Cele mai citite
 


Bacău: Fermierii din LAPAR i-au adresat premierului nouă propuneri pentru dezvoltarea agriculturii
vineri, 3 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, al cărui preşedinte este, în prezent, fermierul băcăuan Laurenţiu Baciu, a cerut, printr-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, ''alocarea în Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a cuantumului maxim al Plăţii Naţionale Directe Complementare /PNDC/ pentru sectorul vegetal, cifrat la suma de 32,42 euro/ha'.
Pe lângă această solicitare, ei au mai prezentat în document şi alte opt propuneri legate de depăşirea problemelor actuale din agricultura românească.
Irigaţiile, apreciază fermierii în scrisoarea trimisă premierului, ''continua să rămână, deocamdată, un subiect fără soluţii explicite''.
''Propunem ca o soluţie urgentă refacerea şi modernizarea sistemelor de irigat, care ar presupune cele mai mici costuri cu apa şi continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan... Precizăm că o parte din infrastructura necesară, cum ar fi canalele de aducţiune existente, necesită doar impermeabilizarea lor, precum şi refacerea staţiilor de pompare şi punere sub presiune... Preţul apei pentru irigat trebuie să fie sustenabil, astfel încât costul de producţie să nu influenţeze negativ preţul produselor agricole'', se arată în scrisoare adresată premierului.
Menţionând faptul că România a ajuns să irige, în prezent, doar circa 70.000 ha, ''extrem de puţin faţă de suprafaţa amenajată pentru irigat care în anul 1989 era de aproximativ trei milioane de ha'', fermierii din LAPAR cer premierului modificarea legislaţiei actuale 'prin introducerea unor pedepse dure împotriva celor care distrug aceste sisteme de irigaţii''.
''A iriga este astăzi un lux pe care nu şi-l poate permite cvasitotalitatea fermierilor români, deşi importanţa şi necesitatea irigării culturilor agricole este absolut necesară, ca factor de producţie, pentru a face o agricultură performantă, competitivă şi comparabilă cu fermierii din UE', a declarat, pentru Agerpres, Laurenţiu Baciu.
Alte propuneri vizeaza accesarea fondurilor europene care, în prezent, ''se face cu dificultate din cauza birocraţiei excesive şi impunerii de condiţii extrem de grele solicitanţilor români', ''definitivarea deciziei privind cultivarea de organisme modificate genetic OMG', 'facilităţi pentru folosirea biotehnologiilor agricole, în aşa fel încât începând cu anul agricol 2012 acestea să poata fi cultivate şi în România', fapt ce ar crea şi pentru fermierii români ''avantaje care se referă atât la producţie, cât şi la mediu'.
'Utilizarea biotehnologiilor agricole trebuie să devină parte integrantă a politicii agricole a României, menită să facă posibilă creşterea producţiei şi a productivităţii, prin realizarea unei agriculturi durabile şi viabile economic', spun fermierii.
LAPAR susţine introducerea biotehnologiilor agricole, deoarece afirmă că în România există ''o experienţă foarte bună' cu asemenea producţii 'până în anul 2007' şi îi amintesc premierului că fermierii Ligii au fost cei care 'au susţinut introducerea taxării inverse, ceea ce a condus la fiscalizarea comerţului cu cereale'.
'În acest moment, rambursarea TVA-ului este foarte greoaie, conducând la întârzieri foarte mari, nejustificate' apreciază semnatarii scrisorii. Aceştia mai semnalează şi faptul că ''o problema ceva mai veche, dar rămasă actuală', o reprezintă ''vânzarea de terenuri agricole ajunse în posesia străinilor'. LAPAR propune iniţierea unui set de acte normative care să stopeze vânzarea terenurilor şi să se protejeze fermierii români, în aşa fel încât ''capitalul românesc să fie sprijinit cu prioritate, pentru a se evita situaţiile de criză' iar ''statul să aibă drept de preemţiune în faţa cumpăratorilor de altă naţionalitate a terenurilor agricole, după exemplul din Germania'.
'Apreciem că aproximativ un milion de hectare de teren agricol s-a vândut până acum, iar tendinţa este în creştere. Majoritatea terenurilor cumpărate cu capital străin în alte scopuri decât cele agricole au fost lăsate nelucrate, producând perturbări în activitatea de producţie a fermelor agricole româneşti', se menţionează în scrisoarea adresată premierului.
În context, preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu a precizat, pentru Agerpres, şi faptul că 'în situaţia actuală, concurenţa pe o piaţă funciară deschisă în România îi dezavantajează, în mod cert, pe fermierii români', aceştia neputând beneficia de ''acces liber la capital care să le permită consolidarea şi mărirea proprietăţii funciare'.
Anterior, o scrisoare cu propunerile fermierilor din LAPAR în privinţa fiscalităţi din agricultură şi în circulaţia produselor agricole, dar în care se făceau şi precizări cu privire la faptul că ''o mare parte din culturile agricole semănate în toamna anului 2011 sunt puternic afectate'', fusese trimisă şi ministrului finanţelor publice Gheorghe Ialomiţianu.
'La ora actuală, scriau fermierii ministrului Ialomiţianu, starea tehnică a culturilor de grâu, orz, rapiţă nu este corespunzătoare. Astfel, grâul nu este răsărit decât în proporţie de 30%, iar rapiţa riscă să fie calamitată pe întreaga suprafaţă semănată'.
Cum prognozele Autorităţii Naţionale de Meteorologie arată că seceta se va manifesta şi mai profund în anul 2012, mai ales în primul trimestru, petiţionarii din LAPAR solicită sprijin ministrului Ialomiţianu astfel încât ''cheltuielile făcute cu aceste culturi, în caz de calamitate, să fie deductibile în justificarea înfiinţării, în primăvara acestui an, a unei alte culturi'.
Scrisoarea a fost urmată, pe 31 ianuarie, de o întâlnire a unei delegaţii a LAPAR cu demnitarul guvernamental.
''Zilele următoare îl vom informa, printr-o Scrisoare-Apel, şi pe preşedintele României, Traian Băsescu cu privire la situaţia gravă în care se află agricultura din ţara noastră, domeniu ce trebuie să facă faţă atât unei concurenţe neloiale la nivel internaţional, dar şi în ceea ce priveşte şansele reduse ale fermierilor români de a susţine economia românească, din cauza imperfecţiunilor legislative actuale, birocraţiei şi corupţiei din domeniu', a precizat, pentru Agerpres, Laurenţiu Baciu.
Potrivit acestuia, o adunare generală a LAPAR în care vor fi analizate răspunsurile primite de la autorităţi va avea loc pe 23 februarie, la Buzău. AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Bacău: A fost finalizată reabilitarea şi modernizarea Maternităţii Spitalului Judeţean, investiţie de aproape 35 de milioane de lei Finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău a fost marcată joi printr-o festivitate la care au fost prezenţi europarlamentarii Daciana Sârbu, Minodora Cliveti şi Cătălin Ivan, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu şi Vasile...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Bacău: Intervenţii chirurgicale complexe efectuate de specialişti din 6 ţări cu prilejul Zilelor Spitalului din Moineşti Un număr de 15 bolnavi din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Sibiu, având o patologie gravă, vor fi operaţi până sâmbătă în cele şase săli specializate ale Spitalului de Urgenţă din Moineşti, de echipe coordonate de cunoscuţi chirurgi din România, Franţa, Turcia, Israel, SUA şi Republica Moldova.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.