Cele mai citite
 


Mureş: Scandal între UDMR şi CNMT-PPMT pe marginea candidatului la Primăria Târgu Mureş
vineri, 3 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 3 feb /Agerpers/ - Preşedintele organizaţiei Mureş a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Jakab Istvan, şi liderul filialei Târgu Mureş a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Portik Vilmos, au anunţat vineri, într-o conferinţă de presă respingerea de către UDMR a formării unei coaliţii maghiare pentru susţinerea comună a unui candidat la Primăria Târgu Mureş.
''Din discuţiile avute cu liderii UDMR ne-am convins că Uniunea doreşte să depună candidatura lui Vass Levente (la Primăria Târgu Mureş -n.r.) sub culorile UDMR. Este clar pentru noi că nu a sosit timpul ca formaţiunile politice (maghiare -n.r.) din Târgu Mureş să se adune într-o coaliţie reală şi să pună înainte interesele comunităţii maghiare. CNMT a ajuns la concluzia că Vass Levente poate să câştige alegerile de primar doar dacă este candidat independent', a declarat Jakab Istvan.
Liderul PPMT Mureş, Portik Vilmos, a spus la rândul său, că PPMT avea ca prioritate semnarea unui protocol de coaliţie cu UDMR, însă în urma întrevederii din urmă cu o zi cu preşedintele UDMR Mureş, deputatul Attila Kelemen, s-a desprins faptul că Uniunea doreşte să aibă un candidat sub ''culorile proprii'', iar restul formaţiunilor maghiare să îl susţină.
'Prima condiţie a CNMT era ca acest candidat comun să fie unul independent, să fie o coaliţie politică (...) Pentru ca un candidat să fie al comunităţii maghiare, el nu trebuie să fie într-o culoare politică. Vass a devenit membru al UDMR după ce a fost propus de CNMT candidat la Primăria Târgu Mureş. Dacă va candida sub culorile UDMR nu va ieşi primar!', a accentuat Portik Vilmos.
Reprezentanţii CNMT şi PPMT au arătat că timpul este destul de scurt şi că Vass Levente, care este consilier al Ministrului Sănătăţii, are timp până în luna martie să decidă dacă va candida independent - pentru a fi susţinut şi de cele două organizaţii - sau pe lista UDMR.
De cealaltă parte, preşedintele UDMR Mureş, Attila Kelemen, a declarat într-o conferinţă de presă că partenerii săi din CNMT şi PPMT au procedat nediplomatic, dând publicităţii o discuţie privată, şi că aceştia ar fi expus o serie de lucruri 'neadevărate'.
'Niciodată până cum nu s-a ridicat problema ca Vass Levente să fie un candidat independent la funcţia de primar al Târgu Mureşului (...) Am fost de acord ca logo-ul fiecărui partid care îl sprijină pe Vass Levente să fie pe afişe, dar ieri Jakab Istvan a venit cu ideea să nu fie candidatul UDMR sau al CNMT, ci să facem împreună o formaţiune nouă de tip USL. Am spus că nu pot să concep aşa ceva dar nici nu avem timp pentru aşa ceva', a spus Kelemen.
Acesta a subliniat că cele două organizaţii ar fi trebuit să primească vineri un răspuns din partea UDMR, după întrunirea Consiliului Permanent, însă CNMT şi PPMT s-au grăbit să iasă în presă.
'Este neobişnuit dar nu cred că Jakab Istvan este omul care a făcut această declaraţie, pentru că azi (vineri -n.r.), la 8:10, m-a sunat la telefon şi mi-a zis că are o veste proastă: conducerea la nivel central a luat din mâna lui decizia şi nu sunt de acord ca Vass Levente să fie candidatul vreunui partid, ci doar ca şi candidat independent să pornească. Ieri nu am discutat despre aşa ceva dar nici Jakab Istvan azi, la ora 8,10 nu mi-a spus că intenţionează să dea o astfel de declaraţie. Cred că Jakab Istvan a fost unealta conducerii centrale (...) Această declaraţie pentru mine este o mare decepţie', a accentuat Kelemen Attila.
Acesta a subliniat că adversarii politici nu sunt neapărat duşmani, dar că prin această 'declaraţie comandată' CNMT şi PPMT nu au procedat elegant sau conform cu uzanţele diplomatice.
'Cred că politicienii tineri ar trebui să înveţe aceste maniere. Acest forţaj care a fost o lovitură sub centură m-a obligat să fac această declaraţie (...) Am crezut că raţiunea şi înţelepciune umană va învinge la Târgu Mureş', a spus Kelmen, care a apreciat ieşirea PPMT şi a CNMT ca putând avea 'elemente şi de şantaj' dar că el o califică ''drept o mare prostie'. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Imre Benedek va candida din partea PCM la Primăria Târgu Mureş Şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, dr. Imre Benedek, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va rămâne în cursa pentru Primăria Târgu Mureş şi va candida din partea Partidului Civic Maghiar (PCM).
Mureş: CNMT va susţine candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş doar dacă acesta va fi Vass Levente Conducerea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) filiala Mureş a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia va susţine candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş numai dacă acesta va fi Vass Levente, consilierul ministrului Sănătăţii.
CNMT îl susţine pe Levente Vass, unul din candidaţii UDMR la Primăria Târgu Mureş Liderul Centrului Democraţiei al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) din Târgu Mureş, Istvan Jakab, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia îl susţine pe Levente Vass, consilier al ministrului Sănătăţii, unul din candidaţii propuşi de UDMR la Primăria Târgu...
G.Frunda: Recomand Guvernului să nu modifice nimic şi să lase Justiţia să-şi facă treaba, în privinţa UMF Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii la Primăria Târgu Mureş, a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi să lasă Justiţia să îşi facă...
Sen. Frunda recomandă Guvernului să lase Justiţia să-şi facă datoria, în privinţa UMF Senatorul Uniunii Democrate Maghiare din România, Gyorgy Frunda, candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş (nord-vest de Bucureşti), a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la Facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie...
Liderul UDMR Târgu Mureş se va retrage din politică pentru a pregăti specialişti în domeniul hematologiei Preşedintele UDMR Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să se retragă din politică pentru a se concentra pe pregătirea unei noi generaţii de specialişti în domeniul hematologiei şi transplantului medular.