Cele mai citite
 


Simpozion academic despre consumul şi dependenţa de droguri
joi, 26 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Profesori universitari, academicieni, directori ai mai multor institute dezbat, miercuri, la Academia Română, în cadrul unui simpozion, aspecte antropologice, juridice şi medico-sociale privind consumul şi dependenţa de droguri.
"Potrivit unui raport al Centrului de Monitorizare European pentru droguri şi toxicomani din 2011, România se află sub media europeană privind consumul de droguri, dar numărul consumatorilor este în creştere. Drogul principal raportat în ţara noastră a fost heroina, urmat de altele. Au fost identificaţi aproximativ 28.000 de consumatori de droguri", a declarat vicepreşedintele Academiei Române, Ion Valentin Vlad.
El a spus că în Europa circa 70 de milioane de adulţi cu vârste între 15 şi 64 de ani au încercat canabisul la un moment dat în viaţă şi aproximativ 23 de milioane au consumat acest drog în ultimul an, conform rapoartelor privind consumul drogurilor.
"Se estimează că 1% dintre adulţii din Uniunea Europeană, adică circa 3 milioane de persoane consumă acest drog zilnic sau aproape zilnic. Potrivit aceloraşi rapoarte, canabisul este drogul cu cel mai mare consum în Europa, urmat de cocaină, extasy şi amfetamine", a adăugat vicepreşedintele Academiei Române.
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a vorbit despre mecanismele neurologice ale consumului de droguri, iar fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu şi dr. Aura Preda despre aspecte juridice şi criminologice privind traficul şi consumuri de droguri.
"Noi nu facem şi nu vom face o diferenţă între droguri uşoare, droguri grele sau aşa-zisele produse etnobotanice, pentru că toate folosesc acelaşi mecanism", a afirmat Constantin Bălăceanu-Stolnici.
El a mai spus că problema consumului de droguri este extrem de dificilă şi complexă. AGERPRES (A - Iulia Petre Carciog)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
Mâncarea nesănătoasă dă tot atâta dependenţă ca şi drogurile Drogaţi de mâncarea nesănătoasă. Aceleaşi mecanisme ale creierului intervin în consumul obsesiv de alimente hipercalorice şi în dependenţa de droguri, au arătat cercetători americani după experimente efectuate pe şobolani, informează publicaţia franceză 20minutes.
Raport ANA: România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri, cele câteva culturi de canabis descoperite nefiind reprezentative pentru cantitatea estimată a fi produsă, se arată în Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011, lansat marţi.
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
Directorul ANA, Sorin Oprea: Cel mai consumat drog în România este canabisul Cel mai consumat drog în România este canabisul, a afirmat marţi directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea, cu prilejul lansării de către instituţia pe care o conduce a unei sinteze privind situaţia drogurilor din România în 2012.
Un consum semnificativ de etnobotanice se înregistrează la copiii de până în 15 ani (studiu) Un studiu privind consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) comercializate sub denumirea de ''droguri legale'' sau ''etnobotanice'' arată că vârsta consumatorilor diferă foarte mult, între 11 şi 40 de ani, însă se observă un consum semnificativ în rândul copiilor cu vârste de până la...