Cele mai citite
 


Timiş: Oamenii fără adăpost primesc îngrijiri la spital
marţi, 31 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Câteva zeci de oameni fără adăpost au ajuns în camerele de urgenţă ale Spitalului Judeţean Timişoara în ultima săptămână, când temperaturile nocturne au coborât spre minus 20 de grade Celsius.
''În medie, cam 4-5 astfel de persoane ajung la noi, noaptea, unde primesc ceai cald şi pâine, iar cei care au nevoie de îngrijiri medicale sunt consultaţi de medicii de gardă şi primesc tratamentul de urgenţă. Ei doresc, în marea majoritate, doar să se încălzească, după care pleacă'', a declarat, luni, pentru AGERPRES Liana Dacilescu, purtător de cuvânt al spitalului.
Persoanele fără adăpost refuză să rămână în spitale pentru că nu vor să renunţe la alcool, iar în aceste spaţii nu este permis consumul de băuturi alcoolice.
Cei mai mulţi oameni ai străzii găsesc refugiu la Azilul de noapte ''Pater Jordan'', unde cele 80 de locuri - 20 pentru femei şi 60 pentru bărbaţi - sunt pline.
Cazarea se face de la ora 20,00 până la ora 07,00, dar cozile în faţa azilului se formează de la ora 18,00 - 19,00 pentru ca oamenii că fie siguri că prind un loc. Prioritate la cazare o au cazurile sociale luate în evidenţă de azil, iar locurile rămase libere se ocupă pe principiul ''primul venit, primul servit''.
Nu este permis accesul persoanelor în stare de ebrietate sau care au asupra lor băuturi alcoolice. Aici, oamenii fără adăpost trec printr-un triaj epidemiologic, sunt verificaţi dacă nu au boli contagioase, apoi sunt îmbăiaţi şi deparazitaţi, primesc haine, li se serveşte cina, după care, până la ora 22,00, pot urmări programele TV în clubul centrului social. La ora 22,00 se dă stingerea, iar dimineaţă, după micul dejun, se întorc pe stradă. Excepţie fac copiii sau persoanele bolnave, care pot rămâne şi peste zi. Taxa este simbolică, de 50 de bani pe noapte.
În vară, Municipalitatea timişoreană a intenţionat să construiască un azil de noapte pentru cei aproape 300 de oameni fără adăpost din oraş, dar locuitorii din zona vizată de administraţie s-au opus, afirmând că nu s-ar simţi în siguranţă dacă s-ar învecina cu astfel de persoane.
Locuitorii din zonă spun că vor să trăiască liniştiţi şi în siguranţă şi să nu se simtă ameninţaţi de o populaţie pestriţă, aşa cum sunt oamenii străzii, mai ales că în oraş s-au înregistrat şi cazuri de violenţă majoră din partea unora dintre aceştia. În urmă cu doi ani, o farmacistă a fost atacată, iar o tânără a fost la un pas de a-şi pierde viaţa după ce un om al străzii a atacat-o cu un cuţit şi a rănit-o, pentru a-i lua portofelul. AGERPRES/(AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Bolnavii de la Spitalul Judeţean, fără carne de miel de Paşte Cei aproape 600 de bolnavi internaţi în Spitalul Judeţean Timişoara, care nu vor putea pleca acasă de sărbătorile pascale, nu vor mai primi în meniul pascal preparate din carne de miel, ci doar de pasăre.
Timiş: SAJ a ridicat de pe străzi, în primele zile ale anului, 13 persoane fără adăpost Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Timiş a ridicat de pe străzi, în primele zile ale anului, 13 persoane fără adăpost, care au fost conduse la spital sau în adăposturile special amenajate în acest sens din Timişoara.
Timiş: CJ va relua anul viitor licitaţia pentru achiziţionarea de aparatură medicală necesară pentru SJU Licitaţia pentru achiziţionarea de aparatură medicală pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Timişoara va fi reluată anul viitor de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele forului judeţean timişean, Titu Bojin. Conform acestuia, dotarea Judeţeanului face parte...
Timiş: O nouă prelevare de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de marţi spre miercuri, ficatul şi rinichii de la o pacientă ce intrase în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular...
Timiş: Operaţii urologice laparoscopice la Spitalul Judeţean Timişoara, în premieră în vestul ţării La Blocul Operator al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara s-a repus în funcţiune, în această săptămână, o sală modernă de intervenţii chirurgicale prin endoscopie înaltă şi joasă, care a fost supusă unei renovări şi modernizări extensive, cu sprijin privat.
Timiş: Dublă prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, 6 sep /Agerpres/ - O dublă prelevare de organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală va avea loc, în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.