Cele mai citite
 


Centrul vorbirii din creier nu se află în zona în care se credea (studiu)
miercuri, 1 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Centrul vorbirii din creier nu se află în zona în care ştiinţa îl plasase de la sfârşitul secolului al XIX-lea, arată un studiu publicat luni în Statele Unite, care ar putea determina rescrierea manualelor de neurologie, relatează AFP.

Până acum, neurologii considerau că sediul vorbirii se află în spatele cortexului cerebral, în apropierea cortexului auditiv, unde ajung toate sunetele. Acest centru al vorbirii se numeşte Aria lui Wernicke, de la numele neurologului german care s-a ocupat de această parte a creierului, analizând traumatismele cerebrale şi impactul lor asupra capacităţii de a vorbi sau de a înţelege pe cineva care vorbeşte.

Însă, potrivit unui studiu realizat recent şi postat online în Analele Academiei naţionale americane de ştiinţe (PNAS), centrul vorbirii Wernicke s-ar afla în altă parte - cu circa 3 cm mai aproape de partea din faţă a creierului şi de cealaltă parte a cortexului auditiv, cu alte cuvinte foarte departe de locul desemnat de Wernicke.

Această concluzie înseamnă că 'va trebui ca toate manualele de neurologie şi medicină să fie revăzute', arată dr Josef Rauschecker, profesor la Facultatea de medicină Georgetown din Washington DC. El consideră că descoperirea are o importanţă capitală , pentru că acest loc nou al centrului vorbirii la oameni se află în aceeaşi zonă ca o regiune recent descoperită la primate, care joacă un rol asemănător în emiterea şi înţelegerea sunetelor. Acest lucru sugerează că 'originile vorbirii la oameni şi maimuţe sunt mai apropiate decât credeam', adaugă cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au stabilit de multă vreme că vorbirea este apanajul oamanilor. Ei spun că maimuţele comunică emiţând sunete, dar că nu au un limbaj la fel de elaborat ca cel uman, din cauza 'structurilor cerebrale mai puţin dezvoltate pentru prelucrarea cuvântului', mai spune profesorul menţionat.

El precizează că 'această descoperire sugerează faptul că arhitectura cerebrală şi prelucrarea cuvântului la cele două specii sunt mai asemănătoare decât cred foarte mulţi'.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ZIUA MONDIALÃ A CREIERULUI Neurologii au realizat cea mai cuprinzătoare hartă a cortexului cerebral O nouă hartă a creierului, bazată pe multiple scanări efectuate unui număr de peste 400 de persoane, a împărţit cortexul cerebral în 180 de compartimente diferite, dintre care 97 sunt noi, informează bbc.com, citând un studiu american apărut în revista "Nature". Cortexul cerebral este partea creierului...
Somnul permite creierului să se cureţe (studiu) Somnul permite creierului să se cureţe de deşeurile acumulate în timpul perioadei de veghe datorită unui mecanism descoperit recent şi care este activ îndeosebi când oamenii dorm, arată un studiu difuzat joi şi preluat de AFP.
Cercetătorii au descoperit felul în care cuvintele se formează în creier Oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de observare a felului în care cuvintele se formează în creier, o descoperire vitală pentru a le permite în viitor persoanelor cu dizabilităţi grave să vorbească, conform unui material publicat de Daily Mail.
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat (studiu) Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat decât cei care nu suferă de acest sindrom cu origini necunoscute, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA), relatează AFP.
Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci (studiu) Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM), relatează EFE.