Cele mai citite
 


Mureş: Centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer, la Târgu Mureş
marţi, 22 septembrie 2009   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

În următorii doi ani la Târgu Mureş se va înfiinţa un centru de zi pentru cei afectaţi de boala Alzheimer, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Internaţionale Alzheimer, Martha Maior, şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Primăria Târgu Mureş.

Potrivit Marthei Maior, proiectul care va fi gata în următorii doi ani aparţine Casei de Bătrâni, va fi finanţat din fonduri nerambursabile, iar de anul viitor va intra în construcţie.
'A fost acceptat şi urmează ca la anul să fie demarat acest proiect prin finanţare nerambursabilă. Extinzând căminul de vârstnici va exista şi posibilitatea creării unui centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer şi acest lucru va fi deosebit de benefic pentru familiile care îngrijesc aceşti bolnavi. Pentru că întâlnindu-se pot să comunice şi pot să înveţe foarte mult unii de la alţii, din experienţa lor de zi cu zi şi greutăţile pe care le întâmpină în îngrijirea bolnavilor. Există în ţară centre, dar nu foarte multe, pentru îngrijirea acestor bolnavi', a arătat Martha Maior.
Şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Primăria Târgu Mureş a mai spus că municipalitatea are o colaborare foarte bună cu Asociaţia Familiilor şi Familiilor Mari 'Marianum' şi că datorită programelor de informare ale acestei organizaţii foarte mulţi îngrijitori au sesizat familiilor că bătrânii de care au grijă prezintă semne de Alzheimer.
'În multe cazuri bolnavii au fost diagnosticaţi în urma observaţiilor făcute de îngrijitori. La Târgu Mureş din cei 700 de îngrijitori şi însoţitori ai bolnavilor plătiţi din bani publici, 90 se ocupă de persoane cu Alzheimer. Numărul bolnavilor de Alzheimer e în creştere, iar datorită acestor campanii de informare familiile încep să recunoască faptul că au persoane bolnave. An de an sunt tot mai multe cazuri', a precizat Maior.
Pentru ca lumea să conştientizeze existenţa bolii Alzheimer, Asociaţia Familiilor şi Familiilor Mari 'Marianum' din Târgu Mureş, condusă de Eugenia Ceacoi, a iniţiat, luni, o campanie de informare în care a atras Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Liceul Sanitar 'Carol Davila' şi Colegiul Naţional Al. Papiu Ilarian din Târgu Mureş.
Eugenia Ceacoi, care a fondat asociaţia după ce a avut un caz de Alzheimer în familie, a declarat că în România există în jur de 150.000 - 200.000 de bolnavi diagnosticaţi cu această boală, dar că numărul acestora este mult mai mare.
Eugenia Ceacoi, cât şi fiica ei, dr. Ramona Ceacoi, au subliniat că în România oamenii se feresc să recunoască că au un caz de Alzheimer în familie, întrucât consideră această boală o stigmă socială şi că aceste campanii de informare au menirea să îi determine pe cetăţeni să recunoască problema şi să ceară ajutor.

Notare
Comentarii
de marinela
mama mea are alzeimer si mie mila de ea.are 82 de ani si -mi pare rau ca n-am stiut mai repede ca uitarea era deja o boala. Mi-e frica pt mine eu fiica ei ,oare cum as putea sa ma feresc ca sa nu mostenesc boala ei? Sau macar sa o previn acum am 47 ani.v arog raspuns pe email,
va multumesc

de Carmen
Trebuie evitati principalii factori de risc care duc la Alzheimer: diabetul, hipertensiunea şi obezitatea începând de la vârsta de mijloc, inactivitatea fizică, depresia, fumatul şi nivelul scăzut de educaţie (
http://www.medipedia.ro/Articole/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/33611/Unul-din-trei-cazuri-Alzheimer-poate-fi.aspx )

Nivelul scazut de educatie se asociaza cu lipsa obiceiului de a citi, de a-ti pune intrebari, de a-ti pastra mintea activa in general... la aceasta concluzie la care a ajuns si studiul de mai jos : http://www.medipedia.ro/Articole/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/33659/Cu-cat-pensionarea-intervine-tarziu-cu-atat.aspx ( stimularea intelectuală poate previni demenţa sau amâna apariţia ei )

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un număr crescut de pacienţi cu Alzheimer Reprezentanţii Societăţii Române Alzheimer atrag atenţia asupra problematicii bolii alzheimer, a gravităţii şi frecvenţei acesteia.
Numărul bolnavilor de Alzheimer urmează să crească semnificativ În următoarele decenii, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, numărul de bolnavi de Alzheimer va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei, arată un raport al ADI (Alzheimer's Disease International), preluat de cotidianul francez La Croix.
Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer este sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...
Dementa: intre criza demografica si cea economica reprezinta tema prin care Societatea Romana Alzheimer isi propune, prin Conferinta Nationala Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul National de Statistica, Bucuresti), sa puna pe primul plan noutatile in domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce...