Cele mai citite
 


Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu)
duminică, 5 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe 4 februarie.
Profesorul universitar dr. Alexandru Irimie s-a aflat la conducerea Institutului Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă" până la preluarea mandatului de rector al UMF "Iuliu Haţieganu", în luna ianuarie a acestui an, şi prezintă, în interviu, progresele majore care s-au înregistrat în lupta cu această teribilă boală, prin devotamentul şi profesionalismul echipei de specialişti clujeni, studiile de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate, dar şi modificările în stilul de viaţă pe care trebuie să le adopte populaţia pentru a preveni debutul unei anumite forme de cancer.

AGERPRES: În România există, în prezent, peste 500.000 de persoane care suferă de o formă sau alta de cancer. Ţara noastră se află pe primele poziţii din Europa în privinţa mortalităţii prin cancer. Dacă nu este descoperit în faza incipientă, cancerul lasă puţine şanse de supravieţuire omului. Câte cazuri noi de cancer au fost depistate, în ultima vreme, la Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca şi ce forme maligne predomină? Am dori, totodată, să ne spuneţi şi câţi bolnavi s-au aflat în tratament, în această perioadă, în renumita instituţie clujeană, precum şi care sunt formele moderne de luptă împotriva acestei teribile boli. Este cunoscut faptul că Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă" dispune de dotări de ultimă generaţie şi are în structura sa şi un Centru de Prevenire şi Control al Cancerului.
Prof. univ. dr. Alexandru Irimie: Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă", cu o istorie de peste 80 de ani, este cel mai mare centru de tratament al cancerului din această regiune a ţării. Datorită renumelui bun al medicilor şi al instituţiei însăşi, renume construit în decenii de muncă, într-un concept modern şi permanent orientat spre Europa, anual primim pacienţi nu doar din judeţele vecine sau din Transilvania, ci din întreaga ţară. Câteva date ar putea fi relevante: în 2010, peste 7.000 de cazuri noi de cancer au fost diagnosticate în Institut. Sunt apoi câteva mii de cazuri aflate în tratament anual, iar numărul procedurilor terapeutice este mult mai mare, dacă monitorizăm chirurgia, chimio şi radioterapia. Patru forme de cancer sunt frecvente: de sân, de col uterin, de colon şi pulmonar.
Datorită unui management profesionist şi construirii unei echipe de specialişti de referinţă, Institutul beneficiază de echipamente şi dotări de ultimă oră. Un exemplu grăitor în acest sens ar fi linia completă pentru radioterapie Varian Clinac iX Silhouette, realizată la cele mai înalte standarde internaţionale. Este doar una dintre realizările care ne permit să oferim o şansă în lupta cu această boală şi o calitate superioară a vieţii pacienţilor ce se adresează clinicii noastre. Şi nu este singurul lucru realizat în ultimii ani, grija noastră pentru pacienţi fiind obiectivul prioritar. În lumea ştiinţifică există numeroase descoperiri cu adevărat remarcabile, care ne permit, azi, o abordare complet nouă a genotipului şi fenotipului malign, cancerul reprezentând, într-adevăr, o cauză majoră a mortalităţii în ţara noastră. Modificările la nivel transcripţional în expresia genelor, mecanismele epigenetice sunt doar câteva dintre explicaţiile pentru rezistenţa unor tipuri de cancere la terapie.
Multe mecanisme ale evoluţiei unui cancer sunt astăzi în curs de înţelegere şi deschid o nouă eră în identificarea unor tratamente personalizate pentru fiecare pacient, sau grup de pacienţi atinşi de această boală. Prin cooperările noastre cu instituţii din Europa, - Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă" fiind membru ale OECI (Organizaţia Europeană a Institutelor de Cancer) - cât şi din SUA - Institutul fiind membru fondator al Consorţiului WIN (Worldwide Innovative Networking in Personalized Cancer Medicine), cel mai mare din lume pentru terapie individualizată -, pacienţii noştri vor putea beneficia în permanenţă de cele mai noi informaţii legate de terapiile de ultimă oră.
Un aspect deosebit de important în evaluarea şi monitorizarea populaţiei pe care Institutul o deserveşte în acest areal, îl reprezintă înfiinţarea, în anul 2001, a Centrului de Prevenire şi Control al Cancerului, cu două obiective fundamentale: Registrul de cancer, instituţional şi regional Nord-Vest, şi Unitatea de Management pentru Programe Organizate de Screening - implementarea de programe de screening - col uterin, mamar şi colorectal.
În toate aceste programe suntem parteneri sau membri în organisme internaţionale: în European Network of Cancer Registries, International Association of Cancer Registries, European Partnership for Action Against Cancer, European Cancer Health Indicator, de altfel cele mai importante din Europa. Prezenţa noastră activă în toate aceste organisme ne permite o aliniere permanentă la cele mai noi protocoale de urmărire şi screening.
Aş vrea să amintesc, printre cele mai importante realizări ale Institutului, crearea unei platforme de cercetare de vârf în oncologia românească, fiind singurii care efectuăm, pe programe de cercetare, studii de analiză genomică a cancerului în vederea identificării unor tratamente adecvate fiecărui pacient. Sigur, sunt deocamdată studii de cercetare, dar suntem astfel integraţi în platformele ştiinţifice internaţionale şi vom fi la zi cu orice descoperire care poate aduce beneficii în viitor pacienţilor noştri.

