Cele mai citite
 


Bolile inflamatorii cronice intestinale, în creştere
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

Specialiştii reuniţi în primul Simpozion Naţional de Boli Inflamatorii Cronice Intestinale, organizat de Clubul Român de Boală Crohn şi Colită Ulcerativă (Romanian Crohn's and Colitis Club - RCCC)şi-au exprimat îngrijorarea pentru semnalele importante privind creşterea numărului şi a formelor grave ale acestor afecţiuni ale aparatului digestiv, până acum o raritate în ţara noastră.

Prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele RCCC a declarat, pentru AGERPRES, că 'în ultimii ani a crescut de trei-patru ori numărul pacienţilor cu aceste afecţiuni, care netratate afectează calitatea vieţii bolnavilor'. Conform acestuia, tratamentele sunt destul de limitative, de aceea este necesar un program naţional pentru aceste maladii.

Specialistul atrage atenţia populaţiei să meargă la gastroenterolog, chiar dacă este vorba numai de intestin iritabil, pentru că de multe ori în spatele acestui diagnostic se pot ascunde alte afecţiuni mai grave. Medicul a subliniat că în cadrul întâlnirii ştiinţifice a fost discutată posibilitatea influenţei decisive a schimbării condiţiilor socio-economice din România şi, în primul rând, a schimbărilor structurale în alimentaţia populaţiei.

Obiectivul simpozionului a fost crearea unui cadru interactiv de dezbatere a principalelor subiecte de interes în domeniu: constituirea Registrului Naţional de Boli Inflamatorii Intestinale, crearea premiselor implementării unui Program Naţional pentru boala Crohn şi Colita Ulcerativă, susţinerea înfiinţării Asociaţiei de Pacienţi.

La simpozion au participat peste 150 de medici, membri ai RCCC.

Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-Ro), a susţinut iniţiativa înfiinţării unei asociaţii care să reprezinte interesele pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale cronice.

Evenimentul s-a desfăşurat la Spitalul Fundeni, la sfârşitul săptămânii trecute, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti şi a Colegiul Medicilor din România.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindromul intestinului iritabil - o tulburare funcţională Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială de Gastroenterologie - World Gastroenterology Organization (WGO) şi Danone au încheiat un parteneriat, în 2008, pentru informarea consumatorilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cu privire la importanţa menţinerii sănătăţii digestive.
Capsula endoscopică – evaluarea şi tratamentul bolii inflamatorii a intestinului Capsula endoscopică (wireless capsule endoscopy - WCE) este o unealtă de diagnostic pentru evaluarea bolnavilor cu boli ale intestinului subţire şi în diagnosticul hemoragiilor gastrointestinale obscure.
Campania de sensibilizare cu privire la bolile inflamatorii intestinale Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Pacienţi cu Boala Crohn şi Colită Ulcerativă şi Organizaţia Europeană de boală Crohn şi Colită Ulcerativă au iniţiat campania de sensibilizare a opiniei publice "Join the fight against IBD" (Fiţi alături de noi în lupta împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale)...
Medic: Peste 10.000 de români, afectaţi de bolile inflamatorii intestinale Aproximativ 10.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în registrele naţionale, a declarat luni conf. dr. Liana Gheorghe, preşedinte executiv al Clubului Român pentru boala crohn şi Colită Ulcerativă.
APAH-RO solicită o strategie naţională şi un program naţional pentru hepatite Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităţilor elaborarea unei strategii naţionale dedicată hepatitelor şi a unui program naţional pentru hepatitele virale, se precizează într-un comunicat al APAH-RO, transmis miercuri AGERPRES.
Studiu: 90% dintre români consideră că dieta dezechilibrată şi stresul sunt principalele cauze în bolile gastrointestinale Peste 90% dintre români consideră că principalul factor care poate afecta sănătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată, aceasta fiind urmată de nivelul de stres (peste 80%), dar şi de antibioticele administrate în exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici, relevă studiul...