Cele mai citite
 


Peste 1.000 de autovehicule sunt blocate în trafic, multe drumuri naţionale şi judeţene închise în continuare
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 1.000 de autovehicule sunt încă blocate pe autostrăzi, drumuri judeţene şi drumuri naţionale din cauza zăpezii şi a condiţiilor meteo nefavorabile din ultimele 36 de ore, autostrăzile A1, A2 şi A4 sunt în continuare blocate şi mai multe drumuri judeţene şi comunale, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Alin Maghiar, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Potrivit acestuia, 53 de drumuri naţionale sunt blocate total sau parţial, pentru deszăpezire.
''În Tulcea şi Constanţa sunt închise 131 de drumuri judeţene. În Tulcea toate drumurile naţionale au fost închise de joi după-amiază, din dispoziţia prefectului. Unele dintre acestea au fost închise temporar, doar pentru ca utilajele de deszăpezire să poată acţiona. În Constanţa aproape toate drumurile judeţene au fost închise preventiv'', a explicat Maghiar.
Oficialul IGSU a afirmat că în cursul zilei de joi aproximativ 2.300 de persoane au fost salvate şi evacuate, dintre acestea 77 - din Afumaţi, Popeşti şi Şindriliţa - au fost cazate de autorităţile publice locale.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că patru persoane au murit, în ultimele zile, din cauza vremii nefavorabile.
El a amintit că un bărbat şi-a pierdut viaţa deoarece a inhalat monoxid de carbon în maşina unde se afla blocat în nămeţi, într-un alt caz o persoană înjunghiată în judeţul Tulcea a decedat din cauză că ambulanţa nu a putut ajunge la ea şi un alt cetăţean şi-a pierdut viaţa în Brăila, medicii neputând sosi la el din cauza condiţiilor meteo.
Subsecretarul de stat a spus că o persoană înaintată în vârstă care a ieşit din casă joi a fost găsită decedată într-un şanţ în judeţul Dâmboviţa.
"Cazurile (de decese n.r.) care au fost în microbuze nu putem să spunem dacă au fost corelate sau nu (cu vremea n.r.)", a spus Raed Arafat.
''Aproximativ 55 de localităţi din ţară au rămas izolate din cauza drumurilor comunale blocate. Alte 139 de localităţi din Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa şi Constanţa au alimentarea cu energie electrică întreruptă, parţial sau total. Acestea se adaugă celor aproape 120 de localităţi în care nu s-a putut remedia alimentarea cu energie electrică sau în care încă se lucrează la acest lucru'', a mai spus Alin Maghiar.
El a adăugat că 3.800 de oameni - poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri, militari MApN, lucrători ai CNADNR - au participat la acţiunile din ultimele 24 de ore.
''S-a acţionat cu 538 de mijloace de intervenţie - maşini de poliţie, camioane, ambulanţe. De asemenea, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI a transportat un cetăţean cu hemoragie din Dâmboviţa la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Mai avem trei solicitări pentru elicopter în Călăraşi, pentru transportul unor persoane bolnave. S-a încercat în cursul zilei de joi să se dea curs solicitării, dar din cauza condiţiilor meteo nefavorabile acesta a trebuit să se întoarcă. Vom încerca să dăm curs solicitărilor astăzi (n.r.- vineri)'', a mai spus purtătorul de cuvânt al IGSU.
În cursul nopţii de joi spre vineri, militarii MApN şi pompierii militari au împărţit carburanţi, mâncare, apă şi ceai cald persoanelor din autovehiculele blocate.
Primul-ministru Emil Boc a anunţat, joi, că a dispus să se scoată de la Rezervele de stat apă minerală, apă plată şi conserve pentru a veni în sprijinul celor care se află blocaţi în trafic sau în adăposturi.
Câteva ore mai târziu, în videoconferinţa de la Palatul Victoria, premierul le-a cerut prefecţilor să se asigure că toate autoturismele blocate în trafic din cauza viscolului şi zăpezii au fost verificate şi nu este în pericol viaţa vreunui om.
