Cele mai citite
 


În România, 'revolta a coborât din case în stradă'
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După ce au suportat cu stoicism unul din cele mai dure pachete de măsuri de austeritate din Europa, mii de români au manifestat timp de 15 zile, arătând că s-au săturat. 'Revolta din case a coborât în stradă', spune dramaturgul Mihaela Mihailov, citată de AFP.
Cantonată de obicei în convorbirile zilnice, nemulţumirea faţă de oamenii politici şi austeritate a izbucnit făţiş de această dată, în sloganuri ca 'Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi', 'PDL - USL = aceeaşi mizerie'.

Timp de patru seri, Mihaela, 33 de ani, ale cărei piese se joacă în cele mai importante teatre din România, fiind traduse în franceză, engleză şi germană, a mers în Piaţa Universităţii, loc tradiţional de proteste din centrul Bucureştiului. În piaţă au fost şi alţi oameni de teatru, ca David Schwartz, regizor de 25 de ani, care are piese jucate la Paris şi Budapesta.

Aceşti doi artişti, care au abordat în creaţiile lor discriminarea romilor ('Google ţara mea', 'Eu, subsemnata Alina Şerban'), deviaţiile societăţii de consum ('Cum traversează Barbie criza mondială') sau exproprierile comuniste, consideră că la manifestaţii vin oameni foarte diferiţi. 'A fost o mulţime diferită şi eterogenă, studenţi, pensionari, muncitori, artişti, profesori universitari', spune David. Această spontaneitate, în pofida încercărilor de recuperare a protestelor de către alte forţe, n-a avut nimic comun cu mitingurile opoziţiei sau ale sindicatelor.

David Schwartz apreciază că 'sărăcia şi prăpastia imensă care a apărut între o minoritate foarte avută şi restul populaţiei' constituie una din cauzele principale ale nemulţumirii. 'În plus, românii nu mai pot suporta o anumită retorică autoritară a politicienilor. Aceştia nu au idei sau strategii care să ducă la o dezbatere publică, ci numai lupte personale, sloganuri şi o lipsă totală de acţiune', consideră Mihaela Mihailov.

Ca mulţi manifestanţi, cei doi oameni de teatru, angajaţi totuşi social, nu se simt reprezentaţi de niciun partid. 'Cum să te recunoşti într-un sistem de gândire politică ce se bazează doar pe critica a ceea ce fac sau spun ceilalţi?', adaugă Mihaela.

Deşi numărul manifestanţilor poate părea mic - circa 10.000 în toată ţara în momentele de vârf ale protestului, la o populaţie de 20 de milioane de locuitori -, mobilizarea este totuşi semnificativă pentru România. 'Exerciţiul democraţiei în spaţiul public este doar la început', este de părere David Schwartz, evocând lunga serie de regimuri autoritare, de la monarhie la comunism, până în 1989. Contrar situaţiei din Republica Cehă, unde Vaclav Havel a reuşit să coaguleze în jurul lui o puternică mişcare de disidenţă, în România prea puţini s-au opus deschis regimului, spune Mihaela Mihailov. Manifestanţii n-au fost numeroşi, dar 'constanţi' şi prin aceasta mişcarea a avut forţă.

În această perioadă s-a obţinut revenirea la Ministerul Sănătăţii a respectatului fondator al serviciului de urgenţă, doctorul Raed Arafat, demisia lui forţată fiind picătura care a umplut paharul. Preşedintele Traian Băsescu şi-a recunoscut chiar 'greşeala' de a-l fi tratat pe doctor aşa cum a făcut-o, iar guvernul de centru-dreapta a recunoscut 'o lipsă de dialog'.

Cei doi artişti sunt totuşi optimişti. 'Cred că mai sunt multe lucruri de făcut aici', spune dna Mihailov, în timp ce mii de tineri cu studii superioare au plecat în străinătate. David Schwartz consideră şi el că, 'atâta vreme cât există aşa multe probleme şi nedreptăţi în România, artiştii au de lucru!'.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Românii, îndatoraţi pe viaţă şi lipsiţi de speranţă (cotidian spaniol) Participanţii la protestele din România denunţă faptul că şeful statului, Traian Băsescu, se amestecă în treburile guvernului şi atrag atenţia că dorinţa sa de a fi mereu protagonist a atins limite ce frizează aroganţa, scrie vineri cotidianul spaniol El Pais.
În România, manifestaţii împotriva austerităţii, a privatizărilor şi a guvernului /Le Monde/ Apeluri la demisie, cereri de alegeri anticipate, ciocniri nocturne - de şase zile, spiritele s-au încins în România, punându-l în dificultate pe preşedintele Traian Băsescu, constată marţi o analiză publicată în cotidianul francez Le Monde.
Dezordinea de la Bucureşti: pe străzile capitalei corupte (La Repubblica) Bucureştiul este un oraş plin de bănci şi de biserici, la fel ca în Italia. Dar, mai ales, este plin de farmacii şi de case de amanet. Nenumărate farmacii, una lângă alta, şi acesta nu este un semn bun. Durata medie a vieţii este mai scurtă cu opt ani faţă de cea din Italia. Oamenii nu au grijă de sănătate...