Cele mai citite
 


Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei
miercuri, 1 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri de muncă sunt căutaţi în cadrul unui demers de recrutare care a făcut din Marea Britanie o destinaţie favorită pentru lucrătorii imigranţi, notează ziarul britanic Express în ediţia de marţi.
"Acum când ne aflăm într-o criză economică globală ar trebui să ne asigurăm că posibilele locuri de muncă sunt ocupate de britanici. Nu văd de ce ar trebui să se facă reclamă pentru astfel de locuri muncă în străinătate", a declarat parlamentarul conservator pentru Crawley, West Sussex, Henry Smith, citat de Daily Mail. ''Ca ţară am devenit tot mai restricţionaţi de apartenenţa noastră la UE pentru a asigura că locurile de muncă locale merg la localnicii din această ţară'', a precizat Smith, care s-a declarat preocupat de faptul că astfel de locuri de muncă sunt anunţate în afara Marii Britanii în contextul în care şomajul din ţară este atât de mare.

Aceasta este încă o parte a problemei, în pofida faptului că guvernul introduce controale asupra unor persoane provenite din Bulgaria şi România, notează Daily Mail. "Nu accept argumentul că nu poţi ocupa postul de bucătar într-o bucătărie de hotel din Gatwick cu localnici. Nu vorbim aici despre a avea cunoştinţe extrem de specializate'', a afirmat parlamentarul, care a ţinut să precizeze că, în opinia sa, este ''iresponsabil din partea oricărei companii să facă acest lucru''.

Phil McCabe de la Forum of Private Business, a declarat: "Dacă există lucrători britanici care sunt pregătiţi, dispuşi şi suficient de buni să preia aceste posturi, atunci este absolut corect ca aceste locuri de muncă să le fie oferite în primul rând lor. ''Cu toate acestea, discutând cu membrii noştri, am constatat că există un deficit de lucrători calificaţi în Marea Britanie, iar multor persoane le lipsesc competenţele de bază, cum ar fi aritmetica şi alfabetizarea. În plus, tinerii nu se arată dispuşi, astfel că publicitatea în România reflectă posibil această situaţie".

Potrivit Express, la Bucureşti, luni, agenţia de recrutare online tjobs.ro a declarat că firme britanice încearcă să acopere 2.434 de locuri de muncă cu lucrători români. Multe posturi sunt pentru personal medical, lucrători în turism şi personal calificat, dar un sfert dintre acestea au fost pentru muncitori şi alţi lucrători necalificaţi.

Aceste locuri de muncă sunt doar cele mai recente oferite unor străini fără loc de muncă, în timp ce omologii lor britanici sunt lăsaţi să depindă de sistemul de asistenţă socială, relevă cotidianul.

Locurile de muncă din Marea Britanie oferite în România au inclus şoferi de taxi cu salariul de 2.000 de lire pe lună, asistente medicale cu salariul de 24.000 de lire pe an şi medici cu salariul de 4.000 de lire pe lună. Alte locuri de muncă au inclus personal din vânzări, asistenţi de îngrijire la domiciliu şi posturi în hoteluri. Numai în decembrie au existat 9.383 de aplicări din partea românilor pentru de locuri de muncă în Marea Britanie prin intermediul tjobs.ro.

Aceasta a reprezentat peste 20% din totalul aplicărilor, pe locul doi situându-se Germania, cu 6.890 de aplicări ale românilor, urmată de Danemarca, cu 4.199.

Express aminteşte că la începutul acestei luni, un raport a dezvăluit că imigranţii au luat 160.000 de locuri de muncă de la lucrători nativi britanici într-o perioadă de cinci ani. Un loc de muncă britanic s-a pierdut la patru lucrători din ţări nemembre în UE care au sosit în Marea Britanie în perioada 2005-2010.

Studiul realizat de Comitetul Consultativ pentru Migraţie al guvernului britanic a dezvăluit că numărul de străini care muncesc în Marea Britanie a crescut cu 2,1 milioane în 15 ani. Forţa de muncă ieftină a fost una dintre cele mai mari probleme. Constatările uimitoare survin în contextul în care şomajul în rândul tinerilor din Marea Britanie trece de bariera de un milion, subliniază ziarul.

Avertismentele justificate transmise de Express au atras atenţia ani de zile cu privire la pericolele politicii uşilor deschise a guvernului laburist trecut, în materie de imigraţie, mai notează publicaţia.

Raportul aruncă în derizoriu angajamentul fostului premier Gordon Brown de a crea "locuri de muncă britanice pentru lucrătorii britanici".

Sir Andrew Green, preşedintele grupului de campanie MigrationWatch UK, a declarat: "Comitetul a avut curajul să spună direct că imigraţia poate creşte şomajul, mai ales în timp de recesiune''.

