Cele mai citite
 


Terapie revoluţionară în fibrilaţia atrială
joi, 24 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

După 50 de ani de cercetări, o nouă terapie anticoagulantă se află la dispoziţia pacienţilor care suferă de fibrilaţie atrială. Noul medicament Dabigatran Etexilat în două variante poate fi utilizat în tratamentul anticoagulant.

Prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de cardiologie din Spitalul Universitar de Urgenţă, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că acest medicament este extrem de important.

Cu prilejul prezentării studiului RE-LY, în cadrul celui de-al 48-lea Congres Naţional de Cardiologie, s-a reliefat că acest studiu este cel mai amplu în fibrilaţia atrială, înrolând 18.113 pacienţi din 44 de ţări, România participând cu 44 de pacienţi din trei centre. Rezultatele prezentate au arătat că noul medicament administrat pacienţilor cu fibrilaţie atrială reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral şi de embolism sistemic cu 34%, comparativ cu tratamentul clasic, fără a creşte riscul de producere a sângerărilor majore.

Rezultate importante au fost obţinute şi în privinţa obiectivelor secundare importante cum ar fi reducerea mortalităţii de cauză vasculară şi reducerea semnificativă a accidentului vascular cerebral hemoragic.

'Studiul RE-LY reprezintă un moment istoric în cardiologie din mai multe motive: în primul rând, este cel mai mare studiu realizat vreodată în fibrilaţia atrială; în al doilea rând, demonstrează că un medicament anticoagulant poate fi mai eficient decât warfarina şi, în acelaşi timp, mai sigur. Deschide o nouă linie terapeutică în cardiologie şi anume cea a anticoagulantelor orale, care nu au nevoie de monitorizarea prin analize de laborator', a subliniat prof. dr. Dragoş Vinereanu.

Anual, până la trei milioane de oameni din întreaga lume suferă de accident vascular cerebral din cauza fibrilaţiei atriale cu prognostic în special sever sau debilitant, dintre care jumătate mor în mai puţin de un an.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac, afectând 1% din populaţia totală din ţara noastră, însă crescând până la 10% la pacienţii peste 80 de ani, a precizat prof. Vinereanu. El a adăugat că această nouă terapie doboară un record vechi de mai bine de 50 de ani şi anume utilizarea anticoagulantelor orale de tipul warfarinei în cardiologie.

Prin această nouă terapie, dispar o serie de neajunsuri legate de utilizarea acestora cum ar fi interacţiunile cu alimentaţia, cu alte medicamente, necesitatea recoltării lunare a analizelor, necesitatea ajustării permanente a dozelor, a subliniat prof. Vinereanu.

Medicamentul va fi disponibil, probabil, şi în România, în cursul anului viitor după ce va fi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA).

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pradaxa® (dabigatran etexilat) 150 mg administrat de două ori pe zi continuă să fie singurul anticoagulant oral care a demonstrat reducerea semnificativă a accidentelor vasculare cerebrale ischemice comparativ cu un AVK, în cadrul studiului de referință R Pornind de la informațiile din cele patru studii care au evaluat anticoagulantele orale de nouă generație (NACO) în prevenția accidentelor vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială,1-6 Pradaxa® (dabigatran etexilat) 150 mg administrat de două ori pe zi continuă să fie singurul NACO care a...
Noi rezultate pe termen lung confirmă beneficiile consistente și profilul de siguranță al Pradaxa® pe o durată de peste 6 ani Pradaxa® (dabigatran etexilat) este singurul anticoagulant oral de nouă generație cu rezultate pe termen lung obținute pe o perioadă de peste 6 ani care susțin rolul benefic în prevenția accidentului vascular cerebral (AVC) cauzat de fibrilația atrială 1
O nouă alternativă în prevenţia accidentului vascular cerebral Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) a recomandat aprobarea medicamentului Dabigatran etexilat în statele membre ale Uniunii Europene pentru prevenţia accidentului vascular cerebral şi a emboliei sistemice la pacienţii adulţi cu fibrilaţie atrială non-valvulară, care prezintă unul...
Boehringer Ingelheim pregătește două noi studii clinice globale pentru Pradaxa® (dabigatran etexilat) ce vor include populații extinse de pacienți RE-SPECT ESUS™ va investiga eficiența și siguranța Pradaxa® (dabigatran etexilat) pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale recurente la pacienții care au suferit accident vascular cerebral embolic cu o cauză nedeterminată (ESUS)
Un nou medicament pentru prevenirea accidentelor vasculare datorate tulburărilor de ritm cardiac Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, un nou anticoagulant inovator pentru prevenţia accidentelor vasculare datorate unei tulburări frecvente a ritmului cardiac a fost aprobat în Europa, se arată într-un comunicat de presă al companiei producătoare.
FDA a aprobat Pradaxa® pentru tratamentul și reducerea riscului de recurenţă a trombozei venoase profunde (TVP) și a emboliei pulmonare (EP) Noile indicații pentru Pradaxa® oferă pacienților din S.U.A cu TVP și EP o opțiune simplă de tratament, care este la fel de eficientă, dar cu risc de hemoragii mult mai scăzut comparativ cu tratamentul cu un antagonist de vitamină K, warfarina.1,2,3