Cele mai citite
 


Numărul bolnavilor de Alzheimer urmează să crească semnificativ
joi, 24 septembrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

În următoarele decenii, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, numărul de bolnavi de Alzheimer va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei, arată un raport al ADI (Alzheimer's Disease International), preluat de cotidianul francez La Croix.

Aproape 36 de milioane de persoane vot fi afectate de demenţă în 2010, ceea ce înseamnă o creştere cu 12 milioane a cazurilor faţă de 2005, indică raportul ADI, federaţie de asociaţii consacrate bolii Alzheimer din lumea întreagă. Demenţa este definită în raport ca 'un sindrom datorat bolilor creierului, cronică în general, caracterizată printr-o deteriorare progresivă şi globală a capacităţilor intelectuale, cum ar fi memoria, învăţarea, limbajul, înţelegerea şi judecata'.

Principalele victime sunt persoanele în vârstă. Şi, cum speranţa de viaţă creşte peste tot în lume, populaţia se confruntă tot mai des cu această boală a vârstei a treia. Se preconizează ca incidenţa demenţei să crească de două ori la fiecare 20 de ani, urmând să ajungă la aproape 66 de milioane de cazuri în 2030 şi la peste 115 milioane spre jumătatea secolului, menţionează raportul.

Aproape 60% dintre cele 36 de milioane de persoane atinse de o formă de demenţă trăiesc în ţările în curs de dezvoltare, unde boala se va extinde mai mult decât în ţările bogate, se spune în raport. 'Se prevede o creştere cu 40% a cazurilor în Europa, cu 63% în America de Nord, cu 77% în partea sudică a Americii Latine şi cu 89% în ţările dezvoltate din Asia-Pacific', se scrie în raport. 'Aceste cifre trebuie comparate cu creşterile de 117% din Asia de Est, de 107% din Asia de Sud, de 134-146% în restul Americii Latine şi de 125% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu', adaugă raportul.

În multe ţări în curs de dezvoltare, demenţa nu este considerată o boală, ci o formă normală de îmbătrânire, ceea ce explică creşterea mai brutală a numărului de cazuri prevăzute în aceste ţări, precizează raportul, care face un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să facă din problema demenţei o prioritate mondială.

Notare
Comentarii
de joitoiu estera paula
care sunt cauzele cresterii numarului de bolnavi de alzaimar

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un număr crescut de pacienţi cu Alzheimer Reprezentanţii Societăţii Române Alzheimer atrag atenţia asupra problematicii bolii alzheimer, a gravităţii şi frecvenţei acesteia.
Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer este sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie.
Mureş: Centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer, la Târgu Mureş În următorii doi ani la Târgu Mureş se va înfiinţa un centru de zi pentru cei afectaţi de boala Alzheimer, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Internaţionale Alzheimer, Martha Maior, şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială din Primăria Târgu Mureş.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...
Dementa: intre criza demografica si cea economica reprezinta tema prin care Societatea Romana Alzheimer isi propune, prin Conferinta Nationala Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul National de Statistica, Bucuresti), sa puna pe primul plan noutatile in domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce...