Cele mai citite
 


România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters)
sâmbătă, 28 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele Traian Băsescu prins într-o căsătorie nefericită cu oponenţii săi, comentează Reuters.
Băsescu nu are, teoretic, o poziţie executivă, dar face el însuşi aproape toate anunţurile de politică, inclusiv reducerile de pensii şi de salarii în 2010, un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional şi retragerea reformei sistemului de sănătate.

Deşi România a făcut progrese uriaşe în ultimii 20 de ani, venitul pe cap de locuitor este în continuare mai mic de jumătate din media UE, iar ţara este considerabil mai săracă decât alte state foste comuniste, cum ar fi Polonia sau Ungaria. Multe sate sau chiar şi părţi din Bucureşti nu au nici acum apă curentă sau electricitate, observă Reuters.

Românii au avut tendinţa să sufere în tăcere sub comunism şi nu a existat echivalentul Revoluţiei din 1956 din Ungaria sau al Primăverii de la Praga din 1968.

Miile de persoane care au ieşit în stradă în această lună au ales Piaţa Universităţii, unde s-au adunat protestatarii în 1989, loc cunoscut în prezent drept 'Kilometrul zero al democraţiei', numit astfel pentru a rezona cu evenimentele din acel an.

Protestarii sunt nemulţumiţi în legătură cu lipsa de progrese în reducerea decalajelor faţă de celelalte state membre ale UE şi au sentimentul că politicienii sunt mai interesaţi în a-şi umple propriile buzunare decât să lucreze în interesul ţării.

Boc a recunoscut efectiv slăbiciunea poziţiei Partidului Democrat Liberal pe care îl conduce, prin repunerea în funcţie a lui Raed Arafat, iar în sondaje formaţiunea sa este cotată cu 18%, comparativ cu procentul de 50% pentru USL, o alianţă nefirească de stânga, notează Reuters.

USL a promis că va anula unele măsuri de austeritate şi, dacă va rămâne unită şi va obţine suficiente voturi pentru a prelua puterea, va rămâne blocată cu Băsescu la preşedinţie - care va putea întârzia şi va încerca să blocheze legi - până în 2014.

În cele din urmă, Boc şi Băsescu vor fi judecaţi prin prisma rezultatelor. Însă cu o creştere aşteptată de doar 2% în acest an, timpul se apropie de sfârşit.

"Dacă în primăvară vom asista la primele semne de creştere, atunci vor putea să culeagă roadele. Dacă (creşterea) nu va veni până atunci, va fi prea târziu", a spus Guy Burrow, partener în cadrul firmei de consultanţă Candole din Bucureşti.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Protestele din România au adus la suprafaţă nemulţumirea acumulată /World Politics Review/ În condiţiile în care protestele din România intră deja în cea de-a doua săptămână, manifestanţii dau dovadă de o persistenţă neobişnuită în această parte a lumii, ceea ce subliniază importanţa simbolică pe care o are pentru ei să atragă atenţia asupra numeroaselor dificultăţi cu care se confruntă, se...
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Europa de Est trebuie să fie atentă la avertismentul trimis de România Europa de Est trebuie să ia aminte la ''canarul din mină'' din România, afirmă Cornel Ban, director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, într-o scrisoare de răspuns la un articol publicat de Financial Times /FT/.
Mii de oameni demonstrează în România - este, oare, acesta începutul unei "primăveri europene"? În urmă cu un an, preşedintele tunisian Ben Ali a devenit prima victimă a primăverii arabe din 2011. Am putea asista acum, oare, în România la primele semne ale unei "primăveri europene"?, notează portalul www.theweek.co.uk, într-un comentariu difuzat miercuri.