Cele mai citite
 


Prof. Irinel Popescu i-au fost conferite însemnele de Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului
duminică, 29 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. dr Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, a primit vineri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ambasada Franţei, însemnele de Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului.
Ambasadorul Franţei, Henri Paul, a evidenţiat, cu acest prilej, colaborarea în domeniul Sănătăţii dintre cele două ţări.
"Pentru mine, cariera dumneavoastră stă mărturie a unei remarcabile voinţe şi tenacităţi pentru progresul medicinei în ţara dumneavoastră, pe care nu aţi părăsit-o decât pentru a vă perfecţiona. Şi, gândindu-ne doar la acest aspect, vedem un exemplu de urmat", a spus diplomatul francez.
Henri Paul a subliniat că, în calitate de ambasador, acordă o mare importanţă domeniului Sănătăţii.
"Colaborările dintre specialiştii francezi şi români sunt numeroase, iar schimburile sunt constante, iată un lucru pe care dumneavoastră puteţi să-l confirmaţi mai mult decât oricine. Unele dintre aceste colaborări au fost vizibil fructificate ca, de exemplu, participarea pompierilor la crearea SMURD, un serviciu pentru care românii şi-au arătat făţiş ataşamentul: căci este adevărat că populaţia are nevoie de servicii de Sănătate fiabile şi transparente aşa cum are nevoie de toate cunoştinţele medicale ale corpului medical pe care îl onorăm în această seară. Astfel, sunt convins că mult mai multe cooperări instituţionale durabile vor putea fi stabilite pe viitor între instituţiile din domeniul Sănătăţii, dintre ţările noastre", a declarat ambasadorul.
El a amintit câteva dintre realizările prof.dr. Irinel Popescu, precum prima grefă de ficat din România, prima grefă de ficat împărţită între doi pacienţi sau "impresionantele grefe domino". "Şi săptămâna aceasta aţi realizat o premieră în ţara dumneavoastră printr-o operaţie extraordinar de delicată de înlocuire a unui ficat atins de metastaze canceroase", a menţionat Henri Paul.
Ambasadorul s-a referit şi la colaborările pe care prof. Irinel Popescu le-a avut cu specialişti din Franţa - cu Institutul Gustave Roussy, Institutul Pasteur etc.
Diplomatul francez a spus totodată că, pe lângă un mare chirurg, prof. Irinel Popescu este şi un om al oraşului, interesat să se implice în viaţa publică.
"Pentru că pe terenul pe care aţi ales să duceţi o luptă în primul rând şi anume în domeniul medicinei reprezentaţi progresul constant al cercetării, în beneficiul tuturor bolnavilor. În numele preşedintelui Republicii Franceze vă fac Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului", a completat ambasadorul.
În intervenţia sa, prof. dr. Irinel Popescu a remarcat că este o mare onoare să primească această distincţie din partea statului francez ca semn de recunoaştere a carierei sale profesionale.
"Sunt cu atât mai onorat cu cât tocmai am aflat că este pentru prima dată când această distincţie este acordată unui medic român", a afirmat el.
Prof. dr Irinel Popescu a evidenţiat colaborarea cu specialişti din Franţa, cu prof. Henri Bismuth de la Spitalul Paul Brousse din Paris, care este unul din cei mai mari specialişti în chirurgie hepatică şi transplant hepatic la nivel internaţional.
El a făcut referire şi la relaţiile strânse cu colegii francezi pe care le-a păstrat totdeauna, la faptul că în 2002 a fost ales membru asociat străin al Academiei Franceze de Chirurgie şi membru de onoare al Asociaţiei Franceze de Chirurgie din 2007.
Prof. dr. Irinel Popescu a amintit şi de banca de tumori ale cărei baze au fost puse în cadrul Institutului Fundeni, în colaborare cu Societatea Franceză RlTech, unde de mulţi ani se studiază modificările genomului uman în diferite tipuri de cancer pancreatic, hepatic, colo-rectal.
"Cancerul de pancreas rămâne principala noastră preocupare şi în acest sens am stabilit o bună colaborare cu Institutul Gustave Roussy din Paris", a menţionat Irinel Popescu.
El a adăugat că există o fructuoasă colaborare cu Institutul Pasteur din Paris privitoare la studiul cancerului hepatic.
"Pentru medicii români, Franţa rămâne un model de la care noi am învăţat şi la care ne referim întotdeauna", a spus prof. dr. Irinel Popescu.
Acesta şi-a exprimat speranţa că va exista în continuare o colaborare cu specialiştii francezi în domeniul pregătirii tinerilor, al transferului de tehnologie şi al cercetării şi în plan medical. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Transplant de ficat la un pacient cu cancer, în premieră, la Institutul Fundeni Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.
Premieră naţională de transplant hepatic dublu la Institutul Clinic Fundeni O operaţie de transplant hepatic dublu a fost efectuată în premieră naţională la Institutul Clinic Fundeni, în cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacec".