Cele mai citite
 


Ialomiţa: Patru cazuri de gripă nouă, la Slobozia şi Condeeşti
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

Judeţul Ialomiţa înregistrează patru cazuri confirmate de gripă cu tulpina nouă A/H1N1, două la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' din municipiul Slobozia, iar celelalte două în satul Condeeşti, comuna Bărcăneşti.

Primul caz de gripă nouă din judeţ a fost la un tânăr, în vârstă de 28 de ani, din satul Condeeşti, comuna Bărcăneşti. Acesta a fost în excursie în Spania, în perioada 3-10 septembrie, împreună cu prietena sa, primele semne de boală apărând în 11 septembrie.

Tânărul s-a prezentat pe data de 12 septembrie la spitalul 'Victor Babeş' din Bucureşti, unde i s-au recoltat probe biologice. Din declaraţiile sale, medicii nu i-au indicat internarea, astfel că a plecat la părinţi în satul Condeeşti.

Confirmarea a venit pe 13 septembrie la DSP Ialomiţa, astfel că o echipă s-a deplasat în satul Condeeşti pentru investigarea epidemiologică şi pentru a lua măsuri în consecinţă.

Pacientul a fost trimis de urgenţă la spitalul 'Victor Babeş' cu o ambulanţă echipată corespunzător, au fost identificaţi contacţii, cei doi părinţi şi prietena tânărului, însă aceasta din urmă plecase între timp în Olanda, la studii, la plecare neprezentând semne de boală.

Tânărul a fost internat, iar contacţii de gradul zero au fost izolaţi, sub supraveghere, pe o perioadă de şapte zile.

Având în vedere faptul că tatăl tânărului este director de şcoală, iar mama este învăţătoare, li s-a eliberat de către medicul de familie certificat de concediu medical pentru a nu intra în colectivitate şi li s-au recoltat analize. Mama a fost depistată negativ, iar tatăl, Bărăgan Vasile, în vârstă de 59 de ani, pozitiv, dar fără simptomatologie.

Pe 16 septembrie, Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile anunţa şi primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 într-o unitate de învăţământ din România, la o elevă din clasa a XI-a F, de la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul', din municipiul Slobozia, care a fost într-o excursie în Spania în perioada 3-12 septembrie.

Debutul bolii a fost pe 11 -12 septembrie, cu o simptomatologie fără prea mare importanţă medicală.

Fata s-a prezentat la medicul de familie, care i-a pus diagnosticul prezumtiv de gripă porcină şi i-a dat bilet de trimitere către un spital din Bucureşti. Data confirmării bolii a fost 16 septembrie, eleva fiind izolată de colectivitate.

În excursie au mai fost alte 13 persoane, elevi, profesori, o studentă, numărul de contacţi extinzându-se la 30.

Deşi nu existau la acel moment simptome evidente de boală, au mai fost luate măsuri faţă de o colegă de clasă cu care fata a intrat în contact, aceasta fiind izolată într-o cameră din internatul liceului pentru a nu creea alţi contacţi, iar clasa unde învaţă eleva bolnavă a fost sigilată, cursurile fiind suspendate pe o perioadă de şapte zile.

Luni, Ministerul Sănătăţii a anunţat că şi colega de liceu a tinerei depistate pozitiv săptămâna trecută a fost confirmată pozitiv în urma analizelor de laborator realizate de Institutul Naţional 'Cantacuzino'.

Marin Gabriela este din comuna Borcea, judeţul Călăraşi, are 16 ani, iar pe data de 18 septembrie a fost trimisă cu ambulanţa la Bucureşti, după ce s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Confirmarea de gripă nouă a venit sâmbătă, 19 septembrie, în prezent Gabriela fiind internată în spital, la Institutul 'Matei Balş', urmând tratament cu antivirale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, starea de sănătate a celor două tinere este una bună, ancheta epidemiologică relevând faptul că eleva din Călăraşi a avut doar un contact, care nu prezintă deocamdată semne de îmbolnăvire.

Autorităţile sanitare au decis prelungirea suspendării cursurilor şi izolarea clasei din care fac parte cele două eleve cu încă două zile.

De asemenea, ancheta epidemiologică mai vizează şi alţi elevi, atât de la Colegiul Naţional 'Mihai Viteazul' cât şi de la Liceul de Artă din Slobozia, dar şi profesori şi părinţi, care au fost împreună în excursie în Spania.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.
Copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze de vaccin împotriva gripei porcine Compania producătoare de vaccinuri Sanofi Pasteur a afirmat că rezultatele testelor asupra vaccinului său împotriva gripei porcine sugerează că copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze pentru a fi protejaţi pe deplin, relatează miercuri Associated Press.
OMS: 100 de ţări sărace vor primi donaţii de vaccinuri împotriva gripei H1N1 Aproape o sută de state în curs de dezvoltare vor primi doze de vaccin împotriva gripei H1N1, cu începere probabil din luna noiembrie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite AFP.
Primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania (spital) Un spital din Essen a anunţat joi primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania: este vorba de o femeie de 36 de ani care a decedat la sfârşitul lunii septembrie - informează AFP.
Vaccinul gripei sezoniere este relativ eficient împotriva gripei AH1N1 Vaccinul împotriva gripei sezoniere pentru 2008-2009 oferă o anumită protecţie împotriva gripei A/H1N1/, în special împotriva celor mai severe forme ale acesteia, potrivit unui studiu efectuat în Mexic şi publicat miercuri în British Medical Journal, informează AFP.
Vaccinul împotriva gripei A ajunge în Spania Primele doze ale vaccinului împotriva gripei A au ajuns în Spania, anunţă miercuri postul public de radio, citându-l pe ministrul spaniol al sănătăţii, Trinidad Jimenez.