Cele mai citite
 


Lista alimentelor nerecomandate in scoli si gradinite
miercuri, 15 octombrie 2008   ::   1 Comentarii :: :: Nutritie
 

 

În luna septembrie 2008 a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătăţii privind lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.

Ordinul interzice comercializarea în unităţile de învăţământ a alimentelor bogate în sare, zahăr şi grăsimi, a produselor neambalate şi a celor neetichetate, precum şi a băuturilor răcoritoare, cu excepţia apei potabile sau minerale îmbuteliate.

Lista conţine exemple de alimente nerecomandate copiilor şi are ca scop crearea unui comportament alimentar sănătos, pornindu-se de la premisa că, în timpul programului şcolar, de 4-6 ore pe zi, un copil ar trebui să consume maximum 10% din valoarea calorică zilnică, reprezentând 300 Kcal.

În incinta unităţilor de învăţământ este interzisă comercializarea produselor care se încadreaza în criteriile şi limitele prevazute în lista de mai jos.
ORDIN nr. 1.563 din 12 septembrie 2008
pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.
EMITENT: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 651 din 15 septembrie 2008
LISTA alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor
1. Alimente cu conţinut mare de zaharuri
Limita de la care alimentul devine nerecomandat: peste 15 g zaharuri/100 g produs.
Exemple de astfel de alimente: prăjituri, bomboane, acadele, alte produse similare.
Exceptii: fructele şi legumele proaspete.
2. Alimente cu continut mare de grăsimi
Limita de la care alimentul devine nerecomandat: peste 20 g grăsimi/100 g produs, din care fac parte cumulativ grăsimi saturate peste 5 g/100 g produs, acizi graşi trans peste 1 g/100 g produs.
Exemple de astfel de alimente: hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, margarină, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20 %, mezeluri grase, alte produse similare.
3. Alimente cu conţinut mare de sare
Limita de la care alimentul devine nerecomandat: peste 1,5 g de sare/100 g produs sau peste 0,6 g sodiu /100 g produs.
Exemple de astfel de alimente: chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brânzeturi sărate, alte produse similare.
4. Băuturi răcoritoare, băuturi îmbuteliate
Exemple de astfel de alimente: orice tip de băuturi, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale.
Nota: În incinta şcolilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.
5. Alimente cu conţinut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare
Limita de la care alimentul devine nerecomandat: peste 300 kcal pe unitatea de vanzare.
Exemple de astfel de alimente: orice tip de aliment care, prin conţinut, aduce un aport de peste 300 kcal pe unitatea de vânzare.
6. Alimente neambalate
Exemple de astfel de alimente: alimente vrac, sandvişuri neambalate.
Exceptii: bananele şi citricele.
7. Alimente neetichetate
Exemple de astfel de alimente : alimente care nu respectă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.
Notare
Comentarii
de Amica
asta inseamna ca nici ciocolata nu este permisa, vezi pct 5, o ciocolata are 500 de calorii

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
Becel întreabă specialiștii: Cum înţelegem corect eticheta nutriţională? Eticheta nutriţională a produselor alimentare îţi oferă informaţii esenţiale despre calitatea acestora. Dacă urmăreşti să ai o alimentaţie echilibrată, este bine să-ţi creezi un obicei din a citi eticheta nutriţională. Mai mult, trebuie să te asiguri că înţelegi corect informaţiile citite, iar...
Cum poate deveni masa o distracţie zilnică pentru copiii pretenţioşi Toţi părinţii se confrunta la un moment dat cu subiectul alimentaţiei copiilor, în special odată ce aceasta trebuie să fie tot mai diversificată. Copii necesita numeroase vitamine şi minerale pentru o dezvoltare armonioasă, însă nu mulţi dintre ei acceptă schimbările de alimentaţie, mamele...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI: Gătitul sănătos în vase sigure Tendinţa omului modern, educat este de a se hrăni cu alimente bogate nutriţional, care să-i placă şi care să-i susţină starea de sănătate. Parte importantă din dieta echilibrată o constituie metoda de gătire aleasă, pentru că un aliment poate fi benefic numai dacă-şi păstrează proprietăţile nutritive...