Cele mai citite
 


Iaşi: Aproximativ 1.000 de persoane investigate termografic
joi, 2 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Aproximativ 1.000 de pacienţi care se aflau în curs de tratatament în Baza Clinică de Învăţământ a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF 'Gr.T.Popa' Iaşi, au fost investigaţi termografic, iar pe baza termogramelor obţinute s-a putut institui un tratament corect ţinând cont de particularitatea fiecărui caz clinic în parte, a anunţat, marţi, pentru AGERPRES, prof.univ.dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară.

Deşi e o metodă nouă la nivel mondial, Termografia Reglatorie Computerizată este introdusă pentru prima oară în România, la Iaşi, de către prof.univ.dr Norina Forna ca modalitate de diagnostic atât în medicina generală, cât şi în medicina dentară de mai bine de patru ani, ca urmare a implicării sale active în cadrul Societăţii 'Eidam diagnostics corporation'. Pe baza corelaţiei concrete dintre starea generală de sănătate a organismului şi la nivelul cavităţii orale, se poate astfel realiza evaluarea şi tratamentul nu numai la nivel local, ci şi la nivel general.
'Termografia Reglatorie Computerizată reprezintă o modalitate imagistică noninvazivă care măsoară şi realizează o diagramă a distribuţiei temperaturii emisă de pe suprafaţa corpului, punând în evidenţă integritatea organelor cu răsunet în teritoriul oro-maxilo-facial, dar şi invers. Această metodă depistează patologia tumorală, infecţioasă, sau inflamatorie prin diferenţele între valorile temperaturii pielii din zonele afectate', a declarat pentru AGERPRES, Prof.Univ.Dr Norina Forna, membră fondatoare şi Preşedinta Societăţii Române de Termografie.
Astfel, termografia cuantifică succesul terapiei şi realizează un control de calitate al acesteia. Această metodă poate preciza evoluţia bolii prin termografia de control, permiţând şi obţinerea de detalii valoroase legate de calitatea tratamentului instituit.
'Un mare avantaj al tehnicii îl constituie şi faptul că, prin intermediul Termografiei Reglatorii Computerizate, este facilitată depistarea precoce a informaţiilor legate de disfuncţia celulară şi metabolică, putându-se institui tratamentul ţintit şi eficient, în acelaşi timp, al unui organ cu mult înainte ca modificările să devină ireversibile', a explicat prof.univ.dr Norina Forna.
Recent, prin intermediul Termografiei Reglatorii Computerizate, se obţin rezultate concludente deosebit de valoroase, comparabile celor din centrele de cercetare din Germania şi respectiv în Vancouver - Canada pe acest domeniu, în determinarea diagnosticului, a prognosticului, precum şi a strategiei secvenţiale de tratament chiar şi în medicina dentară, susţine Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi. Interpretarea rezultatelor oferă informaţii privind corelarea stării de sănătate la nivelul cavităţii orale, îndeosebi a edentaţiei, cu starea de sănătate a întregului organism stabilind cu exactitate un diagnostic complet, înaintea apariţiei semnelor şi simptomelor asociate unei anumite patologii. Cu ajutorul Termografiei Reglatorii Computerizate medicul poate diagnostica şi reactivitatea organismului, deci posibilitatea acestuia de adaptare şi răspuns la stress şi factori alergeni, putându-se evalua atât prezenţa unor boli acute, cronice, autoimune, alergii cât şi alterările precoce consecutive unei eventuale patologii.
Stabilirea şi realizarea unui tratament corespunzător la nivelul elementelor sistemului stomatognat trebuie să ţină seama de structura şi funcţiile acestora, de capacitatea şi modul lor de răspuns la materialele dentare şi substanţele cu impact asupra organismului.
Iniţiată la Iaşi, această metodă a prezentului şi viitorului este de interes major în sfera medicinii şi a medicinii dentare, cu potenţial de dezvoltare în ţară, fara a eluda beneficiul adus pacientului, a mai spus prof.univ.dr. Norina Forna. AGERPRES/(A-Daniela Malache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iaşi a primit Diploma de Recunoaştere a Calităţii - 'Label CIDMEF' Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi a primit, din partea Consiliului Conferinţei Internaţionale a Decanilor Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză, (CIDMEF) Diploma de Recunoaştere a Calităţii - 'Label CIDMEF'.
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a încheiat două proiecte europene Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Facultatea de Medicină Dentară încheie cu succes două proiecte europene, ambele fiind cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea...
Iaşi: Proiect privind folosirea în tratamente a celulelor stem din pulpa dinţilor temporari Profesorii ieşeni de la UMF 'Gr. T. Popa' vor demara un proiect de cercetare privind reconstrucţia dinţilor, parodonţiului, fibrelor colagene, înlocuirea ţesutului miocardic şi tratamentul bolilor neurologice incurabile degenerative, regenerarea pulpei dentare şi tratamentul diferitelor boli dentare...
Certificare Europeană de Excelenţă pentru Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi Facultatea de medicină Dentară din cadrul Universităţii de medicină şi farmacie Gr.T.Popa, din Iaşi a primit Certificarea Europeană de Excelenţă din partea board-ului Confederaţiei Decanilor de Origine Total sau Parţial Franceză (CIDCDF).
Iaşi: Aproximativ 2000 de locuri la UMF Gr. T. Popa, în anul universitar 2016-2017 Aproximativ 2000 de locuri sunt scoase la admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi pentru anul universitar 2016-2017, examenele fiind de tip grilă.