Cele mai citite
 


Consumul excesiv de zahăr este la fel de dăunător ca abuzul de alcool (experţi)
vineri, 3 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consumul excesiv de zahăr este la fel de dăunător pentru sănătate ca abuzul de alcool, atrag atenţia trei oameni de ştiinţă americani, susţinători ai aplicării de restricţii echivalente cu cele pentru alcool şi tutun, cum ar fi taxele, relatează AFP.
Pentru a reduce consumul, cei trei oameni de ştiinţă propun taxarea băuturilor şi a alimentelor cu adaos de zahăr, în special fructoză, într-un articol publicat joi în revista britanică de ştiinţă Nature.

Aceste măsuri împotriva consumului excesiv de zahăr, periculos pentru sănătate, ar putea merge până la restricţionarea la vânzare a produselor cu prea mult zahăr în afara orarelor şcolare şi chiar interzicerea de la vânzare a băuturilor dulci minorilor sub 17 ani, potrivit propunerilor înaintate de Robert Lustig, Laura Schmidt şi Claire Brindis.

Bolile netransmisibile, precum bolile cardiace, diabetul sau cancerul, contribuie la moartea a 35 de milioane de persoane în fiecare an în întreaga lume, ceea ce înseamnă mai mult decât în cazul bolilor infecţioase, subliniază cercetătorii, care evidenţiază rolul zahărului în avansarea acestor boli.

Efectele consumului excesiv de zahăr pot fi similare cu cele ale abuzului de alcool, afirmă cercetătorii, care dau ca exemplu alterarea ficatului.

Excesul de zahăr favorizează de asemenea hipertensiunea, diabetul şi riscul cardiac, precum şi o suprasarcină de grăsimi în ficat. Aceste efecte negative ating până la 40% din oamenii cu greutate normală şi ocolesc numai 20% dintre obezi.

Consumul de zahăr în lume s-a triplat în ultimii 50 de ani.

Printre alte sugestii ale oamenilor de ştiinţă se numără controlarea numărului de fast-food-uri în cartierele sărace şi încurajarea instalării de magazine şi pieţe cu produse proaspete.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Este necesara restrictionarea consumului de zahar? In septembrie 2011, Natiunile Unite au declarat ca pentru prima data in istoria umanitatii, afectiuni cronice necontagioase precum boli cardiace, cancer sau diabet constituie o mai mare povara pentru sanatate decat bolile infectioase, fiind responsabile anual pentru 35 de milioane de morti. ...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Abuzul de zahăr este la fel de dăunător penru sănătate ca şi alcoolul Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecţioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia, pune în discuţie în Le Point consumul exagerat de zahăr şi produse zaharoase.
Mituri despre diabet Diabetul este una din bolile cele mai raspandite ale secolului curent. Pe termen lung, efectele acestuia pot fi grave: orbire, probleme renale, pierderea unui membru etc. O parte din procesul de acceptare si de administrare al bolii e recunoasterea adevarurilor si a miturilor ce se afla in spatele...