AGERPRES: Unele cancere sunt provocate de virusuri oncogene şi ar putea fi prevenite prin vaccinare împotriva virusului respectiv, precum carcinomul hepatocelular, ce apare pe fondul infecţiei cronice cu virusul hepatitei B, sau cancerul de col uterin, declanşat pe fondul infecţiei cronice cu virusul Papiloma uman (Human Papilloma Virus -HPV).
Prof. univ. dr. Alexandru Irimie: Studii epidemiologice de dată recentă prezintă dovezi referitoare la rolul infecţiei cu virusul hepatitei B (HBV) în dezvoltarea carcinomului hepatocelular. Totuşi, patogeneza infecţiei cu HBV şi a carcinogenezei HBV asociate este încă în studiu. Multiple mecanisme intervin în carcinogeneza hepatică legată de HBV. Integrarea ADN-ului HBV în genomul gazdă are loc în primele etape ale creşterii tumorale, implicate fiind proliferarea celulară, moartea celulară şi alte mecanisme care concură la validarea cancerului.
Virusul uman Papiloma stă la baza apariţiei cancerului de col uterin. Anumite studii clinice arată că vaccinurile HPV sunt sigure şi eficiente în prevenirea infecţiei persistente cu HPV şi a leziunilor ano-genitale asociate. Vaccinarea profilactică HPV, recomandată de societăţi profesionale de profil - de exemplu de Societatea Europeană de Ginecologie Oncologică (ESGO) - poate fi o metodă de prevenire a diferite tipuri de cancer asociate HPV, în plus faţă de cancerul de col uterin.
Sigur, vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV nu se substituie activităţii de screening, dar reprezintă deschiderea spre o nouă etapă importantă pentru ţara noastră, în care cancerul de col uterin poate deveni o boală a trecutului .

AGERPRES: Sunt forme de cancer asociate cu factori de mediu - radiaţii, fumat, ori diverse substanţe chimice.
Prof. univ. dr. Alexandru Irimie: Caracteristicile genetice ale celulei pot fi modificate de o serie de factori de mediu, chimici, nutriţionali, poluanţi. Printre aceştia, fumatul reprezintă o cauză importantă în apariţia cancerului. Riscul dezvoltării unui cancer pulmonar este de 20 până la 40 de ori mai mare la un fumător decât la un nefumător. Impactul vieţii moderne este enorm în ceea ce priveşte influenţa asupra declanşării a multiple tipuri de cancere. Pentru a identifica rolul real şi precis al dietei şi al altor factori legaţi de stilul de viaţă, este din nou nevoie de studii la nivel celular, pentru stabilirea relaţiilor între aceştia şi boală.
În viitorul apropiat, modificările în stilul de viaţă, dietă şi prevenţia secundară vor prezenta un impact major în reducerea mortalităţii prin cancer.

AGERPRES: În alimentaţia zilnică sunt, din păcate, substanţe responsabile de cancer. Profesorii universitari clujeni Mihai Lucan şi Ioan Coman au anunţat, în 2011, triplări ale cazurilor de cancer renal. Cancerul se poate preveni şi printr-o alimentaţie sănătoasă. Ce nu se ştie despre alimentaţia nesănătoasă, despre organismele modificate genetic, amelioratorii din pâine, adaosurile din mezeluri, coloranţii sintetici din sucurile numite impropriu "naturale", uleiurile dublu rafinate la cald, sau grăsimile de tot felul ?
Prof. univ. dr. Alexandru Irimie: Evoluţia rapidă a ştiinţelor de graniţă, a biologiei moleculare, a studiilor la nivelul ADN-ului şi a analizei genetice ne oferă metode alternative de înţelegere a legăturii dintre nutriţie şi cancer. Prin identificarea unor variante genetice specifice şi a căilor prin care acestea sunt asociate cu cancerul, se pot descoperi noi indicii cu privire la mecanismele evoluţiei cancerului, precum şi la modul în care stilul de viaţă le poate afecta. Acest domeniu este unul de impact pentru viitor, deoarece efectele dietei asupra cancerului pot varia în funcţie de încărcătura genetică a fiecărui individ. Similar viziunii cu privire la "medicina personalizată", există mari speranţe de dezvoltare a "nutriţiei personalizate", prin care pacienţii să poată beneficia de consiliere nutriţională în funcţie de genotipul propriu.

