Cele mai citite
 


România a semnat, alături de alte 21 de state membre UE, acordul internaţional antipiraterie
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţi ai 22 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au semnat joi, la Tokyo, un acord internaţional de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), declanşând proteste atât online cât şi în stradă din partea utilizatorilor de internet, care se tem că o astfel de înţelegere antipiraterie va conduce la cenzură în mediul virtual, relatează vineri The Guardian.
Acordul trebuie să fie ratificat de Parlamentul European, care îl va dezbate în iunie. Europarlamentarii sunt deja supuşi unor presiuni intense din partea activiştilor din ambele tabere.

Ambasadorul Poloniei în Japonia, Jadwiga Rodowicz-Czechowska, a semnat acordul la Tokyo. Într-un interviu pentru postul naţional polonez de televiziune, ea a spus că Polonia este una din multele ţări din UE care au semnat joi ACTA, printre aceste numărându-se Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România şi Grecia.

Alte câteva ţări industrializate, printre care SUA, Canada şi Coreea de Sud, au semnat anul trecut acordul.

Sprijinul Poloniei pentru ACTA a declanşat atacuri asupra site-urilor guvernamentale poloneze din partea grupului de hackeri Anonymus. Proteste de stradă la care au luat sute şi, în unele cazuri, mii de persoane, au izbucnit de asemenea în ultimele trei zile în Polonia.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA. Un europarlamentar francez a părăsit procesul de examinare a înţelegerii, susţinând faptul că legislativul european participă la o 'şaradă'.

ACTA a fost semnificativ modificată faţă de versiunile iniţiale, fiind înlăturată solicitarea ca utilizatorilor de internet descoperiţi că încalcă în mod repetat drepturile de autor să li se limiteze accesul online, o sugestie respinsă de UE.

Deşi UE susţine că ACTA nu va necesita nicio schimbare legislativă în statele membre - şi că, în schimb, va aduce alte ţări la nivelul standardelor europene -, controversa din Polonia asupra propunerilor s-a adâncit.

Deşi multe alte ţări industrializate au semnat acordul, furia populară pare a fi mai puternică în Polonia decât în oricare altă parte.

ACTA este un acord care urmăreşte să armonizeze standardele internaţionale privind protecţia drepturilor celor care produc muzică, filme, medicamente, modă şi o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuală.

Documentul vizează, de asemenea, pirateria online de filme şi muzică. Cei care se opun acordului se tem că acesta va permite autorităţilor să blocheze conţinutul pe internet.

ACTA împărtăşeşte o serie de asemănări cu extrem de controversata şi dezbătuta lege Stop Online Piracy Act (SOPA) din SUA, unde membrii Congresului au amânat votul după ce Wikipedia şi Google au protestat timp de o zi prin blocarea accesului la conţinuturile lor.

Ministrul polonez de externe Radek Sikorski a luat apărarea poziţiei guvernului său, susţinâd că ACTA nu este atât de ameninţătoare pe cât se tem tinerii. El a spus însă că nu ar trebui permis ca internetul să devină un spaţiu 'al anarhiei legale'. "Considerăm că furtul la scară largă de propritate intelectuală nu este un lucru bun", a spus Sikorski.

În Cehia, un grup local de hackeri aliat Anonymus a atac site-ul unui grup care sprijină ACTA şi care strânge bani pentru producţia muzicală, pe care îi distribuie artiştilor.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Comunicat de presă - Vier Pfoten România VIER PFOTEN dezvaluie ilegalitatile dintr-o ferma de gaini din Braila
Alexandru Cristian Ştrenc (OSIM):Invenţiile româneşti au premii internaţionale, deşi cercetarea este cronic subfinanţată (interviu) Invenţiile româneşti au primit recunoaştere pe plan internaţional, dar România nu poate concura cu marile puteri tehnologice pentru că îi lipseşte baza, iar cercetarea ştiinţifică şi cea tehnologică sunt în suferinţă, printre altele, fiind cronic subfinanţate.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
România, citată pentru insuficienta protecţie a proprietăţii intelectuale SUA au deplâns luni comercializarea prin internet a produselor contrafăcute în numeroase ţări şi au citat România printre ţările în care măsurile de combatare a infracţiunilor la adresa proprietăţii intelectuale sunt prea puţin relevante, potrivit raportului anual întocmit de serviciile Reprezentantului...