"Niciun autoturism să nu rămână neverificat şi să nu ajungă nimeni la el, că e vorba de autoritate locală sau centrală. Să vă asiguraţi că pe raza judeţului dumneavoastră tot este verificat şi ţinut sub control. Cereţi sprijinul armatei dacă este nevoie, dar nu mergeţi acasă să vă culcaţi sperând că se va rezolva de la sine, că nu se rezolvă. Aveţi această obligaţie să nu vă culcaţi până nu vă asiguraţi că fiecare cetăţean este în siguranţă. (...) Nu aveţi linişte până când nu vă asiguraţi că fiecare om care este în pericol acum va avea viaţa în siguranţă. Ţine de esenţa muncii în activitatea statului. Dacă nu, vă căutaţi în altă parte", a spus premierul.
Tot în videoconferinţa de la Palatul Victoria ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a afirmat că MApN poate pune la dispoziţie, în caz de nevoie, până la 5.000 de militari pentru intervenţii de urgenţă în vederea salvării oamenilor blocaţi între nămeţi.
El a cerut tuturor prefecţilor şi primarilor din ţară, ale căror judeţe sau localităţi sunt afectate de ninsori şi de viscol, ''să bată la uşa celei mai apropiate unităţi şi să ceară sprijin''.
''Unităţile militare nu au nevoie de alte aprobări de la centru pentru a acţiona. Ordinul meu este foarte clar şi a fost transmis în toate garnizoanele: Armata va acţiona de urgenţă, ori de câte ori va fi nevoie'', a punctat Oprea.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a precizat joi seară că peste 800 din cele 1.088 de utilaje de care dispune CNADNR pentru degajarea autostrăzilor şi drumurilor naţionale de zăpadă sunt funcţionale şi acţionează în teritoriu pentru scoaterea dintre nămeţi a autoturismelor şi tirurilor.
De asemenea, pe calea ferată joi au fost 23 de trenuri anulate, porturile sunt în continuare închise, iar aeroporturile sunt toate deschise, deşi funcţionează în condiţii de iarnă, neavând probleme speciale.
Peste 100 de tiruri au fost oprite, joi seară, în Vama Bechet, judeţul Dolj, ca urmare a situaţiei meteo din Bulgaria, în urma căreia s-a instituit cod roşu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, inspector de poliţie Constantin Veronica, autotrenurile au fost oprite în Vama Bechet, însă în punctul de trecere a frontierei de la Calafat circulaţia se desfăşoară în condiţii normale.
Meteorologii au prelungit, joi, atenţionările de Cod Galben şi de Cod Portocaliu de ninsori abundente, viscol şi ger, valabile pentru zona de sud-est a Munteniei, respectiv pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, până vineri, la ora 12,00. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Până la această oră nu s-au înregistrat decese din cauza condiţiilor meteorologice Nu există informaţii despre vreun deces înregistrat din cauza condiţiilor meteorologice, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat într-o conferinţă de presă după şedinţa Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă organizat joi dimineaţă la sediul Ministerului Administraţiei...
Drumuri naţionale blocate din cauza zăpezii; opt decese şi şcoli închise din cauza gerului Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că mai sunt blocate din cauza zăpezii 13 drumuri naţionale în judeţele Buzău, Giurgiu, Tulcea şi Vrancea şi 43 de drumuri judeţene în Ialomiţa, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Tulcea şi Vrancea.
Sudul ţării, aproape paralizat de zăpadă şi viscol (sinteză) Drumuri naţionale şi judeţene blocate, zeci de localităţi izolate, sute de maşini rămase înzăpezite, reţele de electricitate avariate, transport feroviar care se desfăşoară cu dificultate, curse aeriene anulate, şcoli închise - sunt consecinţele căderilor masive de zăpadă şi ale viscolului, care de mai...
Comunicat de presă - ISU Teleorman Gestionarea situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţului Teleorman
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
Guvern: Cinci judeţe ies de sub codul portocaliu Cinci judeţe ies de sub cod portocaliu, iar alte trei ies parţial de sub această avertizare, a informat Guvernul, marţi, după o întrevedere a premierului interimar Cătălin Predoiu cu responsabili din Administraţia Naţională de Meteorologie, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii...