Cele mai citite
 


Fundaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer marchează Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului
sâmbătă, 4 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează, pe 4 februarie, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului, iar preşedintele federaţiei, Cezar Irimia, transmite un mesaj simplu, dar esenţial: "Informaţi-vă!'.
El a subliniat că este foarte important să se atragă atenţia tuturor persoanelor în ceea ce priveşte această afecţiune şi să se informeze despre măsurile de prevenire şi diagnosticare a acestei boli care poate fi tratată şi învinsă dacă este descoperită la timp.
Dr. Mircea Dediu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, a subliniat că la bărbaţi cea mai întâlnită formă de cancer este cel pulmonar. De altfel, şi în lume este foarte răspândit cu incidenţă maximă la bărbaţi şi pe locul doi la femei după cancerul mamar.
El a menţionat că, în cifre absolute, sunt aproximativ 8500 de persoane care se îmbolnăvesc anual de cancer pulmonar în România, iar dintre acestea 7.500 decedează.
Fumatul este unul din factorii de risc cel mai răspândit, responsabil pentru 90% dintre cei afectaţi.
Dr. Mircea Dediu a spus că simptomele sunt durerile toracice, tusea persistentă, greutate în respiraţie, iar cel mai relevant simptom este expectorarea cu sânge, dar nu şi cel mai frecvent.
Medicul a insistat asupra necesităţii investigaţiilor complexe, cum ar fi computer tomograf, bronhoscopii cu biopsie, investigaţii care ar trebui să fie uşor accesibile.
Medicul a menţionat că rata de supravieţuire depinde de stadiul bolii. Dacă este în stare incipientă 1 sau 2, supravieţuirea este de cinci ani este pentru 50-60% dintre cei afectaţi. Din păcate, cei mai mulţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, a spus dr. Dediu.
Dr. Mircea Dediu a atras atenţia că, din nefericire, pacienţii încearcă tot felul de tratamente alternative înainte de a ajunge la medic.
El a mai făcut referire şi la faptul că se face o presiune mare în ceea ce priveşte costurile, arătând că interesul pacienţilor este să existe un tratament cât mai adecvat şi nu ieftin.
Potrivit dr. Florin Băcanu, de la Spitalul "Sf.Maria", cancerul de sân este forma cea mai frecventă nu numai în România. ci şi în toată lumea.
"Cancerul la sân poate fi curabil dacă este tratat şi diagnosticat la timp. Însă, pentru acest lucru, fiecare femeie trebuie să fie foarte atentă la toate modificările ce se produc la nivelul sânilor şi să se prezinte la medic de îndată ce observă apariţia unui nodul. De asemenea, este importantă o dietă sănătoasă asociată cu un mod de viaţă activ care presupune exerciţii fizice zilnic, controlul greutăţii corporale, precum şi limitarea consumului de alcool şi tutun", a spus dr.Băcanu.
În ceea ce priveşte factorii de risc, aceştia sunt, între altele, alimentaţia cu conţinut mare de estrogen, fumatul, contraceptivele. Medicul a atras atenţia că este foarte important ca femeile să nască înainte de 30 de ani, să aibă o naştere normală şi să alăpteze cât mai mult.
În ceea ce priveşte incidenţa, dr.Băcanu a precizat că în România sunt 7.929 de noi cazuri pe an, iar mortalitatea este de aproximativ 3.000 de persoane anual.
El a insistat asupra necesităţii investigaţiilor ori de câte ori apar probleme, a autopalpării, examen clinic şi mamografie. Medicul a spus că o femeie din 6 are risc de a dezvolta această boală.
Dr. Băcanu a adus în discuţie şi finanţarea discontinuă în oncologie şi faptul că în 2012 banii pentru acest domeniu sunt mai mici.
El a precizat că pentru oncologie finanţarea a scăzut pentru 2012 cu 30-40% faţă de anul trecut. În plus, a semnalat lipsa unor medicamente cum sunt cele injectabile pentru tratamentul bolnavilor.
Medicul a adăugat că o parte dintre pacienţi pot să şi le cumpere, dar cei mai mulţi nu au această posibilitate, aducând în discuţie şi faptul că sunt medicamente ieftine necesare care nu se mai găsesc pe piaţă.
Cu ocazia marcării Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer va lansa, împreună cu suplimentul Adevărul de Sănătate, o broşură cu informaţii esenţiale despre zece tipuri de cancer, menite să aducă în atenţie simptomele, factorii de risc dar şi metodele de prevenţie şi diagnosticare ale acestora. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...
Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată pe 8 mai pentru prima dată în România Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian a fost marcată, miercuri, pentru prima dată în România, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii ca femeile să meargă la control.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
Cancerul pulmonar, ucigaşul nr. 1 “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” – acesta este mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului acestei afecţiuni, derulate în luna noiembrie de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Luna Internaţională de luptă împotriva cancerului pulmonar Liga Română de Cancer lansează, în luna noiembrie, o campanie de informare şi educare privind implicaţiile cancerului la plămâni, sub mesajul ''Respiră adânc şi gândeşte-te bine!'', se arată într-un comunicat de presă.
Cancerul pulmonar, incidenţă mare la bărbaţii români Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar cauzează anual cel mai mare număr de decese, cu peste 1,2 milioane de cazuri înregistrate la nivel global, a declarat luni conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, la workshop-ul cu tema 'Noiembrie-Luna de luptă împotriva cancerului pulmonar'.