Cele mai citite
 


(Corespondenţă) După 5 ani în UE românii şi bulgarii trăiesc mai prost decât sârbii (presă)
marţi, 31 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 31 ian - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: La cinci ani după aderarea lor la Uniunea Europeană, bulgarii trăiesc mai prost decât sârbii şi rămân mult în urma cetăţenilor membrelor vechi ale UE. Singura ţară din UE cu o performanţă mai proastă decât cea a Bulgariei este România, informează marţi ziarele sofiote Sega, Trud şi Standard, citând un studiu al Institutului pentru o Societate Deschisă. Indicele Recuperării /The Catch Up Index/ analizează diferite date statistice care provin de la o serie de organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale cu scopul de a stabili cât de repede ţările din sud-estul Europei recuperează rămânerile în urmă faţă de ţările din aşa numită Europa Veche.
Studiul, care a fost prezentat luni la Sofia, include patru categorii generale: dezvoltarea economică, calitatea vieţii, democraţia, guvernarea. În clasamentul general Bulgaria ocupă locul 28 din 35 de ţări, România şi Muntenegru se situează pe locurile 29 şi 30, iar ultimele două ţări sunt Albania şi Bosnia şi Herţegovina. Bulgaria se situează pe locul 28 în categoriile dezvoltare economică, democraţie şi guvernare, dar după calitatea vieţii este abia pe locul 30, depăşind doar România, Macedonia, Albania, Turcia şi Bosnia şi Herţegovina, şi în urma Serbiei şi Muntenegrului, care nici nu sunt membre ale UE. Calitatea vieţii în Bulgaria este mai proastă decât presupune nivelul ei de dezvoltare economică, a declarat Asia Kavrâkova de la Institutul pentru o Societate Deschisă. Motivele sunt legate de funcţionarea proastă a sistemului sanitar, riscul de sărăcie şi speranţa de viaţă mai mică. Kavrâkova a citat o serie de date statistice potrivit cărora bulgarii sunt mai nemulţumiţi de sistemul sanitar din ţara lor decât albanezii.

Ziarul Sega informează că - potrivit studiului - calitatea vieţii într-o ţară se măsoară prin speranţa de viaţă, nivelul şomajului, numărul elevilor care părăsesc şcoala înainte de absolvire şi altele. Studiul arată că cele trei ţări din Europa cu cea mai bună calitate a vieţii sunt Luxemburg, Danemarca şi Suedia.

Într-adevăr, Bulgaria se prezintă mai bine de România în clasamentul nostru, dar diferenţa dintre cele două ţări este atât de mică încât ar putea fi ignorată, a declarat pentru Agerpres Marin Lessenski, unul dintre autorii studiului. El a spus că topul a fost elaborat pe baza datelor statistice ale zeci de organizaţii internaţionale. De exemplu, ca să stabilim nivelul de dezvoltare economică a diferitelor ţări am folosit datele serviciului Eurostat, ale agenţiilor de rating, Băncii Mondiale şi altele, notează domnul Lessenski.

În ceea ce priveşte dezvoltarea economică, Bulgaria este pe locul 28, iar România pe 29 din 35 de ţări, dar ambele au câte 38 de puncte dintr-un maxim de 100. Asta înseamnă că diferenţa între ele este foarte mică. Potrivit datelor pe care le avem, România stă mai bine după Produsul Intern Brut şi eficienţa energetică, dar Bulgaria are o datorie publică mai mică şi o stabilitate macroeconomică mai mare, ceea ce face ca cele două ţări să acumuleze un număr egal de puncte.

Dacă vorbim de calitatea vieţii, cele două ţări sunt din nou vecine în clasament, ocupând respectiv locurile 30 şi 31. Aici România bate Bulgaria la calitatea serviciilor medicale, dar în schimb are ponderea mortalităţii infantile mai mare şi speranţa de viaţă mai mică.

Pe baza rezultatelor studiului am împărţit ţările europene în şase categorii, a mai spus Lessenski. Bulgaria şi România fac parte din grupul al cincilea împreună cu Serbia, Macedonia şi Muntenegru. Cu un nivel de dezvoltare mai scăzut sunt doar ţările din grupul al şaselea, în care intră Turcia, Albania şi Bosnia şi Herţegovina, afirmă cercetătorul. În opinia sa, una din cele mai importante concluzii care pot fi trase este că ţările care au aderat recent la UE recuperează mai repede rămânerile în urmă din domeniul economic şi mai încet pe cele legate de calitatea vieţii. Asta înseamnă că guvernele din aceste ţări sunt mai eficiente în stimularea economiei decât în elaborarea unor politici în domeniul sănătăţii şi educaţiei, a mai afirmat Marin Lessenski.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Speranţa de viaţă în România, mai mică cu 8,1 ani la bărbaţi şi cu 6 ani la femei, faţă de UE-15 (studiu) Speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât cea a cetăţenilor ţărilor care erau membre UE înainte de 2004 (UE-15), cu 8,1 ani în cazul bărbaţilor şi cu 6 ani în cazul femeilor, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă cu 7 ani mai mare faţă de restul populaţiei (studiu francez) Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă net superioară faţă de restul populaţiei, relevă un studiu al cercetătorilor francezi, potrivit AFP.
Speranţa de viaţă a bărbaţilor în UE, cu 6 ani mai mică decât a femeilor Bărbaţii din Uniunea Europeană au o speranţă de viaţă în medie cu 6 ani mai mică decât femeile, se arată într-un comunicat de presă al Kol Medical Media.
(Corespondenţă) Medicii bulgari câştigă de două ori mai puţin decât medicii români (presă) Sofia, 10 ian - Corespondentul AGERPRES, Ivan Radev, transmite: Medicii bulgari sunt cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană, chiar şi colegii lor români câştigând de aproape două ori mai mult, scrie vineri cotidianul sofiot Sega.
(Corespondenţă) Speranţa de viaţă în Bulgaria este printre cele mai mici din Europa (revista presei) Sofia, 10 mar - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Copiii bulgari născuţi acum au şansa să trăiască în medie 73,5 de ani, scrie joi cotidianul sofiot Monitor, citând o serie de date ale Institutului naţional de statistică din Sofia. În prezent speranţa medie de viaţă a bulgarilor este de...