Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: Lipsa banilor din sănătate creează nemulţumiri în spitale şi farmacii
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Facturi emise de farmacii pentru medicamente compensate şi gratuite rămase neachitate şi spitale care nu ştiu dacă vor fi nevoite sau nu să îşi taxeze pacienţii începând cu luna octombrie - acestea sunt câteva dintre nemulţumirile cu care s-a confruntat, încă din prima zi, noul director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS), Camelia Ilişuan.
Ceea ce trebuia să fie o ceremonie de instalare a noului preşedinte-director al CJAS s-a transformat într-o suită de probleme ridicate de sindicate, farmacişti şi managerii de spitale, care s-au plâns, pe rând, de lipsa banilor din sistemul sanitar.

'Nemulţumirile sunt foarte mari atât faţă de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, cât şi faţă de Ministerul Sănătăţii. În sistemul sanitar din Bistriţa-Năsăud, de la 1 octombrie, spitalele nu mai au bani. Ni s-au promis nişte rectificări pozitive. Pentru ce avem bani, pentru Ministerul Turismului şi Ministerul Tineretului sau pentru fântâni arteziene?', s-a întrebat liderul sindical judeţean al Sanitas, Viorel Viţelariu.

La rândul său, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Mircea Gelu Buta, a declarat că de la 1 octombrie nu ştie în ce fel se vor mai acorda serviciile medicale în instituţia pe care o conduce.

'Nu spitalul nu are bani, ci Casa, deşi încasează lunar contribuţia. Nu s-a clădit un buget corespunzător pe acest an. Eu am tot trimis scrisori către CJAS, în care am întrebat ce o să fac de la 1 octombrie, o să îi pun pe oameni să îşi plătească spitalizarea? Spitalul Judeţean are o medie calculată la 3.000 de externări pe lună, or acum avem contract pe 100 de externări. Ce fac cu ceilalţi 2.900, le cer taxă?', a spus dr. Buta.

Nici farmaciile nu par a fi ocolite de lipsa banilor, deşi CJAS Bistriţa-Năsăud a dat asigurări că sunt bani pentru medicamentele compensate şi gratuite până la sfârşitul lunii octombrie.

'Farmaciile au ajuns să primească penalităţi pentru facturi, nu s-au plătit reţetele la 90 de zile. Este o mare problemă, pentru că farmaciile o să se blocheze, din cauză că nu o să mai fie bani de medicamente', a declarat, la rândul său, preşedintele Colegiului farmaciştilor din Bistriţa-Năsăud, Ionel Vasile.

Toate aceste probleme vor fi discutate, marţi, în cadrul unei întâlniri programate la sediul Autorităţii de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, împreună cu managerii de spitale şi reprezentanţii sindicali.

Noul director al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a fost, până în anul 2004, membru PSD, după care a trecut, o perioadă, la PC. În ultimii patru ani, Camelia Ilişuan a fost angajată ca şi auditor în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Farmaciile somează CAS să plătească restanţele pentru medicamentele gratuite şi compensate Conducerea Colegiului Farmaciştilor Covasna somează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) să achite, până pe 7 martie, restanţele pentru medicamentele gratuite şi compensate, avertizând că, după această dată, va fi sistată eliberarea acestora.
Probleme în eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, în farmaciile din ţară - grupaj (I) Tot mai multe farmacii din ţară anunţă că nu vor mai elibera medicamente gratuite şi compensate, fondurile alocate în acest sens de casele judeţene de asigurări de sănătate fiind epuizate sau pe punctul de a se finaliza.
Hunedoara: Restanţele la plata reţetelor compensate şi gratuite se apropie de o întârziere de un an de zile Farmaciile din judeţul Hunedoara se confruntă cu o situaţie fără precedent, în care restanţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) la plata reţetelor compensate şi gratuite se apropie de o întârziere de un an de zile.
Tulcea: Facturi încă din martie nedecontate farmaciilor Tulcea, 1 nov /Agerpres/ - Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Tulcea nu a primit încă sumele necesare decontării serviciilor medicale furnizate de farmaciile din judeţ, deşi termenul stipulat în contractul dintre cele două părţi a fost depăşit.
Vaslui:?CJAS are datorii de peste 30 milioane lei la farmacii Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Vaslui a întârziat cu aproape două luni plata reţetelor compensate şi gratuite onorate de cele 60 de farmacii din judeţ.
Timiş: Acces al bolnavilor la medicamente compensate şi gratuite, fără liste de aşteptare Judeţul Timiş a beneficiat în acest an de alocări de fonduri importante, ceea ce a asigurat accesul tuturor bolnavilor la medicamente gratuite şi compensate fără liste de aşteptare, a declarat joi prof. univ. dr. Victor Dumitraşcu, director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş...