Cele mai citite
 


Citirea gândurilor este posibilă
sâmbătă, 4 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Cercetătorii americani au arătat că este posibilă reconstituirea cuvintelor gândite de o persoană prin decodarea undelor cerebrale, potrivit unor experimente publicate în ultima ediţie a revistei PLoS Biology (Public Library of Science), din 31 ianuarie.

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley-California au folosit o tehnică bazată pe captarea semnalelor electrice produse de creier. Impulsurile intrau într-un soft care le procesa şi reconstruia sunetele pentru cuvintele gândite de pacienţi.

Cercetătorii au putut decoda această activitate electrică în lobul temporal, o zonă a creierului în care se află sistemul auditiv prin care o persoană ascultă o conversaţie. Bazându-se pe corelaţia dintre sunete şi activitatea cerebrală, ei au putut decodifica cuvinte pe care subiectul le-a auzit.

'Dacă vom putea reconstitui într-o zi, pe baza activităţii electrice a creierului, conversaţiile imaginate de cineva care nu poate să vorbească, mii de persoane ar putea beneficia de acest lucru', a spus Robert Knight, profesor de neurologie la Universitatea Berkeley-California, coautor al studiului.

'Principiile acestei cercetări sunt bazate pe sunetele pe care o persoană într-adevăr le aude, dar folosirea lor pentru reconstituirea conversaţiilor imaginate presupune că ele se aplică şi verbalizării interne', avertizează Brian Pasley, de la aceeaşi universitate, unul din coautorii studiului. Dar există 'indicii că sunetele auzite şi imaginate activează aceeaşi zonă a creierului', adaugă cercetătorul.

'Dacă se va înţelege suficient de bine relaţia dintre modul în care creierul înregistrează sunetele şi le creează, atunci va fi posibil fie să se sintetizeze sunetul la care se gândeşte o persoană, fie să fie transpus în cuvinte cu ajutorul unui dispozitiv', explică Brian Pasley.

Studiul a fost efectuat pe pacienţi care au fost operaţi pe creier, fiind nevoie de folosirea unor electrozi pentru a înregistra activitatea cerebrală. De aceea, este puţin probabil ca gândurile fiecăruia dintre noi să fie citite şi transpuse în vorbe, însă pentru persoanele care nu mai au capacitatea de a vorbi, această cercetare reprezintă un motiv de optimism.

'Potenţial, tehnica ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unei proteze implantabile care să dezvolte 'vorbirea' acolo unde aceasta nu este prezentă ca activitate fizică', spune Robert Knight.AGERPRES/(Elena Dumbravă)


.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Cercetătorii americani au descoperit că virusul poate ataca, de asemenea, şi creierul adult Cercetări efectuate pe şoareci au indicat efectul devastator al virusului Zika pe un anumit tip de celule ale creierului la adulţi, nu numai asupra fătului, aşa cum se ştia până acum, potrivit unui studiu publicat în revista 'Cell Stem Cell', citat de agenţia France Presse (AFP).
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
Cercetare: computerul care simulează schizofrenia Cercetătorii americani au creat un model informatic capabil să simuleze unele aspecte ale schizofreniei. Una din teoriile asupra cauzei schizofreniei sugerează că în urma unui exces de dopamină, creierul tinde să reţină prea multe detalii irelevante. Schizofrenicii devin astfel copleşiţi de numărul ...
O echipă de cercetători americani câştigă un premiu de 1 milion de dolari în Israel Un grup non-profit israelian a acordat un premiu de 1 milion de dolari unei echipe de cercetare cu sediul în Statele Unite care dezvoltă o tehnologie ce permite oamenilor paralizaţi să mute lucrurile cu gândurile lor, relatează Associated Press.
Cercetătorii au descoperit felul în care cuvintele se formează în creier Oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de observare a felului în care cuvintele se formează în creier, o descoperire vitală pentru a le permite în viitor persoanelor cu dizabilităţi grave să vorbească, conform unui material publicat de Daily Mail.
Cercetători germani şi canadieni au realizat prima hartă a creierului la rezoluţie microscopică O echipă internaţională de cercetători a dezvăluit, joi, primul model tridimensional al creierului uman realizat la rezoluţie microscopică, de 50 de ori mai detaliat decât imaginile obţinute până acum, relatează AFP.