Cele mai citite
 


Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei
vineri, 17 ianuarie 2014   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Plamanii
 

Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.

Cercetătorii, care-şi publică rezultatele în 'European Respiratory Journal', au ales patru câini de urmă, antrenaţi special: doi ciobăneşti germani, un ciobănesc australian şi un labrador. În acelaşi timp, au format un grup de circa 200 de subiecţi, jumătate sănătoşi, un sfert bolnavi de cancer pulmonar şi celălalt sfert, de bronho-pneumopatie cronică obstructivă (BPCO). Fiecare a trebuit să sufle într-un aparat de captare, eşantioanele fiind apoi date la mirosit câinilor.

Rezultatul a fost că, în mare majoritate, animalele au identificat pacienţii bolnavi de cancer pulmonar, fără să fie deranjaţi de alte mirosuri (îndeosebi de la fumat). Cercetătorii arată că următoarea etapă va fi izolarea moleculelor odorante care par a fi legate de cancerul pulmonar şi prelucrarea lor pentru a putea fi recunoscute de 'nasurile electronice'.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Câini dresaţi pot depista cancerul pulmonar la om (studiu) Potrivit unui recent studiu elaborat de cercetători germani şi publicat în European Respiratory Journal, câini dresaţi pot depista prezenţa cancerului pulmonar la om, doar adulmecându-l, lucru care sugerează că unele mirosuri ar fi specifice acestui tip de boală, scrie maxisciences.com.
Cancerul pulmonar face mai multe victime printre femei decât cel mamar (studiu) Cancerul pulmonar ucide în prezent mai multe femei în ţările dezvoltate decât cancerul mamar, explicaţia fenomenului fiind extinderea fumatului în rândul femeilor, potrivit unui raport publicat miercuri de 'American Cancer Society'(ACS), informează AFP.
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Test de sânge revoluţionar pentru depistarea cancerului pulmonar în stadii incipiente, realizat de cercetătorii francezi Un test de sânge pentru a evidenţia cancerul pulmonar la fumătorii înveteraţi, înainte de a fi vizibil la o scanare de tomografie computerizată, a fost pus la punct de o echipă de cercetători francezi, condusă de profesorul Paul Hofman, patolog la Spitalul Universitar din Nisa, informează online cotidianul...
Cancerul pulmonar - Tratament, Preventie Majoritatea cancerelor pulmonare nu pot fi vindecate prin tratamentul actual, însă acest fapt se datorează în principal descoperirii tardive a neoplaziei, adesea într-un stadiu depăşit.
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.