Cele mai citite
 


Conferinţă despre patologia malformativă neonatală, la Târgu Mureş
joi, 24 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Municipiul Târgu Mureş este, începând de miercuri, timp de trei zile, gazda celei de a XIII-a ediţii a conferinţei naţionale cu participare internaţională despre patologia malformativă neonatală.
'Patologia malformativă neonatală cuprinde toate malformaţiile descrise, cardiace, de tub digestiv, sistem nervos central, sindromuri genetice. Avem şase personalităţi din Elveţia şi SUA, care sunt neonatalogi, chirurgi, geneticieni, cardiologi, iar din ţară ne aşteptăm la participarea a 400 de colegi', a declarat dr. Manuela Cucerea, şeful Clinicii de Neonatologie din Târgu Mureş.

Potrivit medicului, scopul organizării acestei conferinţe la Târgu Mureş este tocmai incidenţa mare a malformaţiilor congenitale grave cu implicaţii medico-chirurgicale, care la nivelul ţării este de 2 - 3% din numărul total al nou-născuţilor. Dintre acestea, în jur de 86% sunt malformaţii cardiace, de sistem nervos central.

'Suntem centru regional de terapie intensivă, centru de excelenţă unde sunt orientate toate sarcinile cu risc din regiunea noastră - Mureş, Harghita, Covasna - şi cu atât mai mult cu cât primim copii din toată ţara pentru intervenţiile chirurgicale pe cord. Aproape toţi copiii cu malformaţii cardiace sunt dirijaţi spre noi', a precizat medicul.

Şeful Clinicii de Neonatologie din Târgu Mureş a arătat că etiologia acestor malformaţii este multifactorială, întrucât intră în discuţie anumiţi factori de mediu, consumul de alcool, de droguri, malformaţii determinate de boli genetice, adică aberaţii cromozomiale, numerice sau structurale, în cea mai mare parte.

'De multe ori nu se cunoaşte etiologia sau este multifactorială, mai mulţi factori acţionează pentru etiologia lor. Din ce am observat noi, copiii care au fost concepuţi în perioada iulie - august 2007 au avut o incidenţă mai mare a malformaţiilor congenitale, probabil datorită acelor explozii solare raportate în urmă cu doi ani', a susţinut Cucerea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES Pentru că 8 din 1.000 de nou născuţi suferă de malformaţii cardiace congenitale
REPORTAJ/Satu Mare:Zeci de copii abandonaţi şi mame care, după ce nasc, "dispar" fără urmă din spital Soarta este de multe ori mai crudă decât îşi pot imagina mulţi oameni. Cel mai bine o ştiu medicii şi asistenţii de la Secţia de Nou Născuţi a Spitalului Judeţean Satu Mare, unde anual sunt zeci de copii abandonaţi.
Iaşi: Operaţii gratuite pentru copiii cu malformaţii cardiace, în cadrul unui proiect de specializare a medicilor O sută de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi gratuit la Iaşi, iar 75 de medici şi 160 de asistente din spitale ieşene vor fi specializaţi în cardiologie pediatrică, toate acestea fiind posibile în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene.
Electrocardiograme gratuite pentru copiii cu vârsta între 2-12 ani, în cadrul campaniei "Nicio zi fără joacă" Copiii cu vârsta între 2-12 ani vor putea beneficia de electrocardiograme gratuite în cadrul campaniei "Nicio zi fără joacă", lansată marţi de Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES.
Iaşi: La 15 ani, mamă a unui copil cu malformaţii Copilul unei fete în vârstă de 15 ani, din localitatea Iana, judeţul Vaslui, a fost transferat la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi din cauza unei malformaţii congenitale grave.
Bebeluş născut cu malformaţii, adus la Iaşi cu elicopterul SMURD Echipajul medical de pe elicopterul SMURD Iaşi a salvat miercuri viaţa unui copil născut în urmă cu o zi la o maternitate din municipiul Oneşti.