Cele mai citite
 


Un număr crescut de pacienţi cu Alzheimer
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Reprezentanţii Societăţii Române Alzheimer atrag atenţia asupra problematicii bolii alzheimer, a gravităţii şi frecvenţei acesteia.

Cu prilejul marcării Zilei Internaţionale Alzheimer, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate luni specialiştii au dorit să sensibilizeze factorii implicaţi în îngrijirea acestei categorii de populaţie.

Conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, a subliniat că deşi există legislaţie, pacienţii cu această boală nu dispun de servicii de îngrijire, la nivelul Capitalei existând numai un centru în sectorul 3, organizat de primărie, cu fonduri europene.

Ea a reliefat că aceşti pacienţi trebuie îngrijiţi de persoane calificate, plătite de autorităţile locale.

Societatea Română Alzheimer îşi propune să contribuie la asigurarea îngirjirii vârstnicilor cu tulburări psihice, în special de tip deteriorativ, să ajute familiile acestora şi să creeze sisteme moderne de asistenţă şi îngrijire, a subliniat conf. dr. Cătălina Tudose.

Privitor la numărul pacienţilor din România, specialista a spus că acesta este de 227.035, dar este subevaluat.

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Europeană de Alzheimer cele mai afectate ţări sunt Franţa, Italia, Germania, Spania, iar numărul cel mai mic de pacienţi îl au ţări precum Slovacia, Slovenia, Norvegia, Islanda.

Dr. Cătălina Tudose militează pentru organizarea cât mai multor centre de îngrijiri pentru bolnavii de alzheimer pentru a degreva spitalele şi a scădea costurile.

Cu acest prilej, a fost prezentat un film testimonial, realizat special pentru această ocazie. Spotul video îl are în prim plan pe actorul Sebastian Papaiani, care transmite un mesaj de susţinere pentru toţi cei care s-au confruntat, sub o formă sau alta, cu aceasta boală.

Spotul va face parte dintr-o campanie de conştientizare a problematicii alzheimer, care se va derula începând cu anul 2010.

În cadrul evenimentului a fost lansat un concurs intitulat 'Decalogul Alzheimer'. Concursul invită tinerii de pretutindeni să realizeze scurt metraje în acord cu cele zece semne frecvente în depistarea bolii alzheimer. Filmele câştigătoare vor face parte dintr-o campanie de conştientizare a problematicii alzheimer care se va derula în anul 2010.

În primele stări ale bolii alzheimer simptomele par a nu fi evidente. Apoi pacientul începe să aibă mici pauze de memorie numite popular 'lapsus'. Pe măsură ce boala înaintează, pacientul experimentează diferite stări de confuzie în îndeplinirea ritualurilor zilnice. Dezorientarea şi judecata slabă sunt următorii paşi în evoluţia bolii, recunoaşterea cu greutate a obiectelor uzuale devenind o manifestare curentă.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul bolnavilor de Alzheimer urmează să crească semnificativ În următoarele decenii, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, numărul de bolnavi de Alzheimer va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei, arată un raport al ADI (Alzheimer's Disease International), preluat de cotidianul francez La Croix.
Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer este sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie.
Mureş: Centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer, la Târgu Mureş În următorii doi ani la Târgu Mureş se va înfiinţa un centru de zi pentru cei afectaţi de boala Alzheimer, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Internaţionale Alzheimer, Martha Maior, şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Primăria Târgu Mureş.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Cafeina, noua armă împotriva maladiei Alzheimer Paris, 7 iul /Le Figaro/ - Administrată la şoricei, cafeina ameliorează memoria şi reduce leziunile cerebrale ale maladiei Alzheimer, scrie ziarul francez Le Figaro.
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...