Cele mai citite
 


Sondaj INSOMAR: Persoanele cu HIV/SIDA, cu dizabilităţi şi minorităţile sexuale sunt cele mai discriminate
joi, 24 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele cu HIV/SIDA, minorităţile sexuale şi personale cu handicap fizic sau psihic sunt grupurile cele mai discriminate din România, relevă un sondaj realizat de INSOMAR la cererea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dat miercuri publicităţii.
Românii percep persoanele infectate cu HIV/SIDA drept cel mai discriminat grup din societate - 60,5%, urmând homosexualii - 53,9%, persoanele cu handicap - 52%, persoanele vârstnice - 45%, femeile - 29,6%, tinerii - 21,8%, imigranţii - 17,3% şi minorităţile religioase - 13,8%.

Respondenţii sondajului ar accepta în familie un homosexual în proporţie de 4,9%, o persoană infectată HIV/SIDA - 8,1%, o persoană cu handicap fizic 39,9%, un rom - 41,3%, o persoană cu altă religie - 64,2%, un maghiar - 71,9%, o persoană cu altă cetăţenie - 79,6% şi un român - 94,4%.

Intervievaţii şi-ar face prieten apropiat un homosexual în proporţie de 23,1%, o persoană cu handicap fizic - 32,8%, o persoană infectată cu HIV/SIDA - 38%, un rom - 57,4%, o persoană cu handicap fizic - 68,4%, o persoană cu altă credinţă religioasă - 76%, un maghiar - 79,4%, o persoană de altă cetăţenie - 82,7% şi un român - 93,5%.

De asemenea, românii ar fi de acord să aibă un vecin sau coleg homosexual în proporţie mai mare de 38,5%, respectiv 37,9%, o persoană infectată cu HIV/SIDA - 53,9%, respectiv 52,9% sau o persoană cu handicap fizic - 74,9%, respectiv 74,4%.

Cea mai invocată situaţie generatoare de discriminare, în opinia populaţiei intervievate, este obţinerea unui loc de muncă - 22%, urmată de utilizarea serviciilor publice - 13,4%, şcoală - 8,8% şi accesul într-un restaurant sau magazin - 8,4%.

Pe de altă parte, doar 9,7% dintre români s-au simţit jigniţi în ultimele şase luni pe motive de vârstă, gen, etnie, orientare sexuală, religie sau caracteristici fizice.

De asemenea, persoanele infectate cu HIV/SIDA reuşesc să obţină mai greu un loc de muncă sau să fie promovate - 65,9% - decât majoritatea populaţiei, urmate fiind de romi - 58,8%, persoane din mediul rural - 48,7%, femeile - 25,1%, maghiari - 22,7%, şi persoane de altă religie - 8,6%.

Totodată, studiul INSOMAR relevă că românii nu se simt confortabil în preajma homosexualilor în proporţie de 40,8%, a romilor - 29,2% şi a persoanelor infectate cu HIV/SIDA - 24,8%.

Persoanele care nu au purtat în ultimele şase luni o conversaţie cu niciunul dintre grupurile discriminate (romi, persoane cu religie diferită, cu handicap sau cu orientare homosexuală) reprezintă 14,3% din eşantionul intervievat, restul discutând în proporţie mai mare de 60% cu un rom, cu o persoană de altă religie sau cu altă persoană cu handicap.

În schimb, doar 8% din populaţie a purtat o discuţie cu o persoană de orientare homosexuală.

După aderarea României în Uniunea Europeană aproximativ o treime din populaţie consideră că romii (33,5%) şi homosexualii (31,1%) sunt percepuţi la fel ca înainte.

Răspunsul spontan al populaţiei intervievate a caracterizat un rom prin cuvintele 'infracţionalitate/ 'hoţie'/'cerşetorie' (23,3%), 'normalitate'/'fireşti/'indiferenţă' (16,2%), 'needucat'/'necivilizat'/'murdar' (10,5%), 'dispreţ'/'repulsie' (5,2%), 'teamă' (4,4%), 'obrăznicie' (3,8%), 'lucru bun'/'calităţi'/ 'cultură specifică' (3%).

