Cele mai citite
 


Boala Alzheimer se propagă de la o zonă a creierului la alta
vineri, 3 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Boala Alzheimer s-ar propaga de la o zonă a creierului la alta, de-a lungul circuitelor cerebrale, potrivit unor cercetări efectuate în Statele Unite pe şoareci, care ar putea deschide calea unor noi tratamente la oameni, relatează agenţia Belga.
Studiul postat în ediţia online a PloS One confirmă o nouă ipoteză de evoluţie a Alzheimer, conform căreia boala se dezvoltă cam ca o infecţie. În acest caz însă nu este vorba despre un agent infecţios, ci despre o proteină anormală (numită 'tau', T în alfabetul grec), a cărei agregare sub formă de filament sufocă şi distruge progresiv ansamblul celulelor nervoase (neuronilor).

Această descoperire îi face pe cercetători să se gândească că blocarea destul de devreme a acestui proces ar putea stopa răspândirea acestei boli grave şi incurabile.

Cercetătorii au dezvoltat şoareci transgenici purtători ai genei care produce o formă anormală a proteinei umane tau în cortexul entorhinal. Creierele şoarecilor au fost analizate în diferite etape, timp de 22 de luni, pentru a stabili cum progresează proteina tau. Oamenii de ştiinţă au constatat că, pe măsură ce animalele îmbătrâneau, proteina se propaga pe un culoar anatomic de la cortexul entorhial, important pentru memorie, până la hipocamp şi apoi la neocortex.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci (studiu) Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid (UAM), relatează EFE.
Boala Alzheimer ar putea fi depistată printr-un test sanguin O echipă de cercetători americani a pus la punct o nouă tehnologie prin care s-ar putea depista boala Alzheimer cu un test sanguin, dar şi alte afecţiuni, arată un studiu publicat joi şi preluat de AFP.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Boala Alzheimer, contagioasă? Boala Alzheimer apare atunci când în creier este prezent un grup de proteine cerebrale, care, la fel ca prionii - agenţii bolii Creutzfeldt-Jakob sau a aşa-numitei 'boli a vacii nebune' la bovine - ar putea fi contagioşi, relevă rezultatele unui studiu realizat de oameni de ştiinţă germani, citat de...
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi stabileşte o legătură directă şi semnificativă între vârsta de pensionare şi riscul de a dezvolta o formă de demenţă: stimularea intelectuală ar putea să o prevină sau să îi întârzie apariţia, scrie lepoint.fr.
Celule de memorie create în laborator Oamenii de ştiinţă au reuşit, pentru prima oară, să transforme celule stem într-un tip bine definit de neuroni, implicaţi în memorie şi distruşi în boala Alzheimer. După şase ani de cercetări, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chicago a reuşit să creeze în laborator neuroni colinergici...