Cele mai citite
 


Rinichi
marţi, 15 octombrie 2013   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Anatomie, Nefrologie, Urologie
 

Rinichiul este un organ pereche parenchimantos (plin), parte esenţială a aparatului excretor.

Rolul principal al rinchilor este excreţia, realizata prin filtrarea sângelui si eliminarea prin urină a substanţelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.

Pe lângă rolul de excreţie, rinichiul are şi un rol reglator al presiunii sanguine prin renină (o enzimă) şi producerea de elemente sanguine (eritropoeză).

Functionare
Sangele nefiltrat intra in nefron prin glomerul unde este filtrat. Apa filtrata si deseurile trec in tubul colector (Bellini), unde sunt reabsorbite substantele nutritive. Din tubul colector, urina ajunge prin papila in calicele mici. Mai multe calice mici se deschid intr-un calice mare (principal) – de obicei 2 - 3 in fiecare rinichi -, iar acestea, prin confluenta lor formeaza pelvisul renal (bazinetul), cu o capacitate de 10 – 12 ml. Acesta continua cu utererul pana la vezica.
In principiu funcţia renală constă din două etape:
- o filtrare primară, fără elemente de resturi celulare, cu o urină diluată
- o filtrare secundară -  se reabsoarbe înapoi din urina primară o parte din lichidul eliminat (care contine glucide, aminoacizi şi electroliţi) rezultând o urină mai concentrată.Numai această urină finală va fi eliminată prin uretere din organism.
Dimensiuni
-          lungime: 10 - 12 cm
-          lăţime: 5 - 6 cm
-          grosimea: 3 - 5 cm
-          greutate: 120 - 200 grame
-          viteza de curatare a sangelui: aproximativ 1,7 litri/zi
Pozitionare
Rinichiul este situat in regiunea lombara, retroperitoneal, de o parte şi alta a coloanei vertebrale, sub diafragmă. Rinichiul stâng vine în contact cu stomacul, splina, pancreasul, şi colonul descendent iar rinichiul drept este în contact cu ficatul, colonul ascendent şi duodenul. Din cauza spaţiului redus pe partea dreaptă rinichiul drept este mai coborât ca cel stâng.
 
 
Structura
Forma lor este asemănătoare bobului de fasole. Fiecare rinichi este irigat separat cu sânge de arterele renale ce provin din aorta descendentă (abdominală), iar venele renale transportă sângele de la rinichi la vena cavă inferioară.
 Din punct de vedere macroscopic, rinichiul e format din:
-        capsula fibroasa – reprezinta invelis exterior al rinichilor
-        cortex (substanta corticala) – reprezinta partea periferica a rinichilor mai inchisa la culoare si contine glomeruli
-         zona medulara (substanta medulara) – testul din interiorul rinichilor. In zona medulara se gaseste hilul renal, locul unde pătrund în rinichi ureterele şi vasele de sânge. Zona medulara prezinta niste formatiuni cu aspect triunghiular, cu baza spre cortex si varful spre hilul renal, numite piramidele renale (piramidele lui Malpighi).
Din punct de vedere microscopic, rinichiul e format din:
-          arteriole, care asigura alimentareacu sange a organului
-          un sistem tubular foarte bine diferenţiat format din 2 elemente:
o        tubul colector principal
o        nefron – reprezinta unitatea morfologica si functionala a rinichilor, in care se formeaza urina. In rinichi se gasesc aproximativ 2 milioane de nefroni. Nefronul este alcătuit din 2 parti principale: glomerulul si tubi colectori. Tubul colector este format la randul lui din tubul proximal (aici are loc filtrarea primara), ansa lui Henle si tubul distal (aici are loc filtrarea secundara)
Notare
Comentarii
de Badea Iela-Elena
Am studiat la Anatomie rinichii

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Durerea abdominala La un moment sau altul din viaţă, aproape orice om experientează dureri în abdomen. De cele mai multe ori, acestea nu sunt cauzate de o problemă medicală gravă.
Aparatul urinar - descriere Aparatul urinar (aparatul excretor sau sistemul urinar) este unul din sistemele esenţiale ale organismului care produce, stochează şi elimină deşeurile organismului prin urină.
Nici o incizie si minim durere: tratamentul modern pentru pietrele la rinichi! In prezent, aproximativ 25% in populatie se confrunta cu problema calculilor renali, cazurile cele mai complicate fiind specifice barbatilor, insa si numarul femeilor care au aceasta problema a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani. Totusi, indiferent de sex sau varsta, un lucru...
Bolile cronice de rinichi în România – problemă de sănătate publică Prevalența ridicată și subdiagnosticarea afecțiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa pe care o dăm prevenției și diagnosticării precoce a acestor boli.
Cluj: Două noi transplanturi renale, la Institutul de Urologie Cluj-Napoca, 21 feb /Agerpres/ - Cei doi rinichi prelevaţi sâmbătă, la Spitalul Judeţean Timişoara, de la un bărbat de 26 aflat în moarte cerebrală au fost transplantaţi, în seara aceleiaşi zile, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, de o echipă de medici condusă de prof. univ...
Inima Inima (cordul) este un organ cavitar, muscular care functioneaza ca o pompa ce impinge in permanenta sangele in organism, alimentand celulele cu oxigen si substante nutritive. Inima face parte din aparatul cardiovascular.