Homosexualii au fost caracterizaţi spontan prin cuvintele 'repulsie'/'silă' (21,1%), 'bolnav'/'nebun' (15,5%), 'anormali'/ciudaţi'/'excentrici' (8,2%), 'normalitate'/'om obişnuit'/ 'indiferenţă' (6%), 'ruşine' (4,5%), 'păcat' (4,2%), 'perversiune' (3,7%) şi 'compasiune' (2,6%).

Cuvintele 'compasiune', 'milă' au fost atribuite în proporţie de 34,7% persoanelor infectate cu HIV/SIDA şi în proporţie de 44,2% persoanelor cu dizabilităţi/handicap.

În ceea ce priveşte notorietatea CNCD, care a comandat interviul, 70% dintre români au declarat că au auzit de instituţie preponderent din presa audio-vizuală sau scrisă.

Din totalul celor care au auzit de CNCD, 18% declară că au 'multă' sau 'foarte multă' încredere în această instituţie, 43% au încredere 'medie', 21% 'mai puţină' încredere iar 12% au încredere 'foarte puţină'.

Preşedintele interimar al CNCD, Roxana Truinea, a apreciat că faţă de sondajul realizat pe aceeaşi temă în urmă cu un an, categoriile discriminate au rămas aceleaşi, cu diferenţe mici.

'Romii sunt mai acceptaţi în 2009 decât în 2008 - 57% faţă de 40%. Acceptarea s-a îmbunătăţit faţă de minorităţile sexuale cu 9% şi faţă de persoanele infectate cu HIV/SIDA cu 8%, iar acceptarea s-a diminuat faţă de maghiari cu 1,8%', a spus Roxana Truinea.

Invitat la prezentarea sondajului, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, a afirmat că fiecare persoană are 'dreptul absolut' de a-şi alege modul de viaţă.

'Trebuie să fim optimişti şi să credem că putem schimba mentalitatea oamenilor faţă de cei discriminaţi', a spus Robin Barnett.

Studiul a fost realizat de INSOMAR în perioada 1-24 august, în 44 de localităţi urbane şi 52 de localităţi rurale, pe un eşantion de 1201 persoane cu vârsta minimă 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 2,9%.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dezbatere 'HIV/SIDA o problemă a comunităţii'/ Raport CNCD: Persoanele seropozitive - cele mai expuse riscului de discriminare Datele statistice arată că 63,7% dintre persoanele diagnosticate cu HIV nu se simt în siguranţă dacă mărturisesc că sunt infectate, un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării evidenţiind că acestea sunt cele mai expuse riscului de discriminare în România.
Studiu UNSR: Românii cred că în societate sunt discriminate în foarte mare măsură persoanele cu handicap Românii cred că în societate sunt discriminate într-o mare şi foarte mare măsură persoanele cu handicap (69%), persoanele infectate cu HIV (64%) şi persoanele vârstnice (59%), dar şi persoanele de etnie romă (50%), relevă un studiu dat publicităţii joi de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR)...
Marea Britanie: Imigranţii creează supraaglomerare şi alimentează tensiunile sociale, constată un raport guvernamental Solicitanţii de azil, refugiaţii şi imigranţii necalificaţi creează supraaglomerare, alimentează tensiunile din interiorul comunităţilor şi pun sub presiune sistemul naţional de sănătate (NHS), relevă un raport guvernamental, preluat de The Daily Telegraph.
OMS a făcut publice primele sale recomandări cu privire la homosexualii bolnavi de SIDA Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a făcut publice marţi, în premieră, un set de 'linii directoare mondiale' destinate extinderii accesului la tratament al homosexualilor bolnavi de SIDA, care, potrivit organizaţiei, sunt discriminaţi în numeroase ţări, transmite AFP.
Mureş: DSU, CNCD şi SJA, câştig în procesul de discriminare în utilizarea girofarului intentat de o ambulanţă privată Curtea de Apel Târgu Mureş a respins acţiunea formulată de serviciul privat de ambulanţă Samaritanus împotriva unei decizii a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a stabilit că această firmă nu este discriminată atunci când nu poate folosi girofarul pentru intervenţia la...
Imigranţii care doresc să obţină paşaport britanic trebuie să treacă un test de istorie şi cultură Imigranţii vor trebui să treacă un test de istorie şi cultură britanică pentru a primi paşaport britanic, a anunţat luni premierul David Cameron, relatează Daily Mail în ediţia sa de marţi.