AGERPRES: Depistarea bolii prin metode de screening, în stadiile incipiente este esenţială. Pentru depistarea cancerului pulmonar în formă incipientă trebuie efectuat anual un examen radiologic pulmonar, pentru cel de col uterin - examenul citologic Babeş-Papanicolau, iar pentru cel de sân - o mamografie. Populaţia neglijează sau nu aceste teste ?
Prof. univ. dr. Alexandru Irimie: Nu cred că populaţia neglijează cu adevărat aceste probleme reale de depistare precoce a cancerului. În mod sigur, măsurile benefice care au fost luate deja la nivel naţional trebuie extinse, monitorizate, iar populaţia din ce în ce mai mult conştientizată de nevoia de a se îngriji şi proteja, pentru că sănătatea este singura dintre averile noastre de preţ.
Sunt convins, şi Institutul este în acest sens un bun exemplu prin programele de screening dezvoltate, că populaţia mai bine informată şi, de ce nu, alertată de posibilitatea îmbolnăvirii se va educa şi va răspunde tot mai mult solicitărilor noastre. Să nu uităm că este mult mai uşor să previi, decât să tratezi cancerul şi nu doar pentru pacient, ci şi la nivel economic şi social.

AGERPRES: Sunt indicate produsele naturiste în paralel cu chimioterapia şi radioterapia ? Terapiile naturiste, fitoterapiile, pot fi un ajutor în fazele incipiente ale cancerului ?
Prof. univ. dr. Alexandru Irimie: Există date care spun că terapiile complementare sunt utilizate de 40 - 60% dintre pacienţii oncologici. Efectul benefic al unora este susţinut de studii riguroase, în schimb altele pot deveni dăunătoare interferând, de exemplu, cu mecanismele de acţiune ale unor chimioterapeutice. Ar fi bine ca recomandările privind acest tip de terapie să vină din partea unor persoane avizate.

AGERPRES: Sunteţi, domnule profesor universitar, noul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. Care vor fi priorităţile dumneavoastră pentru mandatul 2012-2016?
Prof. univ. dr. Alexandru Irimie: Permiteţi-mi să încep prin a sublinia că pentru noi, dascălii, studenţii noştri sunt o mare bogăţie. A fi rectorul unei universităţi de renumele Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" este o mare onoare, o mare responsabilitate. Dar ceea ce am învăţat în cei zece ani de conducere în echipă în Institutul Oncologic sunt câteva principii simple, care consider că sunt generale: dacă ai alături oameni pe care îi respecţi, vor fi alături de interesele instituţiei şi nu vor aştepta recompense mai mari decât renumele instituţiei. Iar renumele se câştigă prin oameni. A forma şi avea alături profesionişti este una din menirile noastre ca profesori. De aceea priorităţile rectorului sunt cele ale comunităţii pe care o serveşte: pregătire de profesionişti pentru sănătate, atingerea performanţelor conform standardelor internaţionale - creşterea eficienţei actului educaţional, dezvoltarea unor institute de cercetare de excelenţă, care să performeze în domenii biomedicale şi interdisciplinare, medicină translaţională. Vorbeam, mai devreme, de terapie individualizată. Iată un concept valabil nu doar în oncologie, ci în multe alte specialităţi medicale. Dincolo de cuvinte, sunt sigur că avem nevoie de un spirit comun, unic, al comunităţii oamenilor Universităţii.
Universitatea, cotată azi printre universităţile de vârf ale României, trebuie să îşi fixeze acum păstrarea acestei poziţii, dar şi atingerea unor performanţe la nivel european şi, de ce nu, internaţional. Tot mai mulţi studenţi ni se alătură din Uniunea Europeană, aşa cum tot mai mulţi medici români sunt apreciaţi în afara graniţelor ţării. Din nou un concept pe care trebuie să îl primim cu braţele deschise: competiţia pe piaţa muncii, competiţia pentru excelenţă şi performanţă. Dacă vom fi pregătiţi, vom putea face faţă oricărei competiţii de acest fel, în mod onest, profesionist. Nu în ultimul rând, cred că a venit momentul în care rectorul universităţii trebuie să găsească soluţii pentru fonduri, pentru atragerea de profesionişti, pentru recunoaştere internaţională. Anii care vin trebuie să convingă că a fi medic absolvent la UMF Cluj, a fi făcut un doctorat în universitatea noastră, sau a fi cercetător într-unul dintre centrele de cercetare este la fel de preţios precum acordurile unei viori Stradivarius. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Cluj: Campanie a OSM pentru prevenirea infecţiei cu HPV şi a cancerului de col uterin Cluj-Napoca, 15 ian /Agerpres/ - Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) va derula, între 16 şi 21 februarie, o amplă campanie de informare a populaţiei care include două acţiuni: prima despre infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus), iar cea de-a doua privind cancerul de col uterin.
INTERVIU/Dr.Cristian Grasu: Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie; în viitor am putea dubla numărul de pacienţi trataţi Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...