiască nimic. Confruntaţi cu boala şi moartea, după 24 de ore de muncă în schimburi şi cu biroul plin de treburi de rezolvat, unii medici, şi nu puţini, sunt înclinaţi să recurgă la ironie pentru a scăpa de frustrări. Chirurgii germani nu fac nici ei o excepţie, deşi nu există nişte cifre care să indice în ce măsură ironia şi cinismul sunt prezente în activitatea lor. Un model pentru acest tip de medici este personajul din filmul de televiziune Dr House, cinicul care consideră omenirea drept supraevaluată şi care a devenit medic nu pentru a trata pacienţi ci boli, cel a cărui opinie despre pacienţi sună în felul următor: 'Pacienţii amărăsc viaţa majorităţii medicilor'.

În viaţa reală exprimarea nu este chiar aşa de directă însă diferenţa nu pare să fie foarte mare, aşa cum o arată exemplele următoare din viaţa unor categorii de personal medical. Cel mai mult s-a distrat se pare un urolog care a trebuit să elibereze penisul unui pacient blocat într-un gât de vas. Nefericitul pacient a încercat în mod evident să-şi procure o plăcere sexuală pe cont propriu însă nu a avut curajul să o recunoască, povestind medicului că a căzut în bucătărie tocmai peste vas. Urologul şi-a chemat asistenţii bărbaţi în sala de operaţie şi le-a spus: 'Iată cel mai bun motiv pentru a nu trebălui în locuinţă - prea periculos pentru bărbaţi'.
Printre medici circulă o poveste despre un chirurg de la Paris, care nu a fost sigur la o operaţie dacă a îndepărtat un ţesut grăsos sau nervos, comentariul său fiind unul cât se poate de cinic: 'O să văd ce am făcut când ne despărţim, dacă îmi va strânge mâna sau nu'. Nu doar pacienţii sunt ţinta cinismului medicilor ci şi studenţii medicinişti şi secundarii, studenţii aflaţi în anul de practică fiind nevoiţi la operaţii de multe ori să se ocupe de partea de muncă fizică istovitoare, ca de exemplu să tragă de piele şi muşchi cu ajutorul depărtătorului. În momentul când vreunul are obrăznicia să pună vreo întrebare medicului operant acesta le spune de multe ori: 'Ţineţi gura şi ţine depărtătorul'.
Exemplele de cinism medical în cazul chirurgilor sunt nenumărate, în cele de mai jos fiind prezentate doar câteva cazuri mai relevante, trimise chiar de medici. O elveţiancă în vârstă s-a ales prin cădere cu o fractură de col femural. În momentul în care chirurgul a intrat în sală, iar respectiva persoană încă nu fusese aşezată în poziţia de operaţie medicul a reacţionat nerăbdător şi grosolan, încercând singur să o tragă în poziţia potrivită cu cuvintele: 'Hai, desfă odată picioarele, bătrânico'.
Munca pe bandă este cea care provoacă cel mai mult nervii medicilor. Un radiolog dintr-un oraş german a încercat între pauzele de fumat să evidenţieze vasele sanguine ale unei paciente cu ajutorul unui cateter, al unor substanţe de contrast şi al razelor X. Medicul, suferind şi aşa de proastă dispoziţie cronică, a împins cât a putut tubul subţire al cateterului, blocându-se la un moment dat. Până la urmă s-a lăsat păgubaş, spunând cu voce tare către pacientă: 'Doamne, ce vase mizerabile aveţi'.

Un alt exemplu din universul ginecologilor este acela al unui chirurg care tocmai efectuase o cezariană la o gravidă cu anestezie epidurală. Femeia s-a plâns că a fost puţin ameţită iar ginecologul i-a răspuns sec: 'Şi mie mi-ar fi fost rău cu un astfel de uter gigantic în abdomen'. AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Nu doar fără fumat, ci chiar şi fără fumători la locul de muncă... Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat..., scrie în ediţia sa de vineri USA Today.
SUA, Elveţia şi Norvegia cheltuiesc cel mai mult pentru servicii medicale (OCDE) La nivel global sumele alocate de actorii statali pentru servicii medicale au crescut foarte mult începând cu anul 1980. În prezent, primele poziţii în ceea ce priveşte sumele destinate anual acestui sector sunt deţinute de SUA, Elveţia şi Norvegia, care alocă 16,9%, 11,1%, respectiv 8,9% din PIB pentru...
SUA pregăteşte cea mai dură campanie antitutun din ultimii 25 de ani Vor fi eliminate aşa-numitele denumiri 'light', 'soft', 'scăzut în nicotină' şi vor fi interzise ţările cu gust de fructe, dulciuri, mirodenii sau alte arome îmbietoare şi vor fi plasate imagini cutremurătoare pe toate pachetele de ţigări, notează joi ziarul ABC.
Cum renuntam la fumat? – partea a 3 a - Studiu si recomandari privind renuntarea la fumat In SUA , la Centrul Medical al Universitatii Duke, s-a desfasurat un studiu efectuat pe un numar mare de subiecti, care a avut drept scop identificarea cauzelor care duc la cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat. Rezultatele lor sunt in prezent folosite in toata lumea de medicii si...
Mehedinţi: Peste 30 % dintre asistenţii medicali preferă să plece la muncă în străinătate Peste 30 % dintre absolvenţii Şcolii medicale postliceale din Drobeta Turnu Severin pleacă în străinătate din cauza modului birocratic în care pot intra în sistemul de sănătate din judeţul Mehedinţi şi a salariilor neatractive pe care le pot primi dacă ar fi angajaţi în acesta.
Injectia epidurala cu corticosteroizi (lb.engl.) Injectiile epidurale cu steroizi (ESI – epidural steroid injections) sunt de obicei utilizate pentru a controla durereile de spate si picioare provenite din diferite cauze. Aceste preparate injectabile micsoreaza durerea, prin reducerea inflamaţiei. Ele nu vindecă bolile pentru care sunt utilizate...