Cele mai citite
 


Cluj: Proiect finanţat din fonduri europene menit să asigure noi standarde de calitate în învăţământul medical
marţi, 31 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul intitulat "Standardele de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul superior din domeniul sănătăţii" lansat, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca vizează crearea unui cadru comun, în privinţa indicatorilor de calitate şi performanţă în educaţia cu acest profil, beneficiarii fiind cadre didactice şi studenţi din centrele Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Timişoara, Iaşi şi Craiova.
Proiectul se va derula timp de doi ani, valoarea totală a acestuia fiind de 987.822 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă din fonduri comunitare, prin Fondul Social European, este de 868.804 de lei. Grupul ţintă vizat de proiect este format din 15 membri ai comisiilor de asigurare a calităţii la nivel de universitate, iar beneficiari ai derulării programului vor fi aproximativ 15.000 de studenţi. Programul vine în întâmpinarea unor carenţe existente în sistemul actual de asigurare a calităţii, va contribui la asigurarea unui nivel superior de pregătire profesională Creşterea responsabilităţii pentru calitate în domeniul sănătăţii este unul dintre obiectivele esenţiale ale acestui program.
Coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Radu Oprean de la UMF din Cluj-Napoca, şi responsabilii de proiect - prof. univ. dr. Radu Damian de la Agenţia Româna de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi conf. dr.Cristian Gheonea de la UMF Craiova - precum şi prorectorul pentru management şi dezvoltare academică din UMF Cluj-Napoca, conf. dr. Dorin Farcău, au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, obiectivul general şi cele specifice ale proiectului.
În prima fază de derulare a proiectului se va face o evaluare a sistemelor actuale de asigurare a calităţii din cele cinci universităţi implicate în proiect. Va urma elaborarea unor standarde de calitate şi a unor indicatori de performanţă specifici, ce vor avea menirea de a îmbunătăţi rezultatele academice. Performanţele universităţilor de medicină şi farmacie vor fi comparate, în scopul creşterii credibilităţii lor pe piaţa muncii. Cel de-al treilea obiectiv al proiectului este axat pe formarea de specialişti în asigurarea calităţii în cele cinci universităţi. Experţii astfel formaţi vor promova bunele practici în vederea îmbunătăţirii programelor de studiu din acest domeniu educaţional.
"Proiectul vizează să uniformizeze aceste standarde la nivel naţional. Se va realiza în acest fel un numitor comun, iar ulterior vor fi avute în vedere standarde evolutive", a spus prof. dr. Radu Oprean, precizând, totodată, că vor fi adaptate toate normele de calitate din domeniul medical, nu doar cele din medicină, respectiv toate profesiile reglementate sectorial din domeniu.
La rândul său, prof. univ. dr. Radu Damian a arătat că noile standarde vor viza trei domenii - capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii.
"Anumite evaluări instituţionale au arătat că sistemele interne de asigurare a calităţii din universităţi funcţionează uneori cu viteze diferite şi pe paliere diferite. De aceea vom încerca să le aducem la acelaşi numitor", a spus prof. univ. dr. Radu Damian.
"Este un proiect strategic" a concluzionat prorectorul UMF Cluj-Napoca, conf. dr. Dorin Farcău. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...
Rectorul UMF Iaşi a prezentat raportul de activitate Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi, este singura universitate din sud estul Europei care are cursanţi din peste 70 de ţări, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Vasile Astărăstoae, citând din ''Raportul Anual al Rectorului pentru anul universitar...
Iaşi: Peste 5.000 de studenţi vor fi consiliaţi prin intermediul unui proiect derulat cu fonduri europene Peste 5.000 de studenţi la medicină generală şi medicină dentară vor beneficia de consiliere profesională prin intermediul unui proiect european derulat de Facultatea de medicină Dentară din cadrul Universităţii de medicină şi farmacie "Grigore. T. Popa" din Iaşi.
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
Iaşi: Proiect de consiliere profesională a peste 5.000 de studenţi medicinişti din cinci centre universitare Peste 5.000 de studenţi medicinişti din România vor fi îndrumaţi în alegerea viitoarelor cariere profesionale în cadrul unui proiect lansat de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi, prin intermediul proiectului "Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat...