Cele mai citite
 


Medicul Lygia Alexandrescu: Educaţia pentru sănătate trebuie făcută din copilărie
joi, 2 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Corp sanatos, Mama si copilul
 

Educaţia pentru un stil de viaţă sănătos este foarte importantă şi trebuie începută din copilărie, a afirmat miercuri medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu, cu ocazia lansării manualului scris de ea "Cum să ne hrănim sănătos".

"Există o perioadă la 5-10 ani când copilul îşi formează deprinderile. Ideea lansării acestei lucrări a venit constatând că alegerea alimentelor este o problemă", a precizat autoarea.


În opinia acesteia, metodele de pregătit hrana trebuie să se schimbe, în sensul că trebuie pus mai puţin accentul pe grăsimi şi carne.


"Avem o generaţie cu afecţiuni importante mai bolnavă decât noi, copiii suferă de colesterol, diabet şi trebuie să fie educaţi să mănânce sănătos. Manualul se adresează copiilor din clasa a IV şi a V-a pentru că în aceste clase copilul află despre corpul uman. Educaţia trebuie să înceapă însă acasă şi nu în cadrul instituţional", a spus dr. Alexandrescu.


Manualul este structurat pe mai multe capitole, dedicate stilului de viaţă, odihnei, igienei şi alimentaţiei.


''În capitolul III se vorbeşte despre piramida alimentaţiei, iar în următorul despre necesitatea de a consulta eticheta alimentelor'', a precizat medicul.
La rândul său, medicul endocrinolog Virgil Stroescu a arătat că alimentaţia şi stilul de viaţă sunt extrem de importante, ele fiind cele care determină în proporţie de până la 90% bolile actuale.


"Toată hrana animală distruge fiinţa umană, cea vegetală îl salvează pe om pentru că are mediu alcalin", a afirmat medicul.
El a adăugat că legumele şi fructele sunt cel mai bune pentru că refac imunitatea.


"Copiii trebuie să înveţe să mănânce fructe şi legume pentru că asistăm la o epidemie de obezitate la copii. Aceştia sunt mai bolnavi decât părinţii. Trebuie să învăţăm să ne alimentăm", a explicat dr. Stroescu.
În legătură cu faptul că şi plantele sunt tratate cu diverse substanţe chimice, dr. Stroescu a menţionat că toxinele se acumulează în cantitate mai mare în macroorganisme, iar plantele au de 100 de ori mai puţine.


"Plantele au peste 50.000 de reacţii într-o secundă, ele sunt sterile în interior, planta ştie să se cureţe de o mie de ori mai mult decât noi", a arătat dr. Virgil Stroescu.


Potrivit acestuia, pentru un stil de viaţă sănătos, cel mai important factor îl reprezintă odihna. Astfel este necesar ca adulţii să doarmă 8-9 ore pe zi, copiii 10-12 ore, cei care dorm mai mult sau mai puţin trăiesc mai puţin.
Şi alimentaţia este foarte importantă şi trebuie să fie cât mai sănătoasă. Alţi factori sunt reprezentanţi de muncă, nu mai mult de 8 ore, de educaţie, igienă, factor natural, apă, aer, soare, mişcare, dar şi de înţelepciune, a explicat dr. Stroescu.


Prof. Roxana Gavrilă a subliniat că se aştepta de mult timp un astfel de material care să poată fi utilizat în cadrul orelor de şcoală pentru o educaţie sănătoasă.


''Educaţia este foarte importată atunci când e făcută în copilărie pentru că îşi pune amprenta asupra viitorului adult'', a adăugat aceasta.
Lucrarea "Cum să ne hrănim sănătos" de Lygia Alexandrescu a apărut la Editura "Aramis".
"Lucrarea se încadrează în colecţia after-school lansată de câţiva ani şi îşi doreşte să îi înveţe pe copii cum să mănânce, ce să mănânce, cum să citească etichetele de pe alimente", a subliniat Alina Posea, redactor şef al editurii.


Aceasta a adăugat că manualul lansat la Colegiul "Gh.Lazăr" vine să răspundă educaţiei atât pentru copii, dar şi pentru profesori şi părinţi, aducând mesaje pozitive.


Nutriţionista Lygia Alexandrescu a evidenţiat că, dacă în anii 2000 copiii care veneau pentru consultaţii erau cam doi-trei pe săptămână, acum zilnic apelează la ajutor medical copii cu probleme, unii de cinci ani care au o greutate de 60 de kilograme.


Aceştia sunt cu trigliceride mari, predispuşi la diabet şi au nevoie de o educaţie pentru a mânca sănătos.


În opinia Lygiei Alexandrescu, greşeala este a părinţilor. Ea îi îndeamnă pe aceştia să cumpere cât mai puţin din hipermarketuri fructe şi legume şi mai mult din piaţă.


Manualul a fost lansat în această perioadă pentru că în luna februarie cadrele didactice aleg disciplinele opţionale, iar educaţia pentru sănătate poate fi o alternativă pentru studiul copiilor. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
INTERVIU CU GUST Florian Chirilă: Bucătăria vegetariană e o alternativă la cea tradiţională; ea aduce sănătate, dacă o respectăm Florian Chirilă, proprietarul singurului restaurant vegetarian din Bihor şi printre puţinele din ţară, dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, secretul unei alimentaţii sănătoase.
Medicii recomandă consumul echilibrat de alimente care să conţină o diversitate de nutrienţi esenţiali Medicul nutriţionist Luiza Pîrvu recomandă să se consume echilibrat alimente care să conţină o diversitate de nutrienţi esenţiali, pentru un stil de viaţă sănătos, iar, în opinia sa, alegerea unui regim alimentar drastic riscă să reducă în mod considerabil caloriile şi cantitatea de nutrienţi, încât...
Alimentaţia, componentă importantă a unui stil de viaţă sănătos Alimentaţia corectă este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viaţă sănătos, alături de activitatea fizică, a subliniat miercuri, în conferinţă de presă, dr. Simona Tivadar, medic specialist diabet, boli de nutriţie la Spitalul Universitar.
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Hrana pentru longevitate De multe ori auzim sau citim despre persoane care au depăşit vârsta de 100 de ani, ne minunăm şi ne gândim cum au reuşit acei oameni să ajungă la această vârstă.