Cele mai citite
 


Caloriile sunt cele care contează, mai puţin sursa acestora (studiu american)
marţi, 31 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele interesate să slăbească optează adesea pentru diete ce conţin proporţii stricte de grăsimi, carbohidraţi şi proteine, însă sursa caloriilor s-ar putea să nu conteze atât de mult ca simpla reducere a acestora. În final, oamenii ar trebui să aleagă dieta pe care o consideră cel mai uşor de urmat şi respectat, potrivit unui studiu efectuat de cercetători americani, publicat luni de American Journal of Clinical Nutrition, preluat de Reuters.
Cercetătorii ale căror rezultate au fost publicate în jurnalul medical au descoperit că nu există diferenţe în ceea ce priveşte scăderea de greutate sau reducerea nivelului de grăsime corporală între patru diete cu proporţii diferite de grăsimi, carbohidraţi şi proteine.

'Cel mai important element pentru scăderea în greutate a fost angajamentul. Participanţii care au avut cel mai bun angajament au scăzut cel mai mult în greutate', a explicat George Bray, din cadrul Pennington Biomedical Research
Center din Baton Roughe, Louisiana, implicat în studiu.

Cercetări anterioare au concluzionat că anumite diete - în special cele cu niveluri foarte scăzute de carbohidraţi - funcţionează mai bine decât altele, a precizat Bray într-un mail trimis Reuters Health, însă nu a existat un consens în rândurile oamenilor de ştiinţă.

Bray şi colegii săi le-au repartizat la întâmplare mai multor sute de persoane supraponderale sau obeze una dintre cele patru diete: aport mediu de proteine, scăzut de grăsimi şi crescut de carbohidraţi; aport crescut de proteine, scăzut de grăsimi şi crescut de carbohidraţi; aport mediu de proteine, crescut de grăsimi şi scăzut de carbohidraţi; sau aport crescut de proteine, crescut de grăsimi şi scăzut de carbohidraţi. Fiecare dietă a fost concepută pentru a reduce 750 de calorii pe zi.

După şase luni şi, din nou, după doi ani de la începerea curelor, cercetătorii au măsurat greutatea, masa grasă şi masa nongrasă ale participanţilor. După şase luni, unele persoane au pierdut peste 4 kilograme de grăsime şi în jur de 2,5 kilograme de masă nongrasă, însă au reuşit să recupereze o parte din aceasta din urmă până la pragul de doi ani. Anumiţi participanţi au reuşit să îşi menţină o scădere în greutate de peste 3,6 kilograme după doi ani, cu o reducere de peste şapte procente /1,4 kilograme/ a grăsimii abdominale.

Cu toate acestea, multe din persoanele care s-au angajat să participe la studiu au renunţat pe parcurs, iar dietele celor care au dus curele la bun sfârşit nu au respectat întocmai planul iniţial. De exemplu, iniţial, cercetătorii au sperat ca două grupuri să obţină 25 la sută din caloriile necesare din proteine, iar celelalte două 15% din calorii din proteine. Însă, în cele din urmă, toate cele patru grupuri au sfârşit prin a obţine 20 de procente din caloriile necesare din proteine după doi ani.

'Dacă sunteţi mai fericiţi când urmaţi cure cu grăsimi puţine sau mai fericiţi cu cele cu puţini carbohidraţi, rezultatele arată că puteţi slăbi în ambele feluri. Ambele diete au fost la fel de bune', a subliniat Christopher Gardner, de la Stanford University. Participanţii 'au avut unele probleme cu angajamentul, deci, în principiu, acesta poate fi un factor determinant pentru rezultatele obţinute', a conchis el.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dietă care reduce circumferinţa taliei cu 5 cm în opt săptămâni /studiu/ Cei care încearcă să slăbească şi-ar putea reduce circumferinţa taliei cu peste 5 centimetri în doar 8 săptămâni prin mărirea proporţiei de proteine şi reducerea celei de carbohidraţi şi grăsimi din dietă, potrivit unui studiu britanic, a relatat marţi cotidianul Daily Mail.
Produsele lactate ard grăsimea de pe abdomen O dietă bogată în proteine, dar săracă în carbohidraţi şi grăsimi are un impact benefic asupra fizicului, reduce grăsimea abdominală şi creşte masa musculară, mai ales în cazul în care proteinele provin din produsele lactate, conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea McMaster din Ontario...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Dietele 'miraculoase' pot duce la creşterea rapidă în greutate (expert) Dieta bazată pe un consum scăzut de carbohidraţi şi bogată în grăsimi poate duce la creşterea rapidă în greutate şi la complicaţii de sănătate la fel ca şi 'paleo dieta' care recomandă consumul exclusiv de alimente pe care le mâncau comunităţile umane la începuturile civilizaţiei, se afirmă într-un studiu...
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...
Dieta post-natala Ai nascut, iar in primele saptamani de dupa esti preocupata exclusiv de starea bebelusului tau, insa incepi sa te gandesti si la tine si, in special - cand vei reveni la "normal", adica la greutatea corporala pe care o aveai inainte de sarcina .