Cele mai citite
 


Oasele produc serotonină, substanţa numită şi 'hormonul fericirii'
luni, 3 februarie 2014   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul
 

Serotonina, substanţă prezentă în creier, cu rol în starea de bine, emotivitate şi somn, este produsă şi de oase, au descoperit cercetătorii francezi, citaţi de AFP.

Ea ar favoriza degradarea ţesutului osos care se remodelează (distrugere/reconstrucţie) permanent în cursul vieţii, arată echipa dr Marie Christine de Vernejoul de la Universitatea Paris Diderot, care a efectuat studiul.

Medicamentele care modulează efectele serotoninei, cum ar fi unele antidepresive sau împotriva migrenelor, ar putea modifica echilibrul delicat între formarea şi degradarea oaselor în organism, potrivit rezultatelor care au fost publicate în documenteale Academiei de ştiinţe americane (PNAS).

Serotonina, cunoscut neurotransmiţător cerebral, reglează o gamă vastă de funcţii, ca starea de spirit, comportamentul, somnul, tensiunea şi temperatura. Ea are un rol important şi în alte ţesuturi şi asigură reglarea funcţiilor vasculare, ale inimii şi ale tranzitului gastro-intestinal.

Serotonina circulă totuşi în organism în cantităţi foarte mici. Cea mai mare parte este stocată în celulele sanguine şi trombocite, de unde este trimisă spre organele periferice (intestine, ficat, inimă). 'Cercetările noastre arată că serotonina se produce şi într-un loc neaşteptat: oasele. Ea este sintetizată de osteoclaste, celule osoase importante în procesul de remaniere osoasă', explică dna de Vernejoul. Producerea ei de către osteoclaste este mult mai importantă pentru ţesutul osos decât serotonina care provine din circulaţie, potrivit autorilor.

O resorbţie osoasă crescută este legată de pierderea osoasă constatată în osteoporoză, artrită şi leziunile osoase cauzate de metastaze canceroase. Medicamente care afectează transportatorul de serotonină, ca unele antidepresive şi receptorii de serotonină, ca cele împotriva migrenelor, ar putea modifica degradarea ţesutului osos, cu consecinţe asupra echilibrului corect între degradare şi formarea oaselor.

Cercetătorii verifică în prezent dacă producţia de serotonină de către celule osoase (osteoclaste) creşte odată cu deficitul de hormoni estrogeni. 'Dacă este aşa, ar putea fi o cale bună pentru stabilirea de tratamente noi împotriva osteoporozei la femei, după menopauză', a spus AFP Yasmine Chabbi Achenglia, coautor al cercetărilor.

Alte piste de cercetare sunt explorarea impactului serotoninei osoase asupra inflamaţiei în artrită şi îndeosebi în poliartrita reumatoidă, încheie cercetătoarea.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă Poliartrita reumatoidă în România se apreciază că afectează 1% din populaţie, dar ea este subdiagnosticată, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Reumatologie, cu prilejul lansării unei noi alternative terapeutice.
Alimentatie si serotonina impotriva depresiei Noptile lungi si vremea rece ne pot predispune la depresie. Pentru a evita asta, ne putem axa pe o alimentatie care sa sporeasca secretia de serotonina, bogata in carne de curcan, seminte de in, peste, fructe de mare, banane etc.
Osteoporoza la femei Osteoporoza este o afectiune frecventa mai ales la femei. Ea apare in perioada de menopauza, este in general asimptomatica, nu doare si se diagnosticheaza fie printr-un screening activ dupa ce persoana intra in aceasta perioada, fie cu ocazia unei fracturi.
Pentru a oferi speranta unui control adecvat al bolii, pacientii cu poliartrita reumatoida au nevoie de acces la tratamente noi Societatea Romana de Reumatologie atrage atentia asupra unei probleme cu care se confrunta de o lunga perioada pacientii din Romania.
Aproximativ 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ unu la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă 200.000 de pacienţi în România, a declarat miercuri preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, la o conferinţă de...
Cum tratam insomnia cu ajutorul alimentelor Insomnia este o afectiune care se manifesta prin perturbari ale somnului: incapacitatea de a adormi, sau trezirea dupa un scurt episode de somn si inabilitatea de a adormi din nou. Insomnia influenteaza starea psihica, productivitatea, puterea de concentrare. Printre efectele insomniei se numara...