Cele mai citite
 


Vasile Puşcaş: Spaţiul UE nu este ferit de răspândirea pandemiilor
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

În ciuda tuturor eforturilor şi a faptului că în interiorul Uniunii Europene regulile sunt foarte stricte, acest spaţiu nu este ferit de răspândirea pandemiilor, a declarat, luni, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş, în cadrul Reuniunii de coordonare în domeniul afacerilor europene.

În urma discuţiilor, ministrul Vasile Puşcaş a invitat instituţiile implicate să analizeze măsurile incluse în Strategia Comisiei Europene referitoare la pandemia H1N1 în anul 2009, informează un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene, dat publicităţii, luni.

'Lumea contemporană trebuie să facă faţă unor provocări, reacţii şi manifestări neprevăzute, precum pandemiile, care afectează milioane de oameni pe întreg globul. Uniunea Europeană şi statele membre se interesează tot mai mult de prevenirea acestora. În ciuda tuturor eforturilor şi a faptului ca în interiorul Uniunii Europene regulile sunt foarte stricte, acest spaţiu nu este ferit de răspândirea pandemiilor', a declarat ministrul Vasile Puşcaş.

El a atras atenţia şi asupra riscurilor economice generate de pandemia H1N1, declarând că, dacă nu se iau măsuri imediate, există riscul afectării procesului fragil al redresării economice mondiale.

Potrivit acestuia, 'este nevoie de o mai bună coordonare între statele membre, atât la nivel comunitar, dar şi la nivel naţional, regional sau local, pentru a atenua impactul societal al unei pandemii de gripă şi pentru a trata cât mai eficient sănătatea cetăţenilor, prin asigurarea celui mai ridicat nivel de protecţie pentru aceştia'.

Pe 15 septembrie, Comisia Europeană a adoptat un document de strategie pentru sprijinirea statelor membre, în scopul de a reacţiona eficient la pandemia declanşată de virusul H1N1 în anul 2009.

Documentul identifică aspectele strategice-cheie pentru consolidarea coordonării şi subliniază necesitatea sprijinirii statelor membre care se află într-o situaţie mai puţin favorabilă, inclusiv din punct de vedere financiar.

Comisia Europeană transmite faptul că vaccinarea rămâne unul din cele mai eficiente mijloace de a preveni răspândirea pandemiei şi de aceea se acordă, şi în continuare, o importanţă deosebită dezvoltării unui vaccin şi a unei strategii adecvate de vaccinare, precum şi sprijinirii statelor membre în procurarea dozelor necesare de vaccin.

În acest sens, Comisia Europeană propune iniţierea unui mecanism comun de achiziţii, prin care să fie sprijinite statele membre care sunt încă în proces de a comanda cantitatea de vaccin considerată necesară. Alături de această comunicare au fost publicate şi alte cinci documente de lucru ale Comisiei Europene care se concentrează pe problemele dezvoltării unui vaccin, a unei strategii de vaccinare, realizarea de achiziţii în comun, comunicarea cu publicul şi sprijinul pentru ţările terţe (state care nu sunt membre UE) şi propun o serie de acţiuni potenţiale care pot fi utile în sprijinirea eforturilor statelor membre.

Comunicarea Comisiei privind pandemia H1N1 2009 şi cele cinci documente de lucru asociate vor forma baza de discuţie la reuniunea extraordinară a miniştrilor sănătăţii din statele membre UE, care va avea loc la data de 12 octombrie 2009.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rusia dezminte primul caz mortal de gripă H1N1 Autorităţile ruse au dezminţit luni primul caz mortal de gripă H1N1 în Rusia, anunţat duminică de Academia de Ştiinţe a Federaţiei Ruse.
Noua Zeelandă: 50 de elevi japonezi, suspectaţi de contaminare cu H1N1, în carantină într-un hotel Circa 50 de elevi japonezi au fost plasaţi în carantină sâmbătă într-un hotel din oraşul Christchurch, pe insula sudică din Noua Zeelandă, fiind suspectaţi de infectare cu virusul gripei H1N1, relatează Xinhua.
Copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze de vaccin împotriva gripei porcine Compania producătoare de vaccinuri Sanofi Pasteur a afirmat că rezultatele testelor asupra vaccinului său împotriva gripei porcine sugerează că copiii sub 10 ani ar putea avea nevoie de două doze pentru a fi protejaţi pe deplin, relatează miercuri Associated Press.
OMS: 100 de ţări sărace vor primi donaţii de vaccinuri împotriva gripei H1N1 Aproape o sută de state în curs de dezvoltare vor primi doze de vaccin împotriva gripei H1N1, cu începere probabil din luna noiembrie, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite AFP.
Primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania (spital) Un spital din Essen a anunţat joi primul deces cauzat de virusul H1N1 în Germania: este vorba de o femeie de 36 de ani care a decedat la sfârşitul lunii septembrie - informează AFP.
Vaccinul gripei sezoniere este relativ eficient împotriva gripei AH1N1 Vaccinul împotriva gripei sezoniere pentru 2008-2009 oferă o anumită protecţie împotriva gripei A/H1N1/, în special împotriva celor mai severe forme ale acesteia, potrivit unui studiu efectuat în Mexic şi publicat miercuri în British Medical Journal, informează AFP.