Cele mai citite
 


Robot asemănător unui crab pentru îndepărtarea tumorilor la stomac în fazele incipiente
joi, 2 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători a creat un robot miniatural asemănător unui crab, dotat cu un cleşte şi un cârlig şi conceput pentru a îndepărta tumorile stomcale în fază incipientă, fără a lăsa niciun fel de urme, transmite miercuri Reuters.
Montat pe un endoscop, acest robot este introdus în stomac prin cavitatea bucală a pacientului. Dispozitivul este dotat cu un cleşte şi un cârlig care secţionează şi îndepărtează ţesutul tumoral şi opreşte şi sângerările ce pot apărea în acest proces.

Cu ajutorul unei micuţe camere video ataşată pe endoscop, chirurgul supraveghează întreaga operaţiune, controlând prin telecomandă funcţiile robotului din faţa unui monitor.

"Mişcările noastre sunt imprecise. Dacă vrem să facem nişte tăieturi foarte fine, strict delimitate, se poate întâmpla să ne tremure mâinile. Robotul nu are niciodată această problemă. El acţionează cu o acurateţe imposibil de atins pentru un chirurg", explică enterologul Lawrence Ho, care a participat la crearea acestui robot.

Profesorul Ho, de la Spitalul Naţional Universitar din Singapore a precizat că acest robot a fost folosit deja cu succes în cazul a 5 pacienţi bolnavi de cancer stomacal. Intervenţiile endoscopice cu acest robot sunt mult mai puţin invazive, mai precise, cu riscuri de complicaţii mai reduse şi cu o recuperare post operatorie mult mai rapidă decât chirurgia tradiţională, mai explică el.AGERPRES/(Codruţ Bălu) ..
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
''Rezultate fără precedent'' în tratarea cancerului anunţate de o echipă de cercetători americani O nouă metodă de tratare a cancerului a dat ''rezultate fără precedent'' la bolnavi în stadiu terminal, la care toatele celelalte tratamente eşuaseră şi a căror speranţă de viaţă nu mai era decât de două până la cel mult cinci luni, transmit marţi BBC şi Huffington Post, pe baza unor date prezentate...
Descoperirea unui marcăr unic la 11 tipuri de cancer O echipă de cercetători de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), condusă de dr Nicolae Ghinea, a anunţat descoperirea unui marcăr biologic unic la 11 tipuri de cancer diferite, relatează AFP.
Nas electronic pentru depistarea cancerelor şi precancerelor de stomac Un nas electronic pus la punct de oameni de ştiinţă israelieni poate detecta schimbări în respiraţia persoanelor afectate de cancer la stomac sau care riscă să dezvolte o astfel de boală, se arată într-un articol publicat marţi în revista Gut a grupului britanic BMJ şi preluat de AFP.
Cartofii, 'scut' împotriva cancerului la stomac (studiu) Pentru prevenirea cancerului la stomac, legumele albe, printre care cartofii, ar constitui un scut extrem de eficient în acest sens, conform unui studiu realizat de cercetători chinezi, relatează marţi metronews.fr.
Carnea roşie trebuie consumată cu cartofi reci pentru reducerea riscului de cancer la colon (studiu) Consumul excesiv de carne roşie duce la un risc crescut de cancer la colon, dar o serie de alimente pot scădea acest efect, arată o echipă de cercetători de la Universitatea Flinders (Australia).
Cât de toxice sunt rujurile de buze? (studiu) O echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ. Constatarea nu este nouă: în 2007, un studiu pusese în evidenţă prezenţa acestora în rujuri, relatează 7sur7.be.