Cele mai citite
 


Campanie privind monitorizarea diabetului, lansată la Bucureşti
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Campania 'Fă PAS-ul corect: Controlează DIABETUL!' a fost lansată luni, având drept obiectiv prevenirea, informarea şi educarea populaţiei asupra diabetului zaharat de tip 2.

'Scopul campaniei este acela de a informa publicul larg despre importanţa deosebită a automonitorizării nivelurilor glicemiei şi a unui stil de viaţă adecvat unei persoane cu diabet zaharat de tip 2, astfel încât să putem avea un public educat, conştient şi dispus să facă toţi paşii necesari pentru a duce o viaţă normală', a declarat, cu ocazia lansării, Guido Mitchell, Head of Diabetes Care, Roche Romania Diagnostics Division, iniţiatoarea campaniei.

'Tratamentul de succes al diabetului depinde în mare măsură de diagnosticarea precoce a bolii, dar şi de educarea continuă a pacienţilor, aceasta bazându-se pe trei elemente cruciale: informarea, motivarea pacienţilor şi implicarea acestora în sensul urmăririi zilnice a nivelurilor glicemiei, prin intermediul unor glucometre precise şi uşor de folosit', a declarat, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

El a evidenţiat că persoanele cu diabet pot duce o viaţă activă, normală, testându-şi regulat nivelul glicemiei şi modificându-şi stilul de viaţă prin exerciţii fizice şi dietă adecvată.

Specialistul a menţionat că în România sunt între un milion şi un milion două sute de diabetici, cel mai mare procent (90-95%) fiind la persoanele cu diabet de tip 2. Prof. dr. Lichiardopol a făcut referire la complicaţiile pe care le dă boala mai ales pentru vasele mari, când, în procent de aproape 75%, apar complicaţii cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, afecţiuni de două-patru ori mai frecvente la diabetici. Complicaţiile vaselor mici sunt retinopatiile diabetice, care duc la orbire, insuficienţa renală, nefropatia renală, afectarea membrelor inferioare, care duce la amputaţii ale acestora.

Medicul a accentuat asupra necesităţii controlului nivelului glicemic, a hemoglobinei A1c, al cărei nivel trebuie menţinut pentru persoanele cu diabet sub 7%.

Prof. dr. Lichiardopol a enumerat câţiva factori de risc pentru diabetici, între care fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, accentuând asupra necesităţii unui stil de viaţă sănătos, cu multă mişcare.

Proiectul Roche Romania a demarat în data de 29 august cu un episod-pilot pe plaja din Neptun, unde peste 1.000 de persoane au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei din partea unui personal medical autorizat, precum şi de sfaturi în ceea ce priveşte importanţa automonitorizării şi a unui stil de viaţă adecvat.

Campania a continuat în Craiova, în data de 19 septembrie, va continua la Timişoara, pe 26 septembrie, Cluj - 10 octombrie, Iaşi - 24 octombrie şi se va încheia la Bucureşti în data de 31 octombrie. În aceste oraşe vor fi amplasate corturi unde cei interesaţi vor putea afla informaţii despre diabet, importanţa automonitorizării zilnice a nivelurilor glicemiei şi a unui stil de viaţă sănătos.

Pentru accesul unui public cât mai larg la informaţiile despre diabet, dar şi despre produsele de măsurare a glicemiei, Roche Romania Diagnostics Division lansează site-ul www.accu-check.ro, dar şi linia help-line: 0800 080 228.

Campania este susţinută de reputatul antrenor de gimnastică Octavian Bellu, care a subliniat, în conferinţa de presă, necesitatea mişcării. Sedentarismul şi stresul sunt factori de risc iar viaţa de zi cu zi trebuie să se supună unei anumite discipline, este de părere Octavian Bellu, care recomandă mişcarea ca fiind foarte importantă şi evitarea exceselor.

Potrivit OMS, se estimează că, la nivel global, aproximativ 246 milioane de persoane au diabet, această maladie fiind a patra cauză de deces în ţările dezvoltate. La fiecare opt secunde, o persoană moare din cauza diabetului şi a complicaţiilor acestuia, boala afectând un număr din ce în ce mai mare de tineri.

Conform International Diabetes Federation, prevalenţa diabetului în România este de 9,4% în rândul populaţiei adulte. Statistici îngrijorătoare se înregistrează de asemenea în rândul copiilor, creşterea cazurilor de obezitate conducând spre riscul apariţiei precoce a diabetului.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata in energie si atata tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon intr-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde in fluxul sangvin.
Dieta cu indice glicemic scazut Trebuie sa lamurim de la bun inceput ce este indicele glicemic si cu ce ajuta el intr-o dieta . Povestea lor incepe in 1981 cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.
Diabetul zaharat - întrebări şi răspunsuri utile Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge. Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în...
Diete pentru diabet Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabetzaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentosurmat. Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functiede varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si deeventualele boli asociate(...
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Diabetul, cauza si efect - limba engleza Ce determina aparitia diabetului si care sunt efectele acestuia.