Ziarul Daily Star, care titrează: ''Daţi-le britanicilor locuri de muncă mai întâi'', ţine să sublinieze că dacă a existat vreodată un moment în care lucrătorii britanici au nevoie de locuri de muncă britanice cel actual este. Şi cotidianul menţionat relevă că numărul şomerilor, de 2,68 milioane, este cel mai mare dintr-o generaţie.

Economişti de frunte spun că această situaţie se va înrăutăţi înainte de a se ameliora. Acest lucru face ca vestea că mii de locuri de muncă din Marea Britanie apar în anunţuri din România să fie şi mai şocantă, apreciază ziarul. Oare bărbaţii şi femeile cu calificare din această ţară, care şi-au pierdut locurile de muncă în perioada de recesiune, merită să li se acorde prioritate privind noile locuri de muncă?, se întreabă ziarul.

Guvernul ar trebui să facă mai strictă legislaţia, astfel încât companiile să acorde prioritate lucrătorilor britanici. Există dovada că un număr limitat de muncitori străini poate fi bun pentru economia britanică, dar ar cam fi timpul să se reechilibreze balanţa şi să se manifeste grijă faţă de proprii lucrători, atrage atenţia Daily Star.

Potrivit Daily Mail, website-ul românesc TjobsRecruit salută vesel solicitanţii de locuri de muncă cu potenţial: "An nou, loc de muncă nou, viaţă nouă!" Locurile vacante, anunţate în engleză, includ 28 de locuri pentru taximetrişti, aflate în întreg Regatul Unit, asistente medicale în centre de îngrijire pentru suma de 12 lire pe oră, poziţii în vânzări ce promit un salariu minim de 750 de lire pe lună, medici stagiari şi ingineri de aeronave.

Există de asemenea 80 de posturi vacante în ''gastropubs'', hoteluri de trei şi de patru stele din Oxfordshire, Warwickshire, Sussex şi Surrey. Acestea includ oportunităţi pentru chelneri (12.646 lire pe an), menajere (6,20 lire pe oră), recepţioneri (14.500 de lire pe an) lucrători pentru întreţinere (7,28 lire pe oră).

În 2010, British Medical Association a evaluat numărul medicilor stagiari şomeri din Marea Britanie la aproximativ 3.000, în timp ce website-ul românesc face publicitate pentru poziţia de medic rezident în spitale din Marea Britanie.

TjobsRecruit a fost fondată în 2009 de Călin Ştefănescu şi Sebastian Niezgoda. Potrivit website-ului, este cel mai mare sistem de recrutare din Europa Centrală şi de Est. Litera ''T'', se spune, vine de la "trusted" /de încredere/.AGERPRES/(Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frankfurter Rundschau: Nici urmă de valuri de imigranţi români şi bulgari de la 1 ianuarie în Germania Un val de plecări către locuri de muncă în Germania nu este de sesizat în România şi Bulgaria: avioanele, autobuzele şi trenurile către nord-vestul continentului nu au fost mai pline ca în alte dăţi înainte sau după Anul Nou, odată cu ridicarea definitivă a restricţiilor asupra accesului pe piaţa forţei...
Ion Jinga: România are nevoie ca lucrătorii săi să rămână acasă (presă) România consideră Marea Britanie unul dintre cei mai de încredere parteneri, prieteni şi aliaţi din Europa. Cooperarea dintre România şi Regatul Unit progresează rapid, stimulând comerţul bilateral, afacerile şi investiţiile, alături de întărirea schimburilor culturale şi pe linie de educaţie, notează...
România şi Bulgaria au de suferit de pe urma elitelor plecate în străinătate (presa germană) Tot mai mulţi oameni bine pregătiţi pleacă din România şi Bulgaria. Emigraţia le este uşurată de libera circulaţie în Europa, însă acestor două ţări le lipsesc specialiştii, arată luni publicaţia Augsburger Allgemeine.
EFE: Românii şi bulgarii aşteaptă cu sentimente diferite deschiderea frontierelor UE Românii şi bulgarii trăiesc cu sentimente diferite, cuprinse între bucurie şi ironie, dar şi lipsă de interes şi amărăciune ridicarea restricţiilor de pe piaţa forţei de muncă din restul ţărilor Uniunii Europene. EFE notează marţi, în cadrul unui material preluat de El Pais, că îndeosebi de sensibili...
Dolj: Medicii români cu experienţă în psihiatrie şi neurologie, căutaţi pentru joburi în Germania şi ţările scandinave Craiova, 11 nov /Agerpres/ - Câteva sute de medici şi asistenţi medicali, cu sau fără experienţă, care doresc să plece în străinătate, au participat luni la un târg de joburi organizat la Craiova, posturile oferite fiind în Germania, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Suedia şi Danemarca...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...