Cele mai citite
 


Controlul medical anual poate depista multe afecţiuni, inclusiv diabetul
marţi, 22 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul
 

Preşedintele Societăţii Române de Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol, a explicat luni, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de lansarea campaniei 'Fă PASul corect: Controlează diabetul', că persoanele care au o predispoziţie genetică spre diabet nu înseamnă că se vor îmbolnăvi inevitabil, iar cu un mod de viaţă corespunzător există mari şanse ca această afecţiune să fie ţinută departe.

Pentru acest lucru este necesar este menţinerea greutăţii în valori normale. Studiile dovedesc că persoanele slabe se îmbolnăvesc rareori de diabet de tipul 2.

Din dietă nu trebuie să lipsească cromul, care joacă un rol important în metabolismul glucozei. De asemenea, acest element combate obezitatea, reducând ingestia de dulciuri. Surse bogate în crom sunt în drojdie, stafide, sparanghel, alune, ciuperci, prune, orz, graham, orez brun, broccoli.

De asemenea, a spus specialistul, atunci când simţim că ne este foame e bine să evităm dulciurile deoarece acestea cresc rapid nivelul glucozei, dar pentru o perioadă scurtă de timp. Asemenea oscilaţii pot deregla activitatea pancreasului.

Zahărul ar trebui înlocuit cu îndulcitori naturali (steviozida), artificiali sau cu miere. Totodată, trebuie evitate alcoolul, dulciurile şi trebuie limitat consumul de sare.

O altă indicaţie priveşte înlocuirea grăsimilor animale cu cele vegetale deoarece persoanele care consumă grăsimi de origine animală în exces sunt de trei ori mai expuse riscului de a face diabet.

Este recomandat consumul de multe legume - dar nu prea mulţi morcovi şi sfeclă roşie, dar şi fructe mai puţin dulci - pepene roşu, mere creţeşti, grepfruit, lămâi.

Mesele trebuie repartizate în trei mese principale şi două gustări. Este indicată multă mişcare, activitatea fizică regulată ducând la scăderea cantităţii de zahăr din sânge şi îmbunătăţind acţiunea insulinei: plimbări, mers cu bicicleta, înot, urcat pe scări.

Specialistul recomandă să nu se neglijeze controalele periodice, fiind necesară efectuarea de analize măcar o dată la doi-trei ani. Dacă unul dintre părinţi sau rudele apropiate suferă de diabet, după vârsta de 35 de ani se impune un control medical anual.

În mod normal, fiecare dintre noi ar trebui să facem în fiecare an un control medical, însoţit de analizele de sânge uzuale. În acest fel pot fi depistate la timp multe afecţiuni care evoluează tăcut, fără simptome, dar care în timp pot conduce la distrugeri ireversibile în organism.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul, cauza si efect - limba engleza Ce determina aparitia diabetului si care sunt efectele acestuia.
Incidenţa diabetului, în creştere Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial.
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Diabetul zaharat - întrebări şi răspunsuri utile Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge. Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în...
Diabetul Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata in energie si atata tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon intr-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde in fluxul sangvin.
Dieta cu indice glicemic scazut Trebuie sa lamurim de la bun inceput ce este indicele glicemic si cu ce ajuta el intr-o dieta . Povestea lor incepe in 1981 cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.