Cele mai citite
 


În diabet este implicată şi reglarea ceasului biologic
joi, 31 ianuarie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Somnul
 

Tulburările de somn cresc riscul dezvoltării unui diabet: s-a stabilit că o genă care joacă un rol esenţial în reglarea ceasului biologic este implicată în forma cel mai des întâlnită a bolii, arată un studiu franco-britanic, citat de Le Point.

Se ştie de câţiva ani că un somn nepotrivit creşte riscul de a deveni diabetic, însă nu se ştia de ce. O echipă condusă de cercetători din Lille (Franţa) a descoperit rolul unei gene care sincronizează ceasul biologic în cel mai răspândit diabet, cel de tip 2 (90% din cazuri). Cercetările, ale căror rezultate au fost publicate duminică în revista de specialitate Nature Genetics, ar putea duce la crearea de noi medicamente pentru tratarea sau prevenirea acestei boli metabolice, arată oamenii de ştiinţă.

Ei s-au ocupat de receptorul unui hormon numit melatonină, produs de o mică glandă a creierului (epifiza) atunci când lumina scade. Melatonina, numită şi hormonul nopţii, joacă rolul de 'paznic' al ceasului biologic, pe care-l sincronizează cu căderea nopţii, explică un membru al echipei de cercetători, profesorul Philippe Froguel. Cercetătorii au secvenţiat gena MT2, care comandă sinteza acestui receptor, de la 7.600 de diabetici şi persoane care nu au boala şi au găsit 40 de mutaţii rare care modifică structura proteică a receptorului melatoninei, ce se găseşte în pancreas şi creier. Printre aceste mutaţii, 14 fac ca acest receptor să fie inoperant.

Purtătorii acestor mutaţii care-i fac insensibili la melatonină riscă să dezvolte un diabet de aproape şapte ori mai mult decât ceilalţi, adaugă pr Froguel. El apreciază totuşi că proporţia diabeticilor de tip 2 în care este implicată 'acestă disfuncţie genetică' este de doar 1-2%. 'Ea nu explică toate cazurile', adaugă cercetătorul, evocând diversitatea de cauze ale diabetului.

Diabetul de tip 2 afectează peste 300 de milioane de persoane din lumea întreagă, această cifră urmând să se dubleze în anii viitori din cauza creşterii numărului de obezi şi a modului de viaţă sedentar, alături de o alimentaţie prea bogată în grăsimi şi glucide. Şi anumiţi factori genetici pot favoriza apariţia bolii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O singură noapte fără somn poate afecta serios genele legate de ritmul circadian al organismului Genele care controlează ceasul biologic celular sunt afectate chiar şi după trecerea unei singure nopţi fără somn, ceea ce poate duce la declanşarea unor boli grave, conform unui studiu realizat de cercetători suedezi de la Universitatea Uppsala şi de la Institutul Karolinska, ce este publicat în ultimul...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu) O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...
Alimentaţia tatălui influenţează sănătatea viitorilor copii Tatăl care abuzează de o alimentaţie cu un conţinut mare de grăsimi prezintă un risc crescut de a concepe copii cu predispoziţie la diabet, potrivit unui studiu realizat pe cobai de către oamenii de ştiinţă australieni, transmite miercuri Efe.
Savanţii au găsit explicaţia de ce unii oameni se trezesc cu greu dimineaţa Washington, 20 feb /Agerpres/ - Cercetători de la Northwestern University, statul american Illinois, au descoperit un nou mecanism asociat cu ceasul biologic la musculiţe, o descoperire ce favorizează explicaţia de ce unii oameni se trezesc dimineaţa mai greu decât alţii, potrivit ultimei ediţii a revistei...