Cele mai citite
 


O echipă de chirurgi americani a realizat prima grefă multiplă la o fetiţă
vineri, 3 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alannah are doar nouă ani şi suferea deja din cauza unei tumori 'monstru', care i-a afectat şase organe. Ţinând seama de urgenţa situaţiei, medicii au încercat imposibilul, realizând o grefă multiplă, relatează 7sur7.be.
Când doctorii au descoperit cât de gravă era situaţia - ca urmare a unei tumori miofibroblastice deosebit de agresive - micuţei Alannah, au încercat mai întâi să o trateze cu chimioterapie şi o intervenţie chirurgicală, însă totul a eşuat: tumora a fost mai puternică şi, pentru că se apropia cu paşi repezi de inimă, nu rămânea decât o soluţie: scoaterea organelor afectate şi înlocuirea lor.

Astfel, la spitalul pentru copii din Boston s-au realizat şase transplanturi majore: de esofag, ficat, stomac, splină, pancreas şi intestin gros. Potrivit oficialilor spitalului, este primul transplant cunoscut de esofag din lume şi cel mai mare număr de organe grefate unei persoane la o singură intervenţie, informează Portland Press Herald.

'Tumora era ca un monstru, încrustat pe multe organe, cam ca o caracatiţă tenace care înghite organele unul câte unul', spune bunica fetiţei. A trebuit să se aştepte un an până când s-a găsit un donator compatibil. În luna octombrie, Alannah a fost operată timp de 14 ore de dr Kim şi echipa sa. A fost o operaţie complexă: 'Cam două treimi din timp le-am petrecut extirpând tumora şi organele afectate.'

Alannah se recuperează încet-încet şi acum se simte mult mai bine. Poate mânca din nou aproape normal (înainte era hrănită doar prin tuburi) şi starea ei de sănătate se îmbunătăţeşte, chiar dacă viaţa departe de casă nu-i prea place. Fetiţa va trebui să fie supravegheată toată viaţa şi va avea nevoie poate de noi transplanturi. Toţi speră însă ca tumora să nu mai apară.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prelevare de organe şi trei transplanturi pentru reconstrucţia ligamentului încrucişat, la SCJU Târgu Mureş Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat miercuri că în ultimele 24 ore în cadrul instituţiei au avut loc trei transplanturi pentru reconstrucţie ligament încrucişat şi o prelevare de organe.
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Cluj: Institutul Inimii pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul Institutului Inimii, Tudor Simionescu.
Brazilia: Un copil a murit pentru că autorităţile nu au găsit avion să transporte grefa care-i putea salva viaţa Un copil brazilian în vârstă de 12 ani avea nevoie urgentă de un transplant de inimă, însă a murit la sfârşitul săptămânii trecute pentru că autorităţile braziliene au fost incapabile să găsească un avion care să transporte inima care i-ar fi putut salva viaţa, a declarat o sursă oficială, citată de...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...