Cele mai citite
 


Franţa/proteze PIP : Fondatorul companiei a fost inculpat pentru "vătămare din culpă"
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Jean-Claude Mas, fondatorul companiei producătoare de proteze mamare PIP, aflată la originea unui scandal internaţional, a fost inculpat, vineri, la Marsilia pentru "vătămare din culpă", a declarat avocatul acestuia, citat de AFP.
Mas /72 de ani/ fusese reţinut în zorii zilei de joi, la domiciliul partenerei sale, din sudul Franţei. Potrivit avocatului său, după două ore de audieri, el a fost plasat sub statutul de martor asistat pentru acuzaţia de "vătămare din culpă" şi plasat sub control judiciar, contra unei cauţiuni de 100.000 de euro.

La vila de lux a partenerei lui Mas, unde se află opere de artă valoroase, a fost efectuată joi şi o percheziţie, vizând confiscarea unor eventuale probe pentru acuzare, au precizat procurorii.

Claude Couty, fostul director financiar devenit director general al PIP, reţinut la rândul lui joi, a fost transferat către tribunalul din Marsilia în cursul serii, pentru a fi audiat de judecătorul de instrucţie.

Jean-Claude Mas, care nu mai apăruse deloc în public de la izbucnirea scandalului, a fondat în 1991 PIP (Poly Implant Prothese), cu sediul la La Seyne-sur-Mer, în apropiere de Marsilia, societate intrată în faliment în 2010. Mas a recunoscut, într-o anchetă preliminară, că a produs un gel de silicon neomologat, dar a negat că acesta ar prezenta vreun pericol.

Fabricate în Franţa, 84% dintre aceste proteze erau exportate, mai ales în America Latină, Spania şi Marea Britanie. Ele sunt umplute cu un gel de silicon nemedical, care provoacă un risc crescut de scurgere şi de rupere a învelişului protezei, potrivit autorităţilor.

Între 400.000 şi 500.000 de femei din numeroase ţări ar fi purtătoare de implanturi PIP. În Franţa au fost înregistrate 20 de cazuri de cancer, dintre care 16 de cancer mamar, la purtătoare de proteze PIP, fără însă a se stabili o relaţie de cauzalitate între maladie şi implanturi. Autorităţile le-au recomandat însă femeilor purtătoare să renunţe la implanturi.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a recomandat acestor femei să consulte un medic dacă suspectează o ruptură, simt vreo durere sau pentru orice altă îngrijorare. Mii de plângeri au fost înregistrate până acum.

În acest scandal, o altă anchetă vizează aspectul de "înşelătorie agravată", Mas şi Coty fiind deja audiaţi. Procesul ar urma să înceapă până la sfârşitul acestui an.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Franţa/proteze PIP : Fondatorul companiei a fost arestat Jean-Claude Mas, fondatorul companiei producătoare de proteze mamare PIP, aflată la originea unui scandal internaţional, a fost arestat joi dimineaţa, la domiciliul său din sudul Franţei, transmit AFP şi Reuters, citând surse apropiate anchetei.
Proteze mamare PIP: Guvernul francez recomandă 'cu titlul preventiv' îndepărtarea acestor implanturi Ministrul francez al sănătăţii, Xavier Bertrand, a recomandat vineri 'cu titlu preventiv şi fără caracter de urgenţă' scoaterea protezelor mamare de tip PIP , chiar şi în absenţa semnelor de deteriorare a acestora, informează AFP.
Franţa: Începe megaprocesul protezelor mamare PIP la Marsilia Procesul fabricanţilor francezi ai implanturilor mamare PIP (Poly Implant Prothese), un scandal sanitar de amploare mondială, izbucnit în 2010, care a rezultat în mii de plângeri, se deschide miercuri la Curtea Penală din Marsilia, în sudul Franţei, relatează AFP.
Marea Britanie: Plângeri în justiţie împotriva unor proteze mamare franceze Peste 250 de femei din Marea Britanie purtătoare de proteze mamare de producţie franceză PIP / Poly Implant Prothese/ au depus plângeri împotriva mai multor clinici unde le-au fost făcute aceste implanturi, informează AFP şi Reuters.
Franţa: Fondatorul PIP a creat cu copiii săi o nouă societate pentru fabricarea de implanturi Fondatorul protezelor mamare defectuoase marca PIP apare în organigrama unei noi societăţi de fabricare de implanturi, creată în iunie, în sudul Franţei, pe numele copiilor săi, informează vineri presa locală, potrivit AFP.
Franţa: Circa 8.000 de femei au fost supuse unor intervenţii pentru îndepărtarea protezelor mamare PIP Circa 8.000 de femei au beneficiat în Franţa de îndepărtarea protezelor mamare produse de societatea franceză Poly Implant Prothese (PIP), umplute cu un gel pe bază de silicon impropriu utilizării medicale şi aflate în centrul unui scandal sanitar la nivel mondial, potrivit unui bilanţ realizat la sfârşitul...