Cele mai citite
 


Gripa aviară afectează creierul (studiu)
sâmbătă, 4 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Virusul H5N1, care provoacă boala cunoscută sub numele de gripă aviară, poate pătrunde în creier şi provoca inflamaţii ale nervilor şi poate chiar duce la dezvoltarea bolii Parkinson, susţine o echipă de experţi de la o clinică de copii din Memphis (SUA), care a studiat evoluţia acestei tulpine pe rozătoare, potrivit Compulenta.
După cum se ştie, virusul gripei aviare face parte din speciile cele mai periculoase, în cazul contaminării nefiind exclus chiar un deznodământ letal. În cadrul experimentului, majoritatea şoarecilor infestaţi a decedat destul de repede, însă cei care au supravieţuit şi-au revenit după 21 de zile.

Dar, după cum au demonstrat cercetări ulterioare, recuperarea lor s-a dovedit a fi de suprafaţă, întrucât boala a continuat să 'mocnească' în creierul rozătoarelor. Analize suplimentare au arătat că după zece zile de la contaminare scăzuse dramatic nivelul de dopamină, unul din neurotransmiţătorii responsabili de transmiterea informaţiei între neuronii creierului.

Celulele nervoase responsabile de secreţia dopaminei îşi consumaseră toată energia în lupta împotriva virusului şi nu au mai fost capabile să contribuie la sinteza neurotransmităţorului.

După 60 de zile, nivelul de dopamină a început să crească, revenind la normal într-un interval de 90 de zile, dar semne ale infecţiei au rămas. Nu se ştie însă cât timp au durat acestea, întrucât experţii de la clinica din Memphis au fost nevoiţi să-şi întrerupă experimentul.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa aviară, mult mai puţin letală decât se credea (studiu) Gripa aviară ar putea fi mult mai des întâlnită, dar şi mult mai puţin letală în cazul oamenilor decât se considera până acum, relevă un studiu american publicat vineri în revista Science.
Gripa aviară: Două victime în Vietnam şi Cambogia Hanoi, 19 ian /Agerpres/- Un vietnamez în vârstă de 18 ani a murit în urmă cu câteva zile după ce a contactat virusul gripei aviare, H5N1, primul deces înregistrat în Vietnam din cauza acestei boli din anul 2010, un copil de 2 ani decedând din acelaşi motiv în Cambogia, au declarat joi autorităţile locale...
Indonezia: Gripa aviară face încă o victimă O tânără de 24 de ani a decedat de gripă aviară în Indonezia ridicând la cinci numărul deceselor provocate de această boală de la începutul anului în ţara asiatică, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii indonezian, citat de AFP.
Gripa aviară continuă să facă victime în Cambodgia O fetiţă de cinci ani a murit de gripă aviară în Cambodgia ridicând la cinci numărul deceselor cauzate de virusul H5N1 în ţara asiatică, se menţionează într-un comunicat comun difuzat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Sănătăţii cambodgian.
Gripa aviară: Un studiu confirmă pentru prima dată că virusul H7N9 provine de la păsări de curte Un studiu publicat joi în revista britanică de specialitate The Lancet confirmă că virusul H7N9, care a făcut cel puţin 22 de morţi în China, provine de la păsările de curte, însă nu există încă nicio dovadă privind transmiterea virusului de la om la om, relatează AFP.
Germania: Gripă aviară H5N1 descoperită la o fermă de păsări din estul ţării Autorităţile germane au anunţat, vineri, descoperirea unui caz de gripă aviară H5N1 la o fermă de păsări din landul Brandenburg, în estul ţării, transmite Reuters.