Cele mai citite
 


Mortalitatea din cauza paludismului ar fi subevaluată /studiu/
sâmbătă, 4 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paludismul provoacă anual moartea a peste 1,2 milioane de persoane în întreaga lume, adică mai mult decât se credea şi, contrar unei idei consacrate, numărul morţilor este ridicat în rândul adulţilor, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală The Lancet, relatează AFP.
Dar există şi veşti bune: datele arată în mod clar o diminuare a mortalităţii, graţie eforturilor întreprinse în ultimii zece ani /plase impregnate cu pesticide împotriva ţânţarilor, ameliorarea tratamentelor etc./, notează echipa profesorului Christopher Murray, de la Universitatea Washington din Seattle /SUA/.
Autorii au strâns sistematic date disponibile referitoare la mortalitatea din cauza paludismului din 1980 până în 2010 şi au contabilizat 1,2 milioane de morţi în 2010, practic dublu în raport cu numărul de 655.000 oferit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ pentru acelaşi an.
Cifrele mai ridicate ale studiului se explică, potrivit autorilor, prin utilizarea mai multor date, care includ aşa-zisa tehnică a ''autopsiei verbale'', care constă în interogarea rudelor unei persoane decedate recent în scopul de a determina cauzele decesului acesteia. În numeroase ţări care duc lipsă de infrastructuri medicale, chiar de registre de stare civilă, cauzele mortalităţii sunt de fapt prost identificate.
Mortalitatea în rândul copiilor cu vârste mici reprezintă majoritatea deceselor din cauza paludismului. Numărul morţilor în rândul adulţilor /15 ani şi mai mult/ este însă ridicat /42 % din decese/, subliniază autorii.
Mortalitatea generală din cauza paludismului a crescut în fiecare an începând din 1985, atingând punctul culminant în 2004 cu 1,8 milioane de decese.
Începând din 2004, ea a scăzut în fiecare an. Această scădere a mortalităţii, care a avut loc în principal în Africa, a fost deosebit de însemnată între 2007 şi 2010.
Între 2004 şi 2010, reducerea a fost de 32 %.
În 2010, circa 700.000 de decese din cauza paludismului s-au înregistrat în rândul copiilor africani mai mici de cinci ani /aproape 56 % din totalul deceselor/, respectiv o scădere cu aproape 350.000 de decese de la punctul culminant atins în 2004.
Eforturile pentru eradicarea maladiei trebuie să continue cu sprijinul donatorilor de fonduri, au subliniat totuşi autorii.AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Scădere puternică a mortalităţii infantile în lume (UNICEF) Mortalitatea infantilă a scăzut cu aproape jumătate în lume în ultimele decenii, dar se concentrează acum în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, potrivit unui raport al UNICEF, relatează joi AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.
Aproximativ 420.000 de persoane mor anual din cauza unor alimente contaminate În fiecare an, aproximativ 420.000 de persoane de pe întreaga planetă - dintre care o treime cu vârste sub cinci ani - mor din cauza bolilor cauzate de alimente contaminate, potrivit primului studiu pe această temă elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.
Peste 100.000 de morţi pe an în Europa din cauza locuinţelor neadecvate Peste 100.000 de persoane mor într-un an în Europa din cauza locuinţelor lor necorespunzătoare, arată un raport difuzat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit agenţiei spaniole de presă Efe.
OMS face apel la mai multe eforturi în materie de siguranţă rutieră la nivel mondial Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, într-un raport, în legătură cu eforturile insuficiente ale statelor în materie de siguranţă rutieră, având în vedere că doar 28 de ţări (7% din populaţia lumii) dispun de o legislaţie adecvată în lupta împotriva unui fenomen care face peste un milion...
Paludismul a ucis 655.000 de persoane în 2010, mai ales copii africani Deşi în scădere, paludismul a cauzat moartea a 655.000 de persoane în 2010, în mare parte în Africa, iar 86% din decese s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, potrivit raportului anual cu privire la plaudism dat publicităţii marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează...