Cele mai citite
 


CIADO afirmă că nu sunt suficiente date că tânărul Alexandru Zamfir a consumat drogul 'Crocodil'
miercuri, 1 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) susţine într-un comunicat remis luni AGERPRES că nu există date suficiente pentru a spune că tânărul Alexandru Zamfir a consumat drogul "Crocodil".
Sursa precizează totodată că în conferinţa de presă de luni reprezentantul CIADO a susţinut "în mod clar" că este vorba despre efectele drogurilor denumite etnobotanice şi le-a solicitat jurnaliştilor să nu se insiste asupra faptului că tânărul a consumat drogul "Crocodil", pentru că nu acesta era subiectul, ci starea gravă a tânărului.
"Reprezentantul CIADO România, în cadrul discuţiilor cu familia tânărului ce considera că fiul lor a consumat drogul 'Crocodil', a precizat că simptomele pe care le prezintă tânărul pot fi ca cele provocate de drogul 'Crocodil', dar până la pronunţarea de către un laborator de specialitate nu pot fi decât supoziţii. CIADO nu a făcut o declaraţie oficială că tânărul a consumat drogul 'Crocodil', neavând suficiente date pentru a confirma acest lucru", afirmă preşedintele CIADO România, acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, în comunicatul citat.
Agenţia Naţională Antidrog a precizat, într-un comunicat remis luni AGERPRES, că în ţara noastră nu au fost înregistrate cazuri de consum al drogului cunoscut sub denumirea de "Crocodil" confirmate nici toxicologic, nici criminalistic.
Substanţa activă a acestui drog - dezomorfina - a fost sintetizată pentru prima dată în anul 1932, în Statele Unite ale Americii, în vederea utilizării medicale. În urma studiilor realizate, a reieşit faptul că această substanţă are un efect analgezic, de 8-10 ori mai puternic decât al morfinei şi cu o toxicitate de trei ori mai mare decât a acesteia, cu efecte nocive asupra sănătăţii umane.
Ca urmare a acestor studii, dezomorfina a fost supusă controlului internaţional, fiind clasificată ca substanţă stupefiantă, fără uz medical. În legislaţia din România substanţa face parte din Tabelul nr. 1 din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.
Consumul acestui tip de drog a fost semnalat pentru prima oară în Rusia şi există suspiciunea că se utilizează şi în Germania, fapt însă neconfirmat până în prezent.
Întrucât dezomorfina poate fi sintetizată din codeină, Agenţia Naţională Antidrog a făcut un apel direct către unităţile farmaceutice privind respectarea întocmai a circuitului legal al acestei substanţe.
De asemenea, consumatorii de droguri sunt sfătuiţi să se adreseze pentru urgenţe sau alte tipuri de asistenţă medicală, psihologică şi socială, doar instituţiilor autorizate. Agenţia promovează, prin specialişti, aceste tipuri de servicii integrate, în cadrul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog şi a centrelor de asistenţă integrată în adicţii. AGERPRES/(AS-Daniel Alexandru Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: În 2010 a crecut de patru ori faţă de 2009 numărul celor care au primit consiliere antidrog Numărul beneficiarilor serviciilor de asistenţă de specialitate oferită de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog /CPECA/ Bacău a fost de patru ori mai mare în 2010 faţă de anul precedent, relevă statisticile instituţiei.
Agenţia Naţională Antidrog a prezentat bilanţul activităţii pe 2011 Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a prezentat, joi, bilanţul activităţii pe anul 2011, la eveniment participând şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, informează un comunicat remis AGERPRES.
Brăila: În Spitalul de Psihiatrie sunt tratate 28 de persoane pentru consum de alcool şi etnobotanice În Spitalul de Psihiatrie sunt tratate 28 persoane pentru consum de alcool şi etnobotanice, după cum a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, psiholog Olga Condrat.
ANA: România va avea un sistem integrat de instituţii şi servicii publice care va asigura reducerea consumului de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, joi, o conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ''Democraţie, Oraşe şi Droguri II'', implementat, în perioada mai 2008 - aprilie 2011, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Forumul...
Prahova: Campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor O campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor este desfăşurată, în această perioadă, de Centrul de prevenire, evaluare, consiliere antidrog (CPECA) Prahova, sub denumirea "Alternative - în comunitatea ta drogurile nu îşi au locul", au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ...
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog: Braşovul, o zonă de risc mediu în privinţa consumului de droguri Braşovul rămâne o zonă de risc mediu, relevă raportul anual privind situaţia drogurilor, prezentat vineri de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, cu ocazia bilanţului pe anul 2014.