Cele mai citite
 


4 februarie - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (documentar)
sâmbătă, 4 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se marchează pe 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva acestei afecţiuni.
În 2012, Uniunea internaţională pentru controlul cancerului (UICC) a recomandat ca generic pentru manifestări 'Împreună este posibil', considerând că rezultatele luptei împotriva acestei maladii depind de acţiunile fiecărei persoane, organizaţii, guvern, pentru ca la nivel mondial să poată fi reduse decese premature din cauza cancerului, respectiv cu 25% până în 2025.
Carta de la Paris a stabilit data de 4 februarie din fiecare an pentru marcarea - Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. UICC este responsabil pentru coordonarea manifestărilor din această zi, fiind sprijinit de diverşi parteneri şi organizaţii, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Ziua Mondială a Cancerului este parte a campaniei mondiale de luptă cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptată la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului. UICC a organizat pentru prima Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în 2006.
Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, care a estimat că 84 de milioane de oameni vor muri de cancer între 2005 şi 2015. Cele mai afectate sunt ţările în curs de dezvoltare. Cu acest prilej, se atrage atenţia asupra faptului că afecţiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică şi a devenit în ultimii ani o prioritate pentru sistemele de sănătate, în special în ţările dezvoltate.
Raportul realizat cu sprijinul Federaţiei Industriei Farmaceutice din Europa (EFPIA) relevă că, deşi incidenţa cancerului este în creştere, mortalitatea prin cancer este în descreştere, indicând impactul pozitiv al programelor de screening şi al noilor opţiuni terapeutice. Acesta prezintă diferenţe importante în ceea ce priveşte ratele de supravieţuire în Europa. Astfel, pacienţii din Austria, Franţa şi Elveţia au cel mai larg acces la tratamente noi, în timp ce Polonia, Republica Cehă şi Marea Britanie se situează în urmă.
O statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii publicată în 2011 situează România pe locul 47 din 50 de ţări, în ceea ce priveşte numărul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). Cele mai frecvente forme de cancer sunt pulmonar şi colorectal la bărbaţi, respectiv de sân, la femei.
Între statele cu cel mai mare număr de bolnavi se află Danemarca, Irlanda Austria, Noua Zeelandă, Belgia, Franţa, SUA, Norvegia, Canada, Cehia.
În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează peste 12 milioane de cazuri noi de cancer. AGERPRES/(Daniela Dumitrescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
(Corespondenţă) În Spania, combaterea cancerului este strâns legată de cercetare, o viaţă sănătoasă şi condiţii materiale de bază Madrid, 4 feb - Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Vindecarea cancerului este strâns legată de cercetare, iar în Spania se înregistrează mereu tot mai ridicate procente de depăşire a bolii, însă este oricum vorba de o provocare complexă, pentru că există zeci de tumori diferite...
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se marchează pe 4 februarie şi reprezintă un eveniment cu adevărat global, în fiecare an unind populaţia de pe întreaga planetă în lupta împotriva acestei boli.
Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care 4 februarie este declarată Ziua luptei împotriva cancerului Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul privind promulgarea Legii referitoare la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie - Ziua luptei împotriva cancerului, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat marţi cu 317 voturi favorabile proiectul legislativ privind declararea zilei de 4 februarie Ziua luptei împotriva cancerului.
Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS) Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un articol publicat miercuri pe site-ul său, cu